Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Z Předmostí povedou do Přerova dvě nové cyklostezky. Jedna protne rušnou silnici

Obyvatelé místní části Předmostí budou moci již v brzké době využít dvě nové cyklostezky. Obě směřují do Přerova. První, která milovníky kol bezpečně převede přes frekventovanou silnici u Emosu, povede ze Sportovní ulice k lužnímu lesu Žebračka, druhá z Hranické ulice na Velkou Dlážku.

„Nová stezka, která spojí Sportovní ulici s cyklostezkou Žebračka, se má začít stavět ještě letos. Trasa protne frekventovanou silnici I/47 u Emosu, a to v místě, které je dlouhodobě rizikové. Lidé si tudy krátí cestu do Přerova,“ uvedl radní Přerova pro dopravu Tomáš Navrátil (ANO).

Pro zvýšení bezpečnosti zde bude například dělicí ostrůvek, součástí je i vybudování přidruženého jízdního pruhu. Rozšířená bude rovněž stávající zpevněná krajnice a na trase bude i nové osvětlení. Stezka přijde na 5,7 milionu korun.

Stavba by mohla začít na podzim, v lokalitě zatím probíhá modernizace železniční trati.

„Počítáme, že práce by mohly ukončeny v první polovině příštího roku. V části stezky u takzvané první myší díry bude ČEZ ještě provádět přeložku podzemního vedení energetických sítí, takže musíme počkat, až plánované práce dokončí, a teprve pak se můžeme pustit do budování,“ vysvětlil Zdeněk Dostál z přerovského magistrátu.

Stavba další cyklostezky bude pokračovat v příštím roce

Do Přerova povede z Předmostí ještě jedna cyklostezka z Hranické ulice na Velkou Dlážku. Stavba sice začala již letos v létě, ale práce se musely kvůli chybě projektanta odložit.

„Po zahájení prací byl totiž zjištěn konflikt s vedením inženýrských sítí, které vyžadují provedení přeložky. Je třeba proto zpracovat dokumentaci přeložky, povolit ji a realizovat. To znamená, že zahájení vlastní stavby se přesune pravděpodobně na jaro příštího roku,“ upozornila Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu.

Hotový je zatím pouze železobetonový cyklopodjezd pod železniční tratí. „Tento podjezd pro cyklisty byl postaven Správou železnic a stál 13 milionů 342 tisíc korun. Dotace pokryla 85 procent nákladů, takže přerovskou kasu tubus přišel nakonec jen na 2 miliony,“ připomněla náměstkyně primátora Přerova Hana Mazochová (ANO).

Alej platanů dá pojmenování nové ulici v přerovské místní části Lýsky

Nová ulice v přerovské místní části Lýsky by se měla jmenovat Pod Platany. Přejí si to majitelé staveb, které se nacházejí v této lokalitě. Název odkazuje na nové stromořadí platanů, které nahradilo vykácené stromy. Název musí ještě schválit...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky cyklostezka, Předmostí, Žebračka, Velká Dlážka, myší díra, Přerov, silnice, Tomáš Navrátil, Zdeněk Dostál, Hana Mazochová, ANO 2011, ČEZ, Správa železniční dopravní cesty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Předmostí povedou do Přerova dvě nové cyklostezky. Jedna protne rušnou silnici  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.