Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Na D35 u Olomouce začíná oprava za 170 milionů. Další zásadní investice se chystají

Od neděle startuje více než čtyřměsíční omezení provozu na deseti kilometrech dálnice D35 mezi Olomoucí a Mohelnicí. Stavbaři opraví pravý pás ve směru od Litovle ke krajskému městu. Pokračování obnovy a vylepšení takřka čtyřicet let staré autostrády se připravuje také na další roky.

Dneškem začíná rozsáhlá rekonstrukce D35 mezi kilometry 248,5 a 259, do opravy poškozeného povrchu vozovky investuje Ředitelství silnic a dálnic 173 milionů korun. Motoristé budou do poloviny listopadu jezdit v jednom pruhu pro každý směr.

Bez omezení den a půl. Na rekonstrukci krajské silnice naváže na trase z Litovle do Olomouce oprava D35

Část frekventované dálnice D35 v úseku od Litovle po Křelov nedaleko Olomouce čeká od úvodu prázdnin více než čtyřměsíční nákladná rekonstrukce. Deset kilometrů rušné silnice dostane nový povrch, řidiči budou jezdit ve zúžení jedním pruhem pro...

Rušná dálnice D35 mezi Olomoucí a Mohelnicí převede podle Sčítání dopravy 2020 v pracovní dny provoz tvořený přibližně pětatřiceti tisíci vozidly. U stavby zprovozněné v roce 1985 se počítá i s obnovou ve směru od Olomouce. „Oprava je v plánu, ovšem je složité ji v současnosti termínově specifikovat, protože rekonstrukce je na úrovni kontrolovaných projektů, respektive schvalovaného záměru na ministerstvu. Předpokládáme větší rozsah prací a dražší zakázku oproti současné opravě pravého pásu dálnice, není vyloučeno ani spojení s některými prvky malé modernizace D35,“ sdělil mluvčí ŘSD Miroslav Mazal.

Malá modernizace D35 zahrnuje například instalaci protihlukových stěn, oplocení, kamerových a informačních systému či budování bezpečnostních zálivů tak, aby letitý úsek splňoval aktuální standardy. „Nyní se zpracovává dokumentace pro společné územní a stavební povolení. V říjnu obdržíme podrobné technické řešení jednotlivých stavebních objektů a začneme připravovat majetkoprávní vypořádání, tedy výkupy pozemků. Dále probíhají průzkumy pro potřeby ochrany životního prostředí. V letošním roce již proběhlo podrobné geotechnické zaměření pro potřeby založení protihlukových stěn a ekoduktu. Datum zahájení stavby jednotlivých stavebních objektů upřesníme do konce roku na základě odhadu časové náročnosti majetkoprávní přípravy,“ shrnul situaci kolem plánovaných úprav olomoucko-mohelnické dálnice mluvčí Mazal.

Kontroverzní odpočívka D35 Mohelnicko na kraji schválení nedostala. Dokumentace se musí přepracovat

Ředitelství silnic a dálnic plánuje jako součást řešení nedostatku odstavných ploch u dálnic vybudovat rozlehlou odpočívku na D35, a to buď u Litovle nebo u Loštic. Pro obě varianty si nechala zpracovat dokumentaci pro posouzení vlivu na životní...

Klíčovým a dlouho očekávaným vylepšením má dokončení západního obchvatu Olomouce stavbou nazvanou D35 Křelov – Slavonín, 2. etapa. Tříkilometrový úsek za přibližně miliardu korun odvede dopravu z kruhového objezdu u obchodního domu Globus. Státní organizace již vypsala veřejnou soutěž na přípravu staveniště a také záchranný archeologický průzkum. V nejbližší době plánuje také tendr na zhotovitele stavby, spojnice dálničních tras má být hotová v roce 2026.

Mezi Olomoucí a Mohelnicí už od dubna přestavuje firma most přes řeku Třebůvku a komunikaci nižší třídy u Loštic, také v této lokalitě řidiči budou ještě do poloviny září projíždět po polovině dálnice.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Doprava, dálnice, D35, investice, stavba, Mohelnice, Olomouc, modernizace, ŘSD, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na D35 u Olomouce začíná oprava za 170 milionů. Další zásadní investice se chystají  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.