Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Stádo vzácných vietnamských jelenů sika se rozrůstá. Zoo Olomouc hlásí šest mláďat

V přírodě již vyhubený poddruh jelena sika mohou pozorovat návštěvníci v olomoucké zoo. Zahrada na Svatém Kopečku se může pochlubit druhým největším stádem tohoto druhu v Evropě. Populace východoasijských sudokopytníků se u Olomouce rozrostla o šest mláďat a čítá nyní pětadvacet jedinců.

Jelen sika má čtrnáct poddruhů a některé jsou v přírodě velice hojné a v České republice dokonce invazivní. Naopak poddruh vietnamský a tchajwanský už byly v přírodě vyhubeny. „Ulovení posledního divoce žijícího jedince siky vietnamského bylo zdokumentováno v roce 1974. Naštěstí byl v té době již chován na farmách ve Vietnamu a následně i v zoologických zahradách. Na sklonku minulého roku se v 35 evropských zoo chovalo již 390 jedinců,“ popisuje mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

Malý zázrak v pavilonu Kalahari. Zoo Olomouc starostlivě pečuje o vzácné mládě hrabáče

Mimořádný chovatelský úspěch se podařil v Zoo Olomouc, kde odborníci pečují o novorozené mládě hrabáče kapského. Vzácný přírůstek v pavilonu Kalahari vyžaduje takřka neustálou pozornost chovatelů. Populaci afrického savce specifického vzezření se...

Jednou ze zahrad, která chová siky vietnamské je i zahrada na Svatém Kopečku. Ta využívá i zkušenosti z minulosti, kdy se ukázalo, že samice dovezené z Montpellier se v Olomouci nedokázaly rozmnožovat. Důvodem byla podle zoologů skutečnost, že je v tamní zoo nenechali několik let pářit a množit se. Tento poznatek olomouckých odborníků zohledňují i ostatní instituce. „Je třeba si uvědomit, že samice jsou zvyklé rodit každý rok, protože mnoho mláďat uloví predátoři. Když jim v rozmnožování zabráníme, stanou se po pár letech neplodnými. Pro udržení tohoto vzácného jelena je tak nutné nechat všechny laně pravidelně rozmnožovat, i s tím, že přebytečné jedince z chovu na rozdíl od zahrad v USA občas vyřadíme. Záchrana poddruhu tak spočívá výhradně na evropských zoo. Jinak o toto vzácné zvíře přijde naše planeta docela,“ uvádí v tiskové zprávě Jan Pluháček, vědecký pracovník Zoo Olomouc a současný koordinátor Evropského programu (EEP) pro siku vietnamského.

Prvních osm jelenů sika vietnamských dovezli chovatelé do berlínského Tierparku mezi lety 1958 až 1962, odtud se postupně populace šířila do evropských zoo. „Pro osvěžení krve dovezla zoo v polské Poznani v roce 1991 přímo z Vietnamu dalších devět jedinců. Prvenství ve velikosti stáda na evropském území patří parku CERZA ve francouzském Lisieux,“ doplnila mluvčí Gronská. V českých zoo je tento poddruh k vidění i v Hluboké nad Vltavou, Ostravě a Ústí nad Labem.

Jelen jelen
Paroží samců je mnohem menší než u našeho jelena evropského. Slovo sika pochází z japonštiny a znamená jelen. Na jeho vymizení z volné přírody měl vliv lov pro maso i kvůli parohům, jež se používaly v tradiční čínské medicíně. V zimě má srst delší, hrubší, s nevýraznými skvrnami. V létě je zbarvení srsti pestré, rezavohnědé s bílými skvrnami, podobné jako u čerstvě narozených mláďat.
Zdroj: Zoo Olomouc

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, Olomouc, jelen sika, Zoo Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stádo vzácných vietnamských jelenů sika se rozrůstá. Zoo Olomouc hlásí šest mláďat  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.