Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Přerov zatarasil místo tragické nehody. Chodci musí přes čtyřproudou silnici jinudy

Provizorní betonové zábrany zahradily hojně využívané místo pro překonávání rušné silnice I. třídy v Přerově. Minulý týden zde došlo k dopravní nehodě, při které zemřela jedenadvacetiletá žena. Tragická událost se stala přibližně půl roku po odstranění značení přechodu pro chodce. Již předtím se ale jednalo o nebezpečný úsek, město po sérii jednání reagovalo na složitou situaci instalací bariér.

Při květnové rekonstrukci silnice I/55 na ulici Velké Novosady v Přerově zmizel přechod pro chodce. V kraji byl posledním, který překonával takto frekventovanou čtyřproudou komunikaci bez semaforů.

Podle informací uvedených v květnu na webu města Přerova se zástupci Olomouckého kraje, města Přerova a Policie ČR po zvážení mnoha variant dohodli, že místo přechodu tu bude místo pro přecházení. To mělo umožnit chodcům i řidičům, aby byly dodrženy větší rozhledové poměry a situace při přecházení byla bezpečnější. „Na komunikaci budou namalovány výstražné kříže, aby vozidla zastavovala v bezpečné vzdálenosti od místa přecházení, budou tu rovněž vyznačeny i piktogramy upozorňující na výskyt chodců. Každopádně platí, že vždy se musí účastníci silničního provozu chovat obezřetně k ostatním a dbát na svoji vlastní bezpečnost,“ uvedl tehdy náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro dopravu Michal Zácha (ODS).

Překvapivý pondělní zásah policistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu na olomouckém krajském úřadě a několika dalších místech vyvolal znepokojení. Podle dostupných informací se má případ týkat dopravních zakázek. Kriminalisté...

Po tragické nehodě přerovský magistrát upozorňuje, že měl proti odstranění přechodu pro chodce řadu námitek. „Magistrátní úředníci se zrušením zebry nesouhlasili a vydali nesouhlasné stanovisko, v němž zaznělo, že v případě odstranění přechodu pro chodce se dopravní situace ještě zhorší, neboť lidé budou toto místo ke svému přecházení stejně využívat – ale řidič nebude mít informaci o tom, že zde může chodec přecházet. Námitky magistrátu ale nebyly akceptovány a z rozhodnutí Krajského úřadu Olomouckého kraje došlo ke zrušení přechodu. Město tedy nechalo alespoň upravit varovný a signální pás pro navedení nevidomých,“ sdělila mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Stanovisko Krajského úřadu Olomouckého kraje k důvodům odmítnutí výhrad ze strany přerovského magistrátu zatím není k dispozici.

Již dříve docházelo na tomto místě k situacím, kdy auto v pravém pruhu pustilo chodce na přechod, ale člověk za volantem vozidla v levém pruhu situaci nevyhodnotil a došlo ke střetu. Stejný scénář měla i listopadová nehoda, při které přišla o život mladá žena. Provizorním řešením situace mají být bariéry instalované na chodníku.

Považujete zahrazení místa pro přecházení přes ulici Velké Novosady v Přerově za vhodné opatření?

Celkem hlasovalo195 čtenářů

„Na místo jsme instalovali zábrany, aby každý – kdo bude chtít vozovku přijít – dostal jasný signál, že tudy nemá chodit. Na nebezpečné místo upozorní chodce i značka,“ řekl jednatel Technických služeb města Přerova Petr Měřínský.

Policie zveřejnila podrobnosti ke středeční tragické nehodě na frekventovaném průtahu v Přerově. Po střetu s přepravním vozíkem na zvířata vyhasl na rušné silnici život jedenadvacetileté ženy. Policie žádá o pomoc při vyšetřování události...

Pro bezpečné překonání čtyřproudé silnice slouží v této oblasti dva přechody pro chodce se semafory, oba se nacházejí od uzavřeného místa pro přecházení ve vzdálenosti přibližně dvě stě metrů. Dočasné zábrany jsou provizoriem na provizoriu, v budoucnu má místo pro přecházení nahradit opět přechod pro chodce, který bude součástí křižovatky se světelnou signalizací. Její vybudování si vyžádalo město u investora výstavby nákupního parku v části bývalého areálu firmy Kazeto.

„Do doby výstavby světelné křižovatky zde budou naistalovány zábrany, které zamezí chodcům překonání tohoto místa. Následně počítáme s propojením i této křižovatky koordinačním kabelem, aby zde mohla fungovat zelená vlna jako na celém hlavním tahu,“ komentoval náměstek pro dopravu Tomáš Navrátil (ANO).

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Přerov

Štítky Doprava, silnice, I/55, Přerov, tragická nehoda, přechod, Velké Novosady, opatření, křižovatka, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

No nevím,nevím,tohle není dobré řešení,lidé budou přecházet dál a mrtvých bude přibývat!!!!!!!!

Středa, 15. listopadu 2023, 01:48Odpovědět

Přerov zatarasil místo tragické nehody. Chodci musí přes čtyřproudou silnici jinudy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.