Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Na oknech olomoucké Zbrojnice jsou barokní grafiky Jaroslava Vargy

Okna olomoucké univerzitní knihovny ve Zbrojnici zdobí barokní grafiky spojené s historií jezuitů, zdejší univerzity i samotného města. Jsou dílem slovenského vizuálního umělce Jaroslava Vargy, který se ve svém projektu Návrat do Nového světa věnuje dějinám jezuitského řádu a propojuje staré výjevy se současnou podobou Olomouce, konkrétně s výhledem z oken Zbrojnice.

Dílo Jaroslava Vargy je součástí rozsáhlého výstavního projektu Muzea umění s názvem Trienále/SEFO 2021. Varga svou práci označuje za site-specific dílo, které je určené přímo pro prostor Zbrojnice.

"Ve své práci jsem se zaměřil na jezuity a jejich působení tady i na jejich cesty napříč celým světem. Byli to misionáři a jako první objevovali různá místa na světě, velmi vzdálené Česku. Snažím se jít po jejich stopách a skrze materiály, jako jsou rytiny či jejich dopisy, znovu objevit jejich cestování," cituje umělce Muzeum umění na svém webu

Pro svou tvorbu si Varga vybírá především barokní rytiny, na kterých jsou zobrazeny různé příběhy z misií. Inspirací jsou mu především listy, které jezuité ze zámoří posílali do Olomouce či do Prahy.

"Tyto kresby potom přenáším na okna knihovny. Vytvářím z nich vlastně novou grafiku, která se skládá ze dvou plánů. Ten první je původní výjev z originální grafiky, druhý plán je nahrazení původního pozadí rytiny pozadím, které je vidět z okna. Starý výjev tedy zasazuji do současného prostředí, dnešní univerzitní Olomouce. Divákovi se pak při jednom z úhlů pohledu překryje výhled z okna s mou kresbou," doplnil Varga.

V Olomouci dnes začíná největší výstavní projekt Muzea umění Trienále/SEFO 2021

V Olomouci dnes začíná největší letošní projekt Muzea umění Olomouc, přehlídka současného středoevropského umění Trienále/SEFO 2021. Desítky umělců z tuzemska a Polska, Maďarska, Slovenska, Rakouska či Slovinska budou ve městě prezentovat svá...

Přehlídka současného středoevropského umění

Na okna Zbrojnice chce umělec přenést nejméně deset takových kreseb. Práce je podle něj poměrně náročná, autor se musel nejprve dobře seznámit s tématem. 

"Každá kresba také představuje nějaký příběh, který je pro mne důležitý. Tudíž projekt není jen o samotných kresbách, ale i o divácích a třeba o komentovaných prohlídkách. Budou tady totiž dva typy diváků - jeden sedí v knihovně a náhodně vidí na okně kresbu, druhý si ji přijde prohlédnout. Oba jsou pro mě ale velmi důležití," doplnil Varga.

Největší výstavní projekt Muzea umění Olomouc, přehlídka současného středoevropského umění Trienále/SEFO 2021, začala loni v červnu. Svá díla od té doby prezentovaly ve městě desítky umělců z Polska, Maďarska, Slovenska, Rakouska, Slovinska a dalších zemí, včetně těch domácích, součástí projektu byly i workshopy, koncerty, divadelní představení, happeningy a přednášky. Projekt Jaroslava Vargy je další z realizací reflektujících možnosti a limity veřejného prostoru.

Pandemie jako motiv malby. Podloubí v centru Olomouce zdobí murál německých umělkyň

Podloubí v centru Olomouce zdobí nově murálová malba odkazující na pandemii. Dílo uměleckého dua Die Geniesser vzniklo naproti kostelu sv. Mořice v rámci Street Art Festivalu Olomouc.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto knihovna.upol.cz

Štítky grafika, okno, Zbrojnice, knihovna, Varga, Trienále, Univerzita Palackého, Muzeum umění, Olomouc, muniční sklad, projekt, kresba, Tovaryšstvo Ježíšovo, Muzeum umění Olomouc, rytina, Česko, Polsko, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na oknech olomoucké Zbrojnice jsou barokní grafiky Jaroslava Vargy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.