Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Samosběr nezačal šťastně. Davy lidí vzaly pole útokem, někteří utekli bez placení, jiní pěstitele napadli

Vyhledávaný samosběr zeleniny ve Vojnici nedaleko Olomouce nezačal šťastně. Zeleninu zde pěstuje rodinná zemědělská firma a lidé si ji mohou vlastnoručně nasbírat. Někteří toho zneužívají, zeleninu kradou, a dokonce pěstitele i napadli.

Pěstitel Ladislav Kašpar se na letošní samosběr moc těšil. "Podle reakcí a telefonátů jsme očekávali obrovský zájem. Naše idea byla taková, že chceme pěstovat zdravou čerstvou zeleninu za slušné ceny. Lidé jsou zvyklí na zeleninu, která uměle dozrává a už nejsou zvyklí na chuť poctivě pěstovaného ovoce,“ říká pěstitel.

Na poli mohli zákazníci najít tři druhy cibule, mrkev, petržel, různé druhy dýně nebo melouny. "Zkoušel jsem rajčata a jsou výborná. Vím, kterou odrůdu budu pěstovat další roky. Zelí na krouhání bude až v polovině září,“ objasňuje pěstitel.

O zeleninu se pečlivě staral a nic chemicky nestříkal. "Chytám zkušenosti a vím, co lidi chtějí, ale dbal jsem na zdravost a nic jsem nestříkal. Samozřejmě vlhko a chladno některé zelenině neprospívá,“ dodal.

První den samosběru se nesl v duchu krádeží

U pole připraveného na příchod zákazníků byly už před zahájením davy lidí. Někteří byli jako zběsilí a zeleninu kradli. 

"Jsem psychicky úplně na dně, někteří lidi jsou opravdu agresivní. Tak třicet procent lidí odešlo bez placení. Některé jsme chytili a obhajovali se, že když kradou jiní, můžou taky. Takže teď neděláme nic jiného, že naháníme lidi na polích. Absolutně nic nerespektují. Včera mě dvakrát fyzicky napadli a několikrát mi vyhrožovali,“ řekl smutně pěstitel.

Jak to bude příští rok, netuší. "Nevím, jestli chci samosběr příští rok pořádat. Buď to neuděláme vůbec, nebo jinak,“ dodal Kašpar.

Pokračování v příštích dnech je nejisté 

Lidé na sociálních sítích krádeže odsuzují. "Ti, co panu Kašparovi zeleninu kradou, by se měli stydět, je to hnus. Zelenina za pár korun a oni mají ještě potřebu ho za jeho práci a ochotu okrádat,“ okomentovala krádeže například Andrea Hrazdilová.

Našli se i lidé, kteří snahu pěstitele ocenili a pochutnali si. "Na samosběru jsme byli včera a přijeli jsme až v pět odpoledne. Mrkev je nádherná, petržele víc než dost. Spousta cuket, dýní, červené řepy a naprosto luxusní melouny,“ hodnotí úlovek z pole Hana Sedláčková.

Ve čtvrtek bylo pole kvůli počasí a kvalitě zeleniny uzavřeno. Jak to bude dnes a v dalších dnech ukážou počasí a zájem lidí.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Samosběr zeleniny Vojnice

Štítky samosběr, zelenina, Olomouc, pěstitelé, Vojnice, krádež

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Georg Graf

zil jsem dlouhou dobu v Nemecku , do pokladnicky za samosber jsme vzdy vlozily patricny obnos a v zivote by nikoho nenapadlo si neco ukrast nebo tuto pokladnicku s penezi vzit . Tento narod se naucil pouze krast nebo prizivovat na jinych , mentalita se hned tak zmenit neda .

Sobota, 28. srpna 2021, 00:27Odpovědět

Martin Krejccárek

Dovolil bych si reagovat na článek pana Jena Mikuláš. Vážený pane pisateli , tento morální úpadek přinesla tato zvrácená doba. Je třicet let po revoluci a tito zloději se narodili teprve nedávno.

Sobota, 28. srpna 2021, 00:22Odpovědět

Martin Krejccárek

Dovolil bych si reagovat na příspěvek pana Jena Mikuláš.

Sobota, 28. srpna 2021, 00:16Odpovědět

Vilda Navrátil

když lidé nejsou schopní respektovat demokraticky zvoleného prezidenta nebo premiéra a dávají tu na odiv svou debilitu, tak se nedivím že kradou zeleninu nebo že davají takhle ubohé příspěvky.

Sobota, 28. srpna 2021, 00:11Odpovědět

Jarda Šíma

Chování lidí jak popisujete to je prostě typicky naše česká nátura a povaha. Vzpomeňte když začaly jezdit Češi do Rakouska a Německa-ty jsou z čechů neštastný ještě teď. A upřímě je jedno kdo dřepí na hradě nebo ve vládě. Všichní dobře víme že co čech to zlodějíček,podvodníček mistr co jak vo..ch..cat a zkorumpovat.

Sobota, 28. srpna 2021, 00:04Odpovědět

Stanislav Hrouzek

Normy chování vytváří mj. ti nahoře. Myslím, že je každému jasné, že se Zemanem a Babišem morálka v této zemi nevzrostla ani o zlomek průměru atomu...

Pátek, 27. srpna 2021, 23:18Odpovědět

Richard Herrmann

Milouši, Ty budeš asi Babišův kolaborant, co? ;-).

Pátek, 27. srpna 2021, 22:33Odpovědět

Miloš Jerie

Richarde Herrmanne ty jsi ohromný debil!!!

