Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Zubří stádo na Svatém kopečku hlásí nový přírůstek. Majestátní druh čelil před lety vyhubení

Deset dní po narození už se prochází výběhem nový přírůstek stáda zubrů evropských v olomoucké zoologické zahradě. Ta obnovila chov největšího savce starého kontinentu v roce 2013, od té doby se na Svatém Kopečku narodilo 12 zubrů. Takřka před sto lety bylo toto majestátní a pro přírodu významné zvíře na pokraji vyhubení.

Odborníci z olomoucké zoo kroužkovali ohrožené luční duchy. Tak říkají chřástalům

Olomoucká zoologická zahrada se zapojila do ochrany chřástala polního, kterého ohrožují žací stroje, dobytek a vysoušení luk. Cílem je monitoring hnízdišť a jejich lepší ochrana. Na Šumavě projekt probíhá již od roku 2010 a kromě olomoucké zoo na...

Další zubří mládě se v Zoo Olomouc narodilo 20. června. „Je to samička a možná k ní přibude ještě v brzké době sourozenec,“ upřesňuje zooložka Jitka Vokurková.

V roce 1959 se stala zubří obora ve slovenských Topoľčiankách hned po Polsku druhým největším chovatelem zubrů na světě. Právě z této obory o čtrnáct let později získala olomoucká zoo své první zubry. Úhynem býka Simona v roce 1986 chov v olomoucké zahradě ustal. Jeho znovuvzkříšení se pojí až s rokem 2013, od té doby se narodilo 12 zubrů.

Domovinou zubra evropského byla Evropa a část Asie. Obýval lesní a lesostepní biotopy. Lov a devastace přirozeného prostředí ho však přivedly na hranici vymření. V přírodě počátkem 20. století byli zubři evropští vyhubeni, u soukromých chovatelů ale zůstávalo posledních zhruba 60 zvířat. Snaha o návrat těchto zvířat do přírody v rámci repatriace byla úspěšná, od roku 1952 se zubři vraceli do chráněné oblasti v Polsku – Bělověžského pralesa. Před šesti lety už žilo ve volné přírodě přes čtyři tisíce zubrů. Skupina těchto impozantních býložravců byla vypuštěna také do vojenského prostoru v Milovicích, která se zde i rozmnožuje. „Několik dalších lokalit v ČR se k vypuštění zubrů připravuje,“ podotkla mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

Medojed si troufne na lva i kobru. V olomoucké zoo se ukrývá vzácné mládě

Zatím jen svými charakteristickými zvuky o sobě dává vědět velmi vzácné mládě medojeda kapského v olomoucké zoologické zahradě. Takřka měsíční přírůstek chovu na Svatém Kopečku zatím ještě nikdo neviděl. V celé Evropě tuto kunovitou šelmu chová...

Samec zubra dosahuje hmotnosti až 920 kilogramů, samice až o polovinu méně. Za den spořádá zubr 30 až 60 kilo potravy, kterou ze třetiny tvoří stromy a keře a ze dvou třetin trávy a byliny.

„Zubři upřednostňují pastvu na otevřených prostranstvích a podél lesních okrajů, kde do značné míry potlačují růst náletových dřevin a keřů, čímž vytvářejí jemnou mozaiku různých prostředí nezbytných pro existenci řady živočichů a rostlin vázaných na bezlesá stanoviště,“ doplnila k důležitosti evropských bizonů Iveta Gronská.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo, příroda, zubr evropský, zubr, zoologická zahrada, Olomouc, Zoologická zahrada Olomouc, Evropa, Svatý Kopeček, Polsko, Topoľčianky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zubří stádo na Svatém kopečku hlásí nový přírůstek. Majestátní druh čelil před lety vyhubení  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.