Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Úřady pod tlakem. Kvůli východnímu obchvatu Olomouce padla žaloba, do věci se vloží i ministerstvo

Tlak na prosazení veledůležitého východního obchvatu Olomouce se zvyšuje. Nejenom tuto stavbu totiž blokuje ochranné pásmo vodního zdroje, jeden z postižených developerů nyní kvůli tomu podal žalobu. Do celé věci se navíc hodlá vložit ministerstvo životního prostředí.

Stavbu východního obchvatu, který by odvedl tisíce aut a kamionů z Holice, Hodolan, Bělidel, Chválkovic, Pavloviček a Týnečka, blokuje ochranné pásmo vodního zdroje mlékárny OLMA, podle kterého je v celé lokalitě přípustná pouze výstavba vodohospodářských zařízení a jakékoliv terénní úpravy jsou možné pouze se souhlasem OLMY jako provozovatele vodního zdroje. 

Ochranné pásmo blokuje také plány společnosti Rezidence Hamerská Pevnost, která zde chystá bytovou a vilovou výstavbu. Společnost proto podala na odbor životního prostředí olomouckého magistrátu návrh na změnu, ale neuspěla s odůvodněním, že není oprávněná takovýto návrh podat. To později potvrdil i Krajský úřad.

"Jelikož postup obou úřadů je podle našich advokátů v rozporu se zákonem, rozhodli jme se podat k soudu žalobu z důvodu nezákonnosti rozhodnutí správního orgánu. Naším cílem je dosáhnout toho, aby se příslušné úřady začaly zabývat problematikou věcně, aby mohl být na základě odborné diskuse sladěn veřejný zájem ochrany vodního zdroje s veřejným zájmem dalšího rozvoje území včetně mimo jiné výstavby tangenty," vysvětlil předseda představenstva investiční skupiny CSCP a zástupce Rezidence Hamerská pevnost Martin Sušil.

Společnost se odvolává na hydrogeologické posudky, které uvádějí, že lze sladit ochranu vodního zdroje a plánovanou výstavbu.

"Nesouhlasíme s faktickou stavební uzávěrou. Ochranné pásmo znemožňuje realizovat náš stavební záměr, který je v souladu s platným územním plánem a magistrát nám dokonce zaregistroval zpracovanou územní studii. Studie byla následně odregistrována poté, co úředníci byli informováni o existenci ochranného pásma," dodal Sušil.

Vedoucí odboru životního prostředí na olomouckém magistrátu Petr Loyka potvrdil, že k soudu, který bude žalobu projednávat, již odešel příslušný spis. 

Všichni proti Agrofertu. Rozšíření ochrany vod by bylo stavební uzávěrou Olomouce, tvrdí odpůrci

Rozšíření ochranného pásma vodního zdroje, které navrhuje olomoucká mlékárna OLMA z holdingu Agrofert, by znamenalo stavební uzávěru a konec rozvoje Olomouce. Tvrdí to developeři, kteří na západě města plánují miliardové investice, ale i vedení...

Do celé věci se kromě toho hodlá vložit ministerstvo životního prostředí.  

"V době vyhlášení ochranného pásma vodního zdroje došlo k pochybení. Není standardní, aby orgán státní moci přenesl jakési právo veta na soukromou společnost," uvedl pro Českou televizi ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Narážel na to, že terénní úpravy jsou možné pouze se souhlasem OLMY.

"Ministerstvo životního prostředí jsme požádali o metodickou pomoc, jak máme dále postupovat v případě ochranného pásma z roku 2020. Roky totiž chybí k vodnímu zákonu adekvátní prováděcí vyhláška, podle níž bychom stanovili i v tomto ochranném pásmu vodního zdroje optimální podmínky. A to jsme před dalším, velmi složitým rozhodnutím, protože OLMA v roce 2022 opět požádala o rozšíření ochranného pásma vodního zdroje," reagoval vedoucí odboru životního prostředí Loyka.

Opakovaně upozorňuje na to, že základním problémem východní tangenty je její umístění do původního ochranného pásma daleko před rokem 2020. 

"Když si dám k sobě všechny tři aktuální odborné hydrogeologické posudky, hydrogeologii obsaženou v dokumentaci EIA k východní tangentě a nalistuji si v ní stanovisko ministerstva životního prostředí, tak mám velké pochybnosti a tvrdím, že EIA k východní tangentě je v zemi směřující k ústavní ochraně vody z pohledu ochrany vody zralá na přezkum a dopracování," dodal Loyka.

Východní obchvat Olomouce je dál ve hvězdách. Radnice neuspěla s odblokováním stavby

Vedení olomoucké radnice neuspělo se zrušením stavební uzávěry pro veledůležitý východní obchvat města, který blokuje ochranné pásmo vodního zdroje mlékárny OLMA ze skupiny Agrofert. Vodoprávní úřad odmítl podnět primátora, stavba tangenty je tak...

Východní obchvat Olomouce odvede tisíce automobilů a kamionů z okrajových částí města. Tangenta přijde na tři miliardy korun, investorem je Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Mlékárna OLMA patří do skupiny Agrofert, kterou v minulosti přímo ovládal Andrej Babiš z ANO. Agrofert se změnám ochranného pásma brání. 

"Trasa tangenty je v přímém střetu s ochranným pásmem vodního zdroje. OLMA si neklade za cíl blokaci výstavby východní tangenty a uvědomuje si naléhavost řešení dopravy v této části města. V situaci, kdy však není vodnímu zdroji poskytnuta ochrana v rozsahu, v jakém je právními předpisy garantována, se cítí být povinna hájit zákonem akcentovanou ochranu podzemních vod úzce spjatou s další existencí společnosti a jejím postavením na trhu coby významného zpracovatele mléka a především zaměstnavatele," uvedla OLMA ve stanovisku, které poskytl mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto třiarchitekti, Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky obchvat, tangenta, ochranné pásmo, Olomouc, žaloba, Olma, Ministerstvo životního prostředí České republiky, stavba, Agrofert, Holice, Andrej Babiš, Pavlovičky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbyněk Běhal

pokud je daný vodní zdroj na tolik cenný, že je třeba aby byl chráněn, tak jak je možné, že z něj Olma čerpá vodu.... ?

Středa, 5. dubna 2023, 13:04Odpovědět

Úřady pod tlakem. Kvůli východnímu obchvatu Olomouce padla žaloba, do věci se vloží i ministerstvo  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.