Počasí dnes20 °C, zítra23 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Obrovská pátrací akce na Šumpersku: dívky v řece hledal i vrtulník, oznamovatel si vše vymyslel

Značné obavy vyvolala v pondělí večer v Zábřehu na Šumpersku zpráva, že do Moravské Sázavy měly spadnout dvě přibližně čtrnáctileté dívky. Kolem řeky se zvýšeným průtokem se rozběhla pátrací akce a vyšetřování, které nakonec ukázalo, že oznamovatel si událost vymyslel.

Město Zábřeh zveřejnilo v pondělí večer na svém profilu na sociálních sítích důležitou výzvu, která se týkala potenciálně velmi nebezpečné situace. „Dnes večer přijali hasiči oznámení, že měly do řeky Moravské Sázavy u vlakového nádraží v Zábřeze spadnout dvě dívky ve věku přibližně 14 let. Není ale jisté, zda se toto tvrzení zakládá na pravdě,“ uvedli představitelé třináctitisícového sídla ležícího v okrese Šumperk a doplnili: „Žádáme vás, pokud pohřešujete své děti, neprodleně informujte policii na lince 158.“

Informace se začala okamžitě šířit, sdílelo ji přes 1300 uživatelů. Později se naštěstí ukázalo, že nepotvrzená zpráva byla skutečně výmyslem. „Náročná hasičská a policejní akce byla ukončena. Při výslechu ohlašovatele bylo potvrzeno, že si událost vymyslel. Jednalo se tedy planý poplach. Všichni policisté i hasiči, kteří celý víkend pomáhali při povodních,“ ujistilo po několika hodinách město.

VIDEO: Až polovina lidí na Jesenicku odmítla evakuaci. Vzpouzející člověk by poslal k zemi celý vrtulník, říká pilot

Až polovina lidí na Jesenicku odmítla evakuaci ze vzduchu. Podle armádního pilota Vlastimila Baudyše zachraňovat takzvaně na sílu nejde. "Ani to nesmíme a nemůžeme, vzpouzející člověk by poslal k zemi celý vrtulník,“ vysvětluje pilot.

Telefonické oznámení o závažné situaci obdržela policie okolo půl sedmé večer, zprávu tohoto typu nemohly záchranné a bezpečnostní složky podcenit. V akci bylo velké množství hasičů a policistů včetně psovoda se služebním psem. Podle policejní mluvčí Marie Šafářové byl na místo přivolán i vrtulník s termovizí. Pátrání probíhalo více než tři hodiny „Vrtulník prohledával Moravskou Sázavu od místa, kde údajně měly dívky spadnout do vody až po soutok s Moravou a dokonce pak rozšířili oblast až po úroveň obce Lukavice,“ specifikovala mluvčí Šafářová přibližně šestikilometrový úsek důkladně propátrávaný leteckou službou policie. Helikoptéra hledané nenašla, po obou březích tak znovu vyrazily rojnice a riziko na rozvodněné řece opět podstupovali hasiči ve člunech. „Během doby opakovaného pátrání se oznamovatel při podání vysvětlení na služebně přiznal, že se informace nezakládá na pravdě, že pod vlivem alkoholu měl zřejmě nějaké vidiny,“ doplnila policistka. Pro dotyčného může mít nepravdivé oznámení další důsledky, policisté mohou jeho jednání klasifikovat jako protiprávní.

Jednání oznamovatele smyšlené krizové situace odsoudilo pod příspěvkem mnoho lidí. „Zdržují hasiče… Kdo si to vymyslel je neuvěřitelnej… Nechala bych ho to celý zaplatit. Hasiči mají spoustu práce po povodních... Místo vymýšlení by měl raději pomoct tam, kde to potřebují,“ napsala například komentující Kateřina.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytlo město Zábřeh

Štítky Povodeň, pátrání, dívky v řece, falešné oznámení, pátrání Zábřeh, ohrožení, vrtulník, policie, hasiči, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obrovská pátrací akce na Šumpersku: dívky v řece hledal i vrtulník, oznamovatel si vše vymyslel  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.