Pátek, 27. srpna 2021, 22:18Odpovědět

Richard Herrmann

V zemi, kde premiér je prolhaný estébák a mnohokrát potvrzený zloděj, který jde národu příkladem v tom, jak bohatnout z cizího a vyhýbat se zákonům, se není čemu divit.

Pátek, 27. srpna 2021, 19:53Odpovědět

Boris Dressler

Byli jste tam?! Nebo máte potřebu na všechny a všechno nadávat. Byl jsem tam a neviděl jsem nikoho, kdo by se choval, jako dobytek! Vše probíhalo zcela vklidu. Lidé se chovali slušně. Vždy se samozřejmě najdou hulvati, v každém státě. Já jsem oceňoval, jak slušně se všichni chovali. Takže není to s náma, tak hrozné, jak to tu prodáváte!! Jen tam bylo více lidí, než majitel předpokládal. Chtělo by to lepší organizaci. Snad panu farmáři příště pomůže profesionál na hromadné akce. Každopádně panu farmáři moc děkujeme.

Pátek, 27. srpna 2021, 19:44Odpovědět

Etienne Leroux

Zajímal by mě pocit těch lidí, co zeleninu ukradli. Mají snad pocit štěstí, nebo snad jásají jak druhého člověka napálili? Doufám, že to některý z těch zlodějů čte. Tomu bych chtěl vzkázat, že morálka není prázdné slovo. Pokud má po krádeži příjemný pocit, pak je jeho myšlení zcela zcestné a měl by ve vlastním zájmu vyledat psychiatra. Navíc pokud vychovává takovýto zloděj děti, měly by mu být ihned sociálkou odebrány. No a vzkaz na závěr pro zloděje: "Ať se vám to v hubě v hovno obrátí".

Pátek, 27. srpna 2021, 19:23Odpovědět

Libor Vojta

Když to čtu tak je mě z toho na zvracení, byl jsem na samosběru poprvé s rodinou a vnučkama, lidí bylo hodně co jsme chtěli to jsme natrhali, u pokladen dost lidí, ale s tím se musí počítat strávili jsme ve frontě asi hodinu a patnáct minut vnučky se dost nudily ale dali to takže jsme zaplatili a odjeli, nechápu jak někdo muže zneužít situace a natrhat si zeleninu o kterou se někdo musí starat a odejít bez placení a ještě fyzicky napadnout zaměstnance........je to hnus a prasárna Panu Kašparovi přeji pevné nervy a co nejmin zlodějů, děkuji za chutnou zeleninu

Pátek, 27. srpna 2021, 18:57Odpovědět

Jana Hubálovská

Toto nezřízené chování davu je obrazem buranského chování naší politické reprezentace ... děkujeme za úpadek hodnot a rozklad společenské morálky

Pátek, 27. srpna 2021, 18:31Odpovědět

Vlastimil Krátký

Myslím, že na lidi má nepřímo vliv i chování prezidenta a premiéra. Když vidí že prezident lže, mluví sprostě, uráží a nerespektuje zákony a k tomu premiéra, který je podvodem čerpá dotace, tak mají sklony se chovat také tak, aniž by si to uvědomovali.

Pátek, 27. srpna 2021, 17:22Odpovědět

Martin Dohnal

Češi jsou krádežemi proslulí, komunismus je vycvičil známým tvzením "kdo nekrade, okrádá rodinu" a "když je to všech, je to taky moje". Vzpomínám si na prosinec 1989, když jsem jel poprvé do Vídně, podívat se na ten zahnívající kapitalismus a v obchodech byly většinou tabule s nápisy "Češi prosím nekraďte". Četl jsem tady názor, že za to může politická elita společnosti (minulá nebo současná). Osobně si myslím, že za to může rodinná výchova. Politici jsou pouze vzorek společnosti a nastavují jí zrcadlo. To české zrcadlo ukazuje obrázek docela na blití. Osobně by mě nikdy nenapadlo něco krást a docela se za tu českou verbež stydím. Panu zemědělci poradím, ať si pořídí pár dronů s foťáky a zaplatí na dobu sběru pár klučinů, kteří se s nimi vyblbnou, nafotí verbež a fotky pak dá policii pro řešení přestupku (pokud nenakradou za víc než 5000,-).

Pátek, 27. srpna 2021, 17:18Odpovědět

Olga Jakabova

Kradou jiní, můžu taky. takto přemýšlí jenom ubožák, protože kdyby takhle přemýšlel každý tak nevím. Že se nestydí, vůbec si neváží práce jiných lidí. Já bych byla šťastná kdybych si mohla takto čistou zeleninu nakoupit.

Pátek, 27. srpna 2021, 16:58Odpovědět

Václav Drahoňovský

Těm kriplům zlodějským usekat ruce! Já bych samosběr nikdy nezřídil, právě z tohoto důvodu. Hezky si to sklidit sám a pak klasicky prodat. Lidi jsou parchanti a ničeho si neváží a především když je to levné.

Pátek, 27. srpna 2021, 16:45Odpovědět

Martin Černý

Ve středověku sekali ruce lapkům..To bych zavedl znovu a nikdo už by neukrad ani jahodu

Pátek, 27. srpna 2021, 16:30Odpovědět

Petr Sládek Reconquistador

Na příští rok pořídit aspoň dva ostrý německý ovčáky a vycvičit je na zloděje.

Pátek, 27. srpna 2021, 16:18Odpovědět

Rostislav Julinek

No to je něco, snad kdyby to bylo zadarmo budou utíkat a přelézat i plot. Povaha mnohých našich lidí.

Pátek, 27. srpna 2021, 15:29Odpovědět

Samosběr nezačal šťastně. Davy lidí vzaly pole útokem, někteří utekli bez placení, jiní pěstitele napadli  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.