Počasí dnes16 °C, zítra14 °C
Pondělí 28. října 2024  |  Svátek má Státní svátek
Bez reklam

Velká Kraš se dočkala, břehy Vidnávky spojil po záplavách druhý provizorní most. Postavila ho armáda

Břehy řeky Vidnávky ve Velké Kraši na Jesenicku spojil po záplavách druhý provizorní most. Postavila ho armáda a má délku 27 metrů. Most pochází ze skladů Správy státních hmotných rezerv. Pro sever Moravy je po povodních přichystáno přibližně 25 mostů o celkové délce přes 400 metrů.

První provizorní most ze státních rezerv vojáci postavili na začátku října v Bělé pod Pradědem na Jesenicku. Tento týden správa uvedla, že ze svých skladů nakládá další provizorní most. "Tentokrát pomůže obnovit dopravu v obci Lipová-lázně a bude mít 12 metrů," uvedla správa.

První provizorní most v Bělé pod Pradědem otevřel cestu ke strategické vodárně Šumná. Další byl most ve Velké Kraši, který zajistil obnovení provozu na frekventované silnici v severní části Jeseníků, následovaly dva mosty ve Vápenné a tento týden nově otevřený druhý most ve Velké Kraši. 

Bývalý hejtman Josef Suchánek (STAN) v polovině října řekl, že v regionu zpustošeném záplavami již bylo postaveno osm provizorních mostů. Stavbu dvou mostů nyní řeší také obec Česká Ves. "Jsou to mosty na místech, kde je velmi obtížná technická příprava," řekl starosta obce Petr Mudra.

Na Jesenicku muselo jít po povodních k zemi 39 staveb, dalších objektů se dotkla částečná demolice

Takřka čtyři desítky nemovitostí musely být na Jesenicku strženy kvůli výraznému poškození při zářijových ničivých záplavách. Rozhodnutí statiků o úplné demolici se týkalo převážně rodinných domů v České vsi, v Mikulovicích a v Bělé pod Pradědem....

Zástupci SSHR již dříve avizovali, že mosty obcím půjčí na tři roky bezplatně. Mostní provizoria vznikají tam, kde povodeň původní most strhla nebo výrazně poškodila. Žádost o výstavbu předkládají prostřednictvím krizových štábů postižené obce. Místa pak posuzují odborníci z armády a Univerzity obrany. Pokud je záměr schválený, univerzita nachystá projektovou dokumentaci. Před zahájením stavby je nutné opravit okolí mostu, například poničenou silnici nebo břehy.

V Olomouckém kraji způsobily povodně na Jesenicku katastrofální škody. Zasáhly rozsáhlý pás kolem řeky Bělé od Bělé pod Pradědem přes Jeseník, Českou Ves, Mikulovice a Písečnou a také řadu obcí kolem toků Vidnávka a Staříč. Materiální škody byly obrovské, záplavy poničily infrastrukturu včetně silnic a mostů. Oprava si vyžádá několik miliard korun. Lidé po povodních zůstali na řadě míst bez elektřiny a pitné vody, povodně vyřadily z provozu 278 kilometrů plynovodního potrubí. Záplavy mají v kraji dvě potvrzené oběti, po dalších dvou lidech se stále pátrá.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto poskytla Správa státních hmotných rezerv

Štítky povodeň, armáda, most, stavba, řeka, okres Jeseník, Velká Kraš, Vidnávka, Olomoucký kraj, Správa státních hmotných rezerv, silnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velká Kraš se dočkala, břehy Vidnávky spojil po záplavách druhý provizorní most. Postavila ho armáda  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.