Počasí dnes16 °C, zítra14 °C
Pondělí 28. října 2024  |  Svátek má Státní svátek
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: U Zábřehu je hrad jako ze Hry o trůny. Na Brníčku sídlil mocný muž, zemřel krutě

Na trávou obrostlých valech se tyčí poměrně malá, ale neméně malebná zřícenina hradu Brníčko. Je reliktem doby, kdy odsud vládl jednomu z největších panství na Moravě Jiří Tunkl z Brníčka a na Zábřeze.

Vesnička má dnes něco málo přes 300 obyvatel a ti jsou rádi, že je v obci hospoda (všem památek chtivým návštěvníkům zříceniny hradu doporučujeme navštívit). V druhé polovině 15. století však z této pevnosti ovládal mocný Jan Tunkl z Brníčka také Zábřežské, Šumperské, Hoštejnské a Rabštejnské panství. Vzhledem k tomu, že se psal s přídomkem “z Brníčka” bylo pro něj panství okolo stejnojmenného hradu nejdůležitější. To platilo i pro jeho syna Jiřího, který sice přesídlil do Zábřehu a na Brníčku nechal sedět mladšího bratra Jana, ale na prvním místě přídomku zůstalo Brníčko.

Okolí hradu se tak řadí k plejádě kdysi významných sídel, z nichž dnes zbyly jen malé vesničky. Romantice tamější zříceniny to však rozhodně neubírá. Na první pohled zaujme svou lokací na odlesněném pahorku, a vytváří tak osobitou siluetu už z dálky. Bujná fantazie by do těchto kulis klidně vložila scénu z filmového plátna, jakým byl například seriálový hit HBO Hra o trůny. Shodou okolností zmiňovaný nejslavnější vlastník Brníčka má stejné erbovní znamení, jako jeden z protagonistů seriálu, šlechtic z Říčních krajin zvaný Černá ryba. I Tunkl z Brníčka má v erbu rybu. 

DRBNA HISTORIČKA: Muž, který dal Olomouci tvář. Václav Render byl posedlý sloupem, dnes je na seznamu UNESCO

Málokdo novému obloukovému mostu na Masarykově třídě řekne jinak než Rejnok, oficiálně je však most pojmenován po Václavu Renderovi, významném barokním architektovi a kameníkovi. Právě on stál za zbudováním nejvýznamnější olomoucké památky - Sloupu...

Seriálového hrdinu pak pojí se skutečným vládcem Brníčka i jeho smrt. Černá ryba zemřel zrazen vlastními lidmi na svém hradě. Jiří Tunkl z Brníčka sice nezemřel na Brníčku, ale byl ubit vlastními poddanými, pravděpodobně odněkud ze Šumperska.

"Pána svého, jsou porazili, zranili a skoro zabili, takže jest od toho zbití nevstávaje, umřel," napsal o smrti Jiřího Tunkla z Brníčka kronikář Viktorin Kornel ze Všehrd.

V době jeho smrti však již bylo Brníčko vypleněným hradem od jeho nepřátel. Jiří Tunkl byl věrným spojencem Jiřího z Poděbrad a účastnil se řady bitev proti jeho konkurentovi, uherském králi Matyáši Korvínovi. Po Poděbradově smrti Morava patřila právě Korvínovi. Jeho spojenci zpustošili Tunklovy hrady, a Brníčko tak bylo kolem roku 1471 vypleněno. Roku 1513 měl být hrad ještě funkční, ale pravděpodobně se už nejednalo o žádné výstavní sídlo, spíš nějakou nouzově využívanou stavbu. O tři roky později se v historických pramenech hrad objevuje jako pustý a tím zůstává dodnes.

DRBNA HISTORIČKA: Hanácké Oxford. Střední Morava neměla jen úrodnou půdu, ale byla i centrem vzdělanosti

Málokomu je potřeba připomínat, že v Olomouci byla založena druhá nejstarší vysoká škola v českých zemích po Karlově univerzitě v Praze. Dnes je město díky této mimořádné univerzitní tradici trochu posměšně přezdíváno jako "Hanácké Oxford". V...

Pozornost však přitahovat nepřestával. V časech romantického historismu druhé poloviny 19. století bylo Brníčko častým cílem setkání tehdejších vlastenců. Během státoprávních bojů po federalizaci Habsburské monarchie, která vedla ke vzniku Rakouska-Uherska, se zde v roce 1869 konal první z “protestních” táborů lidu na severní Moravě. Z celé země přijelo 4000 českých národovců. Při pohledu na hradební vršek je s podivem, že se zde vůbec vešli!

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytl moravskyturista.cz

Štítky historie, hrad, Brníčko, hrad, okres Šumperk, Zábřeh, Hra o trůny, smrt, Jiří Tunkl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: U Zábřehu je hrad jako ze Hry o trůny. Na Brníčku sídlil mocný muž, zemřel krutě  |  Šumpersko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.