Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Pátek 2. srpna 2024  |  Svátek má Gustav
Bez reklam

Nepovedená digitalizace stavebního řízení ohrožuje milionové projekty a dotace, tvrdí olomoucká radnice

Přetrvávající problémy s digitalizací stavebního řízení ohrožují některé projekty a dokonce i dotace. Systém je nefunkční, stavební úřady jsou zavalené, zdržení bude v řádu měsíců. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) se již za problémy omluvil a slíbil rychlou pomoc a nápravu.

"V podstatě jsme se stali pokusnými králíky. Tady hrajeme s prostředky všech stavebníků, kterým kvůli nefunkčnosti nového systému mohou vznikat obrovské škody. I my jsme stavebníkem a máme reálnou obavu, že bude ohrožena celá řada projektů, které se připravují nebo jsou před dokončením a jsou vázány na dotace," nebral si servítky například primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO).

Jeho náměstek pro investice Miloslav Tichý (ANO) tvrdí, že nepovedená digitalizací může ohrozit investiční projekty, které jsou ve fázi projektové přípravy a jsou spolufinancovány z národních nebo evropských dotací. Jde například o Edukační centrum Moravského divadla, připravovanou rekonstrukci pavilonu H ve Smetanových sadech, park na Lazcích, ASO park u Androva stadionu, cyklostezky nebo tréninkový zimní stadion na Hynaisově.

"Všechny tyto projekty spojuje to, že mají v dotačních podmínkách požadované termíny dokončení. Příslušné dotační výzvy vyžadují pravomocné stavební povolení. Jakékoliv prodlužování stavebního řízení proto může realizaci investičních akcí města ohrozit nebo městu výrazně prodražit," obává se náměstek. Magistrát proto bude žádat poskytovatele dotací, aby lhůty prodloužili.

Zavalené stavební úřady, Zábřeh dostal pětkrát víc podání kvůli obavám z digitalizace. Ta opravdu nefunguje

Stavební úřady v Olomouckém kraji mají problémy s digitalizací stavebního řízení, která začala platit v červenci. Celý systém má podle obcí stále zásadní nedostatky, není plně funkční a způsobuje zdržení. Ministerstvo pro místní rozvoj slibuje...

Ani měsíc od změny stavebního zákona se nedostatky nového systému nepodařilo úplně odstranit. "S ohledem na všechny skutečnosti, s nimiž se stavební úřad potýká, jako jsou nefunkční digitalizace, velké množství podaných žádostí a obrovský objem žádostí o informace, odhadujeme zdržení ve stavebních řízení podle náročnosti v řádu i osm a více měsíců," upozorňuje například tajemnice Městského úřadu v Šumperku Helena Miterková.

Podle vedoucího Stavebního úřadu v Prostějově Jana Košťála systém například nevyplňuje předepsané formuláře zadanými údaji, text nelze formátovat, vytvořené dokumenty nelze vymazat a nahradit jinými nebo existuje mnohadenní zpoždění dokumentů předaných k odeslání. "Nasazená verze systému není zatím dostatečně efektivní a přetrvávají zásadní nedostatky," sdělil Košťál.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš se již za potíže omluvil, slíbil pomoc a rychlou nápravu. "Chtěl bych se omluvit za problémy, které náběh působí na kterékoliv straně, a uznávám, že čas na zorientování se v systému bylo pro úředníky i vzhledem k možnostem velmi krátký. I podle zpětné vazby teď navazujeme další sérií školení a webinářů," uvedl Bartoš na sociálních sítích.

Řada problémů je však podle něho způsobená nesprávným nebo chybějícím nastavením takzvaných uživatelských rolí. "Bohužel bez prvního přihlášení se role správně nastavit nedají a uživateli se zdá, že systém nefunguje, nechodí pošta, nezobrazuje se dokumentace. Na stránkách MMR máme zveřejněný postup, posilujeme taky kapacity týmu, který jednotlivým úřadům pomáhá. Digitalizace stavebního řízení i nový stavební zákon jsou lékem na potíže, bude ale chvíli trvat, než zabere," slibuje Bartoš.

Ohodnoť článek

Foto Stanislav Heloňa

Štítky digitalizace, stavební řízení, ohrožení, projekt, dotace, investice, radnice, kritika, Ivan Bartoš, stavební úřad, Olomouc, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nepovedená digitalizace stavebního řízení ohrožuje milionové projekty a dotace, tvrdí olomoucká radnice  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.