Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Slatinice zvažují unikátní biotop, fotovoltaika vyhřeje jezírka s léčivou vodou

Přírodní koupací biotopy se v posledních letech rozvíjejí na řadě míst v Olomouckém kraji, ještě o třídu výš chtějí posunout zvažovaný rekreační areál ve Slatinicích u Olomouce. Koupaliště by mělo být součástí rozsáhlého energetického projektu obce, a tím získat možnost levného vyhřívání jezírek, která budou zásobována místní minerální vodou.

Slatinice jsou lázeňským místem vázaným na minerální prameny. Dostupná sirná voda a poptávka po veřejném koupališti by mohla podle starosty Ondřeje Mikmeka (KDU-ČSL) zafungovat v efektivním propojení s plánovaným rozvojem energetické soběstačnosti obce.

Smělý plán Slatinic. Obec chce k fotovoltaice přidat i bioplynku a malou přečerpávací elektrárnu

Ambiciózní koncepci pro zvýšení energetické soběstačnosti plánují ve Slatinicích na Olomoucku. Obec chce kromě rozsáhlé instalace fotovoltaiky povýšit systém získávání a uchovávání energie o vybudování bioplynové stanice i s připojením do sítě a...

„Umím si představit, že bychom biotop realizovali v tomto volebním období. Pokud se nám záměr podaří prosadit. Určitá část obyvatel s tím opět nesouhlasí. Snažím se jim vysvětlit, že ne každý má doma bazén anebo ho ani nechce mít a raději se socializuje na veřejném koupališti. To je také velmi důležitý aspekt,“ nastiňuje starosta Slatinic.

Slatinice v závěru loňského roku zprovoznily moderní venkovní kluziště, které obec pořídila ve spolupráci se sportovním klubem a získala i významnou dotaci. Již úvodní měsíce provozu se podařilo podle Mikmeka udržet hospodaření kluziště v kladných číslech. Ekonomický profit by pro obec předpokládal také od koupaliště, které by mohlo vzniknout na místě tréninkového fotbalového hřiště. „Většinou jsem skeptik, ale u tohoto projektu věřím ve značný úspěch. Voda, která je léčivá, nám dnes utíká do potoka. Chceme připravit přírodě blízký projekt, který by pro obec mohl generovat hezké peníze. Biotop by doplnila vyhřívaná jezírka, součástí by byl i saunový svět a záchytné parkoviště. Dědinu by to neotravovalo a vydělávalo to peníze na to, aby se obec rozvíjela zase dalším směrem,“ říká starosta Mikmek.

Klíčové je ale prvotní zajištění dostupné elektrické energie. „Koupaliště synergicky navazuje na fotovoltaiku, bez ní bych to osobně nestavěl. Z ní budeme mít nejvíc energie v létě a tehdy by mohla ohřívat léčivou vodu. V získaných penězích ze vstupného a dalších zdrojů by pak bylo možné uchovávat prostředky třeba na dobu, kdy elektřinu budeme muset nakupovat,“ vysvětluje princip fungování ambiciózního projektu Ondřej Mikmek.

Podle starosty se vstupní náklady orientačně pohybují okolo osmnácti až dvaceti milionů korun, na část této částky předpokládá možnost využití dotace. „Máme první studii, připravujeme k tomu besedu pro občany. Kdo nemá rád teplou vodu mohl by být ve větším biotopu, kdo se chce zahřát, může do menšího vyhřívaného jezírka. Sauny jsou teď v kurzu a myslím si, že i dál budou. Kdyby se to hodně rozjelo, tak by mohly sauny a teplá jezírka fungovat i mimo letní sezonu. Mohlo by se to dokonce spojit do varianty bruslení následovaného relaxací v přírodě blízkém wellnessu,“ rozvíjí myšlenky na využití volnočasového areálu slatinický starosta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Koupaliště, investice, stavba, biotop, fotovoltaika, lázně, Slatinice, léčivá voda, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slatinice zvažují unikátní biotop, fotovoltaika vyhřeje jezírka s léčivou vodou  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.