Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Vedení ukrajinských měst žádá Olomouc o pomoc

Kvůli ruskému cílenému likvidování energetické infrastruktury na Ukrajině je ohrožené fungování nemocnic, řada domácností je bez tepla a elektřiny. Starostové ukrajinských měst Černivci a Irpiň se proto obrátili na vedení Olomouce s prosbou o pomoc. Město vyhlásilo sbírku.

Pomoc by měla spočívat v podobě prostředků a vybavení pro jejich obyvatele k přečkání nastávající zimy. Vedení Olomouce se proto rozhodlo vypsat humanitární sbírku a podpořit obyvatele zmíněných měst a ulehčit jim kritické období.

„Se zástupci obou ukrajinských měst jsme stále v kontaktu a jejich situaci sledujeme,“ uvedl v tiskové zprávě primátor Miroslav Žbánek (ANO). V Černivci je aktuálně vysoká koncentrace uprchlíků, kteří utekli z konfliktem zmítaného východu Ukrajiny. Situaci komplikuje nejen nefunkční infrastruktura, ale i logistika, obtížná dostupnost potravin a vybavení pro zimu.

Rekordní jízda pro onkologické pacienty: Olomoučan chce zvládnout čtyřiadvacet hodin spinningu

Vášnivý sportovec Michal Sláma bojoval v dětství se závažným nádorovým onemocněním, kvůli kterému přišel o ledvinu. Nyní chce podpořit charitativní sbírkou dětské kliniky v Olomouci a Praze. Vrcholem dobročinné akce je pokus o český rekord v...

Seznam nutného vybavení a materiálu
- Elektrocentrály
- Prodlužovací kabely, elektrické rozdělovače a rozvaděče 
- Svítilny a baterie
- Elektrické přímotopy
- Plynová a naftová topidla a ohřívače
- Kanystry na PHM
- Spací pytle, termodeky, deky, přikrývky
- Trvanlivé potraviny a hotová jídla určená k dlouhodobému skladování (konzervy, těstoviny, rýže, dehydratované potraviny)
- Dětská výživa, mléčná výživa malých dětí (sušené mléko), přesnídávky

Podle primátora Černivci Romana Kličuka se jedná o zvlášť kritickou fázi války, kdy se Rusové snaží Ukrajince připravit o základní zdroje a funkční infrastrukturu během zimy. „Proto je pro nás jakákoliv pomoc, která našim obyvatelům pomůže přečkat zimu v jejich domovech neskutečně cenná,“ navázal.

Podobná situace panuje i ve městě Irpiň nedaleko Kyjeva. Ta zažívá humanitární krizi taktéž v kvůli zničené infrastruktuře, zejména týkající se dodávek elektrické energie. „V době studeného podzimu a blížících se zimních mrazů musíme zajistit běh nemocnice, dodávky tepla, vody a základních potřeb obyvatelům města, kteří přišli o domovy a musí bydlet v provizorních ubytovacích kapacitách,“ sdělil starosta Irpině Olexandr Markušin. Podle starosty je celkem 70 tisíc obyvatel bez vody, tepla a zdravotní péče.

Proto se město Olomouc rozhodlo vyhlásit materiální sbírku, do které může přispět každý. „Chceme pomoci přímo v místě, protože se vždy jedná o nejlepší možný druh pomoci. Každá, třeba i malá pomoc v podobě balíčku těstovin může pomoci v jejich domovech,“ řekl primátor Žbánek.

Darované vybavení a materiál bude možné odevzdat na Hasičské zbrojnici ve Chválkovicích, Selské nám. 704/64a, Olomouc od čtvrtka 24. listopadu do pátku 9. prosince 2022 vždy v pracovní dny v době od 9 do 12 hodin a 14 do 18 hodin. V případě potravin či materiálu je nutná minimální doba expirace dva měsíce.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Olomouce

Štítky Olomouc, Ukrajina, humanitární sbírka, pomoc, válka na Ukrajině

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení ukrajinských měst žádá Olomoučany o pomoc  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.