Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Omezení provozu o svátcích čeká jak MHD, tak lékárny

Dopravní podnik města Olomouce upravuje provoz městské hromadné dopravy. Děje se tak zejména kvůli vánočním svátkům, prázdninám a upraveným otevíracím dobám v nákupních centrech. Otevírací dobu mění i většina lékáren. V Olomouckém kraji by měla během svátků zůstat otevřená alespoň jedna v okrese.

Na Štědrý den bude tramvajová doprava v Olomouci fungovat podle jízdních řádů ve dnech pracovního klidu. „V dopoledních hodinách bude provozován bez úprav, v odpoledních hodinách bude po 17. hod.  provoz linek č. 1 a 7 předčasně ukončen a provoz linek č. 3 a 5 částečně omezen,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí DPMO Anna Sýkorová s tím, že linky 2 a 4 nečeká žádné omezení.

Autobusový provoz čeká na 24. prosince větší omezení. Linku číslo 11 čeká od 12. hodiny upravený interval na 30 minut. Linka číslo 16 vyrazí ze zastávky Nové sady na Centrum Haná naposledy v 11 hodin, zpátky zase krátce před 12. Následné spoje ukončí jízdu na Tabulovém vrchu. Tam bude končit od 11 hodin i linka číslo 21.

Bezprostředně po zveřejnění prvních informací o střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze vyjádřilo vedení olomoucké univerzity podporu. Ještě přes noc začala UP pracovat na posilování bezpečnosti studentů i zaměstnanců. Policie u...

Změny se nevyhnou ani lince 25. Ta z Hlavního nádraží vyrazí směrem do stanice Kaufland, sklad naposledy v 7:35, zpátky zase v 8:13. „Následně bude provozována pouze v úseku Hamerská – Kaufland,“ doplnila Sýkorová.

V pondělí a úterý změní provoz pouze autobusové spoje. Provoz úplně přeruší Linka číslo 27. „Šestnáctka“ nebude zase obsluhovat zastávky Okružní, Nová Ulice, Centrum Haná a všechny spoje ukončí na Tabulovém vrchu. Linka číslo 25 zase nebude obsluhovat zastávku Kaufland. Tramvaje na začátku týdne nečeká žádné mimořádné omezení, pojedou podle jízdního řádu pro dny pracovního klidu.

Během školních prázdnin od středy do pátku už tramvaje obnoví provoz pro pracovní dny. „Na kurzy linky č. 6 budou nasazeny sólo vozy,“ uvedla mluvčí. Stejně tak se obnoví i autobusová doprava, ačkoliv bez posilových – školních – spojů.

Během víkendu 30. – 31. prosince bude městská doprava jezdit podle jízdních řádů pro dny pracovního klidu.

V prvních dnech nového roku by tramvaje neměly čekat žádná zvláštní omezení, dopravní podnik povede provoz 1. ledna jako ve dnech pracovního klidu. Větší změny čekají zase autobusovou dopravu – pojede stejně jako během vánočních svátků. Linka číslo 27 přeruší provoz, linka číslo 16 znovu nebude obsluhovat zastávky Okružní, Nová Ulice a Centrum Haná, přičemž všechny spoje skončí jízdu na Tabulovém vrchu. Linka 25 zase nebude obsluhovat zastávku Kaufland.

Úterý 2. ledna se ponese ještě v duchu školních prázdnin. Tramvajový provoz pojede bez omezení jako v pracovních dnech, stejně tak autobusový provoz, ačkoliv bez školních spojů.

ANKETA: Vánoce budou letos skromnější, na dárcích bude šetřit 60 procent Čechů, tvrdí průzkum

Vánoční svátky budou v Česku letos skromnější, na dárcích bude šetřit 60 procent Čechů, a to zejména pro své příbuzné či přátele. Výdaje za vánoční pohoštění omezí dvě třetiny lidí, šetřit plánují hlavně na silvestrovské oslavě či nákupu alkoholu...

Pro léky i o Vánocích

O vánočních svátcích zůstanou v kraji některé lékárny otevřené. V každém okresu by během svátků měla být otevřena alespoň jedna v okrese. „Lékárny patří k základním službám obyvatelstva. Jsem velmi rád, že se nám podařilo najít s lékárníky přijatelný kompromis a některé jejich provozovny zůstanou o svátcích otevřené, i přesto, že všichni lidé chtějí mít během Vánoc volno,“ uvedl Dalibor Horák (ODS), náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví.

O něco hůře budou léky k dostání během Štědrého dne. Ten den velká část lékáren už po obědě zavře. Medikamenty budou dostupné pouze v nonstop výdejně v olomoucké fakultní nemocnici. Hned další den by ale v každém okresu měla otevřít přinejmenším jedna lékárna.

Pro lidi z Prostějovska bude 25. prosince otevřená Lékárna Centrum zdraví, v Přerově zase Lékárna MD a v Šumperku Lékárna Nemocnice. „Na druhý svátek vánoční se však některé otevřené lékárny změní. Také 1. ledna 2024 budou fungovat lékárny v Olomouci, Přerově, Prostějově, Šumperku i Jeseníku,“ doplnila krajská mluvčí Alena Minxová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dopravní podnik města Olomouce

Štítky DPMO, Olomouc, lékárny, MHD, městská hromadná doprava, omezení, Vánoce, svátky, vánoční svátky, Nový rok

Omezení provozu o svátcích čeká jak MHD, tak lékárny  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.