Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

V bezpečném úkrytu na břiše. Lemuří skupina v Zoo Olomouc pečuje o nový přírůstek

Necelé dva týdny staré mládě lemura kata mohou pozorovat návštěvníci zoo na Svatém Kopečku u Olomouce. Nový přírůstek do populace oblíbeného druhu primátů, jehož domovinou je ostrov Madagaskar, podle ošetřovatelů zdárně prospívá. Zatím po výběhu putuje pouze pevně přichycené na břiše své matky.

Největší rozvoj chovu lemurů v olomoucké zoologické zahradě nastal po roce 2012, kdy bylo postaveno chovné centrum přímo v sousedství hlavního vstupu do zoo. „V tomto prostoru se jim daří velice dobře a nyní tak vítáme na světě třicáté osmé mládě,“ přiblížila mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

Skupina lemurů kata na Svatém Kopečku se rozrostla 4. března. Pohlaví nového obyvatele výběhu zatím ošetřovatelé neznají. „Samice nosí mládě na břichu zpravidla tři až čtyři týdny, to se potom přesune na záda a kouká odtud až do věku asi tří měsíců,“ objasnila zooložka Jitka Vokurková.

Lemur kata obývá výhradně ostrov Madagaskar, kde žije v početných skupinách až o 30 členech, kterým velí dominantní samice. „Široká veřejnost patrně ví, že byť lemurům skýtá Madagaskar domov, tak jsou tam ohroženi kácením deštných pralesů,“ upozorňuje mluvčí olomoucké zoo na vážnou situaci těchto primátů ve volné přírodě.

Pavilon netopýrů v olomoucké zoo prošel rekonstrukcí. Vrací se do něj kusu liščí

Kromě noční oblohy je v pavilonu netopýrů v olomoucké zoo už vše hotovo. Návštěvníci se tam mohou setkat se staronovými obyvateli - kusu liščími. Do zahrady se tito vačnatci vrací po třinácti letech.

Když francouzští kolonizátoři objevovali ostrov Madagaskar, poznali také lemury. Jejich kvílivý zvukový projev jim připomínal lidský nářek. Živočichy s noční aktivitou pojmenovali podle starořímského termínu lemuros, což znamená noční putující duch.

Mezi typické znaky lemurů patří dlouhý pruhovaný ocas, kterým udržuje rovnováhu při skocích, dorozumívá se ním s ostatními jedinci při pohybu ve vysoké trávě a většina z nich, byť ne všichni, se na něm pyšní 13 černými a 13 bílými pruhy. Lemur kata se pohybuje převážně v korunách stromů, a je oproti jiným lemurům aktivní ve dne. Živí se zejména lesními plody, ovocem, semeny a výhonky stromů, či hmyzem.

Ranní vyhřívání a zahradničení
Lemuři mívají problémy s termoregulací. Za chladného počasí se k sobě tisknou, aby se zahřáli. Po ránu se snaží ohřát co největší plochu těla slunečními paprsky, sedávají otočení k vycházejícímu slunci s rozpaženými horními končetinami. U lemurů dochází k samočinnému upínání šlach, proto, když ohnou loketní, či kolenní kloub, automaticky se končetinami přichytí větve. Lemuři jsou významnými zahradníky, neboť roznáší semena rostlin, a tím přispívají k obnově flory na Madagaskaru.
Zdroj: Zoo Olomouc
Chov pokračuje. Potomek uhynulého lva Šimona bude mít novou partnerku, samici ze Švýcarska

Do olomoucké zoologické zahrady do konce dubna přicestuje dvouletá samice lva berberského ze Švýcarska, která se stane partnerkou zdejšího samce Thembiho. Jde o potomka oblíbeného lva Šimona, který v zoo na Svatém Kopečku přesně před týdnem uhynul.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, lemur kata, Zoo Olomouc, Svatý Kopeček, Olomouc, břicho, Zoologická zahrada Olomouc, Madagaskar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V bezpečném úkrytu na břiše. Lemuří skupina v Zoo Olomouc pečuje o nový přírůstek  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.