Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Náklaďák utrhl ochrannou bránu u Litovle dvě hodiny po instalaci. Extrém a groteska, říkají starostové

Už za sjezdem z dálnice upozorňují dopravní značky na maximální možnou výšku vozidla, které může projet po silnici přes Litovelské Pomoraví mezi obcemi Mladeč a Nové Zámky. Upozornění ale někteří řidiči nevnímají nebo nerespektují a brzy čelí problému. Na jednom z mostů je již několik let nainstalovaná podjezdová kovová brána, která v posledních týdnech kvůli uzavírce v nedaleké Litovli prochází těžkou zkouškou. Už třikrát ji letos utrhli řidiči, kteří špatně vyhodnotili výšku svého nákladního vozu.

Silnice v chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví nevznikla primárně pro provoz nákladních vozidel, na mostu přes řeku Moravu se přejíždí zúžením a maximální výšku vozu stanovuje podjezdová brána a dopravní značení na hodnotu dva a půl metru.

Právě kovová konstrukce na obou koncích krátkého mostu dostává v posledních týdnech zabrat. Hlavní příjezd do Litovle prochází rekonstrukcí a kvůli dopravním omezením zde vznikají kolony, náhradní trasu volí přes Nové zámky řada místních lidí, ale také řidiči nákladních aut, kteří tudy mohou jet poprvé. „Je větší šance, že se něco takového stane. Frekvence dopravy je podle mě tak desetinásobná. Všude jsou značky na výšku, ale řidiči to nesledují, jedou slepě podle navigace. Je to fakt už groteskní záležitost,“ kroutí hlavou starosta Litovle Viktor Kohout (SNK).

Krušný začátek uzavírky Litovle: Řidič dodávky na objížďce urval na mostu půltunovou ochrannou bránu

Kuriózní zápis rozšířil dlouhodobou sérii nehod na mostu v Litovelském Pomoraví mezi dálničním sjezdem Mladeč a Novými Zámky. Havárii řešili v pondělí odpoledne hasiči s technickým speciálem. Řidič větší dodávky vjel na most, před kterým je...

Řidič menšího nákladního auta utrhl bránu hned první den uzavírky litovelské silnice. Další kuriózní případ se stal minulý týden, kdy pracovníci Správy silnic Olomouckého kraje bránu ráno po další z nehod opravili a za dvě hodiny už visela na dalším vozu. „To už byl opravdu extrém. Teď dochází k nehodě minimálně jednou týdně, kdy tam někdo uvázne nebo bránu přímo poškodí. Někdy tam zůstanou viset i dlouhé kamiony a je pak velký problém je odtud dostat. Vyproštění může trvat i tři hodiny,“ upozorňuje Tomáš Zapletal, starosta obce Mladeč, na jejímž katastrálním území problematické místo leží.  

Zablokovaná silnice u Nových Zámků už pro místní tak už skoro není ničím překvapivým. „Také se nás to týká, je to nepříjemné, lidé už si z toho dělají ironicky legraci a dávají si sázky, jestli brána vydrží týden nebo hodinu. Stojí to spoustu peněz, energie a nervů. Půlka Litovle, která míří do Mohelnice nebo do Olomouce, nyní využívá právě tuto trasu,“ upozorňuje litovelský starosta.

VIDEO: Oprava číslo třináct. Rondel v Přerově dál demolují kamiony, město hledá řešení

Z role otloukánka se nedaří vymanit provizorní kruhový objezd na okraji Přerova. Na začátku tohoto týdne prstenec okružní křižovatky u pekárny Racek opět několikrát zdemolovali řidiči kamionů. Město s krajem oslovilo dopravního projektanta, který...

Po první z nehod zopakovali varování pro řidiče nákladních aut také profesionální hasiči ze stanice Litovel, kteří k uvíznutým autům často jezdí.

Úsek spadá pod Správu silnic Olomouckého kraje (SSOK), pracovníkům podle mluvčí hejtmanství Aleny Minxové osazení ulomené půltunové zábrany zabere přibližně hodinu a náklady se pohybují v řádech několika tisíc korun. Škoda se hradí z povinného ručení vozidla.

V roce 2021 se taková oprava podle statistik SSOK prováděla osmkrát, o rok později třikrát a tři opravy eviduje krajská organizace od začátku letošního roku. Varianty, které by ještě více zdůraznily neprůjezdnost místa pro nákladní vozidla, jsou podle mluvčí v řešení. „V roce 2021 jsme žádali o dotační titul respektive příspěvek od Státního fondu dopravní infrastruktury se zaměřením na zřízení či zlepšení bezpečnostních opatření v dané lokalitě. Náš požadavek nebyl upřednostněn. V minulosti jsme provedli obměnu dopravního značení za více reflexní. Nově jsme instalovali reflexní pásky přímo na podjezdnou zábranu. V současné době zvažujeme zřízení další brány, která by byla umístěna cca 10 metrů před stávající a byla by otočná, popřípadě by její vrchní část byla opatřena řetězy,“ vysvětlila mluvčí Minxová.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje, Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, nehoda, uzavírka Litovel, Nové Zámky, most Nové Zámky, Mladeč, nehoda dodávka, hasiči, policie, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bořek Bláha

A co takhle par desitek metru pred branou instalovat tzv.retizky, ktere cinknou do korby nebo prinejmensim ridic (pokud neni uplnej ichtyl) zpozorni a do branny nenajede.

Neděle, 14. května 2023, 21:43Odpovědět

Anna Nováková

Jak je vůbec možné, že ve třetím tisíciletí je někde průjezd nižší než čtyři metry. A pokud už tedy je, jak je možné, že není označená objízdná trasa tak kvalitně a přehledně, aby řidič měl čas vyhodnotit v neznámém prostředí za jízdy (kdy není možnost zastavit a o situaci v klidu podumat) správně situaci a včas se přizpůsobit. Řidič, který před nízký průjezd dojede, tam není kvůli své lemplovině, ale protože neví, kudy se vyhnout, aby v neznámém místě nevjel do ještě většího problému.

Sobota, 13. května 2023, 21:54Odpovědět

Ladislav Strnad

Myslel jsem aby byly současně se značkou která omezuje výšku vozidel. Aby to řidiče "bacilo do oka".

Pátek, 12. května 2023, 17:33Odpovědět

Ladislav Strnad

Co k tomu přidat několik značek za sebou, zakazujících vjezd vozidel nad 3,5 tuny? To by nešlo?

Pátek, 12. května 2023, 17:31Odpovědět

Náklaďák utrhl ochrannou bránu u Litovle dvě hodiny po instalaci. Extrém a groteska, říkají starostové  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.