Počasí dnes21 °C, zítra23 °C
Neděle 2. června 2024  |  Svátek má Jarmil
Bez reklam

Pro MHD v Prostějově se chystá koupě devíti nových autobusů. Město navýší platbu za veřejnou službu

Devět nových autobusů pro prostějovskou městskou hromadnou dopravu plánuje nakoupit její provozovatel, společnost FTL – First Transport Lines. Vozidla by měla splňovat parametry nízkých emisí a bezbariérovosti. Radnice se zabývá také požadavkem na zvýšení platby za MHD z městského rozpočtu.

Společnost FTL - First Transport Lines vypsala tendr na nákup devíti nových autobusů pro městskou hromadnou dopravu v Prostějově, jejíž provoz bude zajišťovat do roku 2033. Zakázka na nové nízkopodlažní a bezbariérové autobusy poháněné stlačeným zemním plynem má podle věstníku veřejných zakázek hodnotu 58,5 milionu korun.

Společnost FTL nedávno získala desetiletou zakázku na zajištění provozu autobusů MHD v Prostějově v letech 2024 až 2033. Firma nyní ve městě provozuje 15 autobusových linek. Radnice hodnotu zakázky ve vyhlášeném tendru odhadovala bezmála na 236 milionů korun, FTL zvítězila s cenovou nabídkou 169,9 milionu korun. Město od účastníků veřejné soutěže obdrželo tři nabídky.

Po letech diskusí se Prostějov pouští do rehabilitace židovského hřbitova

Po letech vyhrocených diskusí se Prostějov pouští do rehabilitace starého židovského hřbitova poblíž centra města. Radní odsouhlasili pořízení studie na pietní úpravu místa posledního odpočinku dvou tisíc židovských obyvatel města. Dnes je zde...

 

Společnosti FTL, která patří k významným tuzemským autobusovým a silničním dopravcům, příští rok skončí smlouva s městem z předchozího tendru. Podle podmínek veřejné soutěže musí být všechny autobusy MHD nízkoemisní nebo bezemisní. Podmínka nízkoemisních autobusů byla do tendru zanesena kvůli tomu, že Prostějov se vyznačuje špatnými rozptylovými podmínkami a v zimních měsících obyvatele často sužuje smog. Vozidla mají mít také snížené nástupní plochy a fotobuňky, díky kterým bude možné sčítat cestující. Získané informace chce město využít při organizaci MHD.

Kvůli rostoucím nákladům bude prostějovská radnice zřejmě dopravci ještě v příštím roce posílat vyšší částku. „Máme do konce tohoto roku uzavřenou smlouvu o veřejných službách v přepravě cestujících. Každoročně je na základě tohoto ujednání uzavírán dodatek pro následující kalendářní rok s finančním modelem obsahujícím výši kompenzace, ekonomicky oprávněné náklady, čistý příjem a výnosy,“ vysvětlil náměstek primátora pro oblast dopravy Jiří Pospíšil (PéVéčko). Pro rok 2023 předložil dopravce finanční model, podle kterého by se měla platba zvýšit o více než šest milionů korun.

Odpady stály Prostějov rekordních 51 milionů. Poplatek se nezvyšoval už téměř deset let

Náklady na likvidaci komunálního odpadu v Prostějově rostou od roku 2017. V loňském roce vyšplhaly na 51,5 milionu korun, což byla nejvyšší částka v historii, letos radnice za svoz a likvidaci odpadů kvůli vysoké inflaci zaplatí o další čtyři...

 

Podle dodatku tak za MHD v příštím roce zaplatí Prostějov 41,3 milionu korun. „Důvodem navýšení je zvýšení nákladů za pohonné hmoty tedy CNG, nárůst nákladů na přímý materiál a energie, na opravy a údržbu vozidel, nárůst mzdových nákladů a v neposlední řadě i zvýšení inflace,“ doplnil náměstek Pospíšil.

Prostějovská radnice chce kvůli rostoucím nákladům na provoz linkových autobusů od příštího roku zefektivnit městskou hromadnou dopravu. Zadala si proto zpracování analýzy MHD a návrhu úsporných opatření. Objednaná dokumentace bude obsahovat technicko-ekonomickou analýzu provozu MHD v Prostějově, analýzu frekvence cestujících, hodnocení poměru přepravní nabídky a poptávky, redukci spojů v přepravních špičkách a v běžném dni, návrh úprav tarifního a odbavovacího systému a ekonomické vyhodnocení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto First Transport Lines

Štítky Doprava, autobus, MHD, Prostějov, FTL, zakázka, Olomoucký kraj, městská hromadná doprava, platba, analýza, Jiří Pospíšil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro MHD v Prostějově se chystá koupě devíti nových autobusů. Město navýší platbu za veřejnou službu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.