Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Litovel odřízne souběh oprav dálnice a přejezdu. Autobusy možná budou jezdit po polní cestě

Nepříjemný souběh dvou uzavírek ovlivní na začátku října dopravu na Litovelsku. Nájezd na dálnici u Unčovic, místní části Litovle, je zavřený kvůli rekonstrukci v režii ŘSD. Náhradní variantou je trasa k D35 přes Nasobůrky. V tomto úseku má ale Správa železnic naplánovanou opravu přejezdu a bude rovněž neprůjezdný. Největší komplikaci řešilo město v oblasti linkových autobusů.

Od 2. do 10. října je stanovená výluka na železniční trati číslo 307 v úseku mezi Červenkou a Senicí na Hané respektive Drahanovicemi. Za přerušení vlakového i automobilového provozu proběhne oprava železničního přejezdu v Litovli ve Svatoplukově ulici. Na několik dnů tak nebude dostupná trasa k dálničnímu EXITU 248 v Nasobůrkách. Obyvatelé Litovle a přilehlých obcí nyní ale kvůli opravě pravého pásu dálnice D35 nemohou využívat ani sousední nájezd v Unčovicích.

„Dopadlo to tak, jak jsme si nepřáli, ale to bohužel neovlivníme. Přibližně pět nebo šest dní bude silně nepříjemných. U osobní dopravy si myslím, že to není až tak vážné a bude to jen na krátký čas. Daleko horší je situace u linkových autobusů,“ konstatoval starosta Litovle Viktor Kohout (SNK).

Rozsáhlá oprava D35 u Litovle je v polovině, o víkendu se uzavírka posune blíž k Olomouci

Stavbaři dokončili první polovinu čtyřměsíční opravy více než deseti kilometrů dálnice D35 mezi Litovlí a Olomoucí. Investice za 170 milionů korun přechází do druhé etapy, od víkendu se tak změní poloha částečné uzavírky na frekventované silnici.

 

Spojů veřejné autobusové dopravy, které obsluhují nedaleké obce na Bouzovsku, Konicku či Mohelnicku, jezdí tímto úsekem podle starosty ve všední den skoro sto padesát. Vhodná silnice, kudy by mohly objet vozy hromadné dopravy uzavřený úsek, se hledala poměrně těžce. Nakonec by mohla posloužit polní cesta za Cholinskou ulicí. „Je to záležitost, která se řeší. Souhlas musí dát i dopravní inspektorát. Řešíme krátkou objízdnou trasu, kdy by autobusy jely i přes zpevněnou polní cestu. Snad by to mělo být možné, obavy máme hlavně z toho, že tam přijedou i osobní auta, pak by se tam vozy nevyhnuly,“ přemítá starosta.

Pro autobusy linkové dopravy by při krátkodobé uzavírce přejezdu v Litovli mohla být variantou objízdné trasy polní cesta do Nasobůrek.

Jiná varianta objížďky by představovala pro dopravce výraznou nejen ekonomickou zátěž. Silnicí přes Mladeč nemohou autobusy jet kvůli výškové bráně na malém mostku v CHKO, která zamezuje průjezdu rozměrných a těžkých vozidel. „Pokud by se nepodařilo zajistit tuto objízdnou trasu pro vedení autobusových linek, byly by dopady na zajištění dopravní obslužnosti v daném regionu daleko vážnější v podobě výrazně delší objízdné trasy, kdy by nebyli naši smluvní dopravci schopni zajistit spoje dotčených linek v současných časových polohách, na které se dnes cestující spoléhají,“ uvedl Jozef Gaža, vedoucí Odboru řízení dopravy a dopravních systému KIDSOK. Předjednané náhradní trasování by se týkalo celkem deseti autobusových linek.

Pro povolení náhradní trasy bude klíčové stanovisko dopravního inspektorátu Policie ČR, informace k tomuto opatření zatím nejsou k dispozici.

„Je to asi jediná varianta, jak linky zachránit. Současně nepojede vlak a školáci a pracující se musí nějak dopravit. Zvažoval se i takzvaný bypass, který tam dříve byl. Ale teď už je v lokalitě jiná úprava, vedení plynu a podobně, takže tato varianta nejde použít. Uvidíme, čekáme na rozhodnutí. Kdyby to nevyšlo, tak by to byl opravdový problém,“ uvažuje Kohout.

Náklaďák utrhl ochrannou bránu u Litovle dvě hodiny po instalaci. Extrém a groteska, říkají starostové

Už za sjezdem z dálnice upozorňují dopravní značky na maximální možnou výšku vozidla, které může projet po silnici přes Litovelské Pomoraví mezi obcemi Mladeč a Nové Zámky. Upozornění ale někteří řidiči nevnímají nebo nerespektují a brzy čelí...

Situaci navíc komplikuje i městská investice do opravy silnice v Nasobůrkách, podle Jozefa Gažy z KIDSOK budou autobusy nuceny projíždět i přes část opravovaného úseku. „Dopravní omezení pro autobusové linky plynoucí z této úplné uzavírky bude ale pouze v termínu od 2. do 6. října,“ podotkl Gaža.

Od léta se vedení Litovle snažilo vyjednat úpravy harmonogramů prací, ale bez úspěchu a několik stavebních akcí se tak sešlo nevhodně v jeden termín. „Tak to chodí. Zkoordinovat investice několika velkých organizací je těžké, každý má jiná výběrová řízení, jiné dotační tituly a určené termíny. Z laického pohledu bych si taky řekl: ‚proč se nedomluví na lepším načasování?‘ Ale není to zkrátka tak jednoduché,“ poznamenal litovelský starosta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, dálnice, D35, oprava, uzavírka, přejezd, rekonstrukce, Litovel, autobusy, KIDSOK, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Litovel odřízne souběh oprav dálnice a přejezdu. Autobusy možná budou jezdit po polní cestě  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.