Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Před sto padesáti lety v Prostějov vznikl okrašlovací spolek. Jeho členové vysázeli park a Hloučelu

Před sto padesáti lety byl v Prostějov založen Sadařský a okrašlovací spolek. Jeho členové káceli staré stromy a keře, vysazovali nové, zakládali květinové záhony a hrabali listí a trávníky. Podle návrhu čelního člena spolku Rudolfa Wolfa byly osázeny břehy říčky Hloučely a vznikl tak dnešní vyhledávaný lesopark.

Hana Bartková
Autorka je historička a publicistka.

Spolek byl založen 24. dubna 1873 na setkání několika občanů města, kteří měli smysl pro přírodní krásu. Zároveň byly vypracovány stanovy spolku "pro činnost k výzdobě města stromovím". Byly schváleny 10. července 1873 moravským místodržitelstvím. Spolek měl tehdy 143 členů a svou činnost začal oznámením obecnímu výboru, že hodlá část městských valů upravit na sady. Obecní výbor návrh přijal a v roce 1874 vydal rozhodnutí, že po obou stranách valů na severní straně města bude zřízen městský park. Josef Ošťádal pořídil situační plán a zahradník Josef Šeha vypracoval plán na sadovou úpravu. Tak začala výstavba Jungmannových sadů, od roku 1934 Smetanových sadů, dokončená byla v roce 1892. Okrašlovací spolek převzal péči o ně.

Členové spolku káceli staré stromy a keře, vysazovali nové, zakládali květinové záhony, hrabali listí a trávníky. Nakupovali nářadí, opravovali zábradlí a lavičky a instalovali ptačí budky. Pořádali také nedělní promenádní koncerty ve Smetanových sadech. Od roku 1914 jim přibyla práce na budování dalšího městského parku na Hloučele. Podle návrhu profesora reálky a čelního člena spolku Rudolfa Wolfa zde byly osázeny břehy říčky Hloučely stromy a keři. Byla to práce náročná trvající několik let. Dílo se však s pomocí stavebního výboru města, dobrovolníků a řady firem podařilo dovést do konce. Část lesoparku Hloučela dodnes nese název Wolfovy sady.

Rodák z Henčlova, spisovatel František Obrtel by se dožil 150 let. Významně se zapsal do historie regionu

Před sto padesáti lety se narodil henčlovský rodák, novinář, spisovatel a zemědělský historik František Obrtel. Svým dílem se významně zapsal do historie celého regionu. Jeho nejúspěšnější knihou jsou Moravští sedláci, která je o politických...

Mezi významné představitele spolku patřili radní a říšský poslanec Eduard Skála, profesoři reálky Václav Spitzner a Rudolf Wolf, továrník a starosta města Josef Wait, radní a kominický mistr Hugo de Saint Privée, městský zahradník František Havránek a stavitel Josef Nedělník.

Ve třicátých letech 20. století však převzalo péči o některé parky město a činnost spolku postupně upadala. Po komunistickém převratu v roce 1948 okrašlovací spolek zanikl.

Spolek však našel své pokračovatele. V září 2007 byl v Prostějově založen jako občanské sdružení, nyní zapsaný spolek, Okrašlovací spolek. K jeho prvním projektům patřilo sázení tří lip k výročí vzniku Československa 28. října, oprava hodin na Vojáčkově náměstí, oživení náměstí, popularizace Botanické zahrady a pořádání koncertů ve Smetanových sadech.

Postupně přibyly další akce v  kulturní, osvětové i charitativní oblasti. Patří mezi ně například naklad malby židovských domů na hradbách ve Školní ulici, péče o hroby Josefa Vrly a Alfonse Jindry na městském hřbitově, pořízení informačních panelů na náměstí, jarní a podzimní úklid Hloučely v rámci akce Ukliďme Česko, oblíbený Restaurant Day, Dýňová stezka odvahy pro děti ve Smetanových sadech a vánoční akce Strom splněných přání. Okrašlovací spolek pod vedením předsedkyně a současné náměstkně primátora Prostějova Milady Sokolové (ODS) již patnáct let úspěšně rozvíjí odkaz svých předchůdců.

Před osmdesáti lety zahynuli členové výsadku Bronse, bývalí studenti prostějovské reálky

Před osmdesáti lety, 14. března 1943, zahynuli členové protifašistického odboje a výsadkové skupiny Bronse Bohumír Martínek a František Vrbka. Byli spjati s Prostějovem, kde studovali na zdejší reálce.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Hany Bartkové

Štítky Okrašlovací spolek, výročí, Hloučela, Prostějov, Rudolf Wolf, keř, strom, sad, František Havránek, Václav Spitzner, Alfons Jindra, Eduard Skála

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před sto padesáti lety v Prostějov vznikl okrašlovací spolek. Jeho členové vysázeli park a Hloučelu  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.