Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Koncerty pro Ukrajinu rozezní olomoucké náměstí a divadlo. Benefice pomohou vojákům i běžencům

Dvojice benefičních koncertů na podporu válkou sužované Ukrajiny se tento týden uskuteční v Olomouci. Na Horním náměstí vystoupí umělci už na první březnový den od 17 hodin, v plánu je kromě hudebních vystoupení i například hromadné odesílání dárcovských SMS či nasvícení radnice do ukrajinských barev. Druhý koncert se koná v neděli v Moravském divadle Olomouc.

Koncert, pořádaný z iniciativy Jiřího Jiráka, se uskuteční na Horním náměstí už v úterý 1. března. Benefiční akce nazvaná Koncert pro Ukrajinu začíná v 17 hodin a má za cíl vybrat co nejvíce peněz pro lidi postižené válečným konfliktem.

„Cílem je Ukrajinu podpořit nejen účastí, ale také na místě vybrat co nejvíce financí, které odešleme na konto Člověka v tísni a také na účet přímo k vojákům na Ukrajině. Během čtyřhodinového programu na Horním náměstí promluví i ředitel olomoucké pobočky Člověk v tísni, aby oznámil, jak správně pomáhat a nebýt při snaze pomoci takzvaným komplikátorem,“ říká organizátor akce Jiří Jirák.

Humanitární konvoj pro Ukrajinu: v Olomouci i dalších městech běží sbírky

V Olomouci se rozběhla sbírka materiálu a vybavení pro partnerské západoukrajinské město Černivci. Do hasičských zbrojnic ve Chválkovicích a Černovíře mohou lidé nosit potřebné věci podle zveřejněného seznamu, další techniku poskytne ze svých...

Návštěvníci benefiční akce, která se uskuteční od 17 do 21 hodin, se mohou těšit na vystoupení kapel Dva, Mucha, Dirty Old Dogs nebo Šafa. Hudební program v centru Olomouce zpestří svou improvizovanou poezií na téma Ukrajina i dva slameři Anatol Svahilec a Jiří Žák. Účastníci koncertu se mohou těšit i na olomoucké taneční uskupení Placed.

V prodeji jsou již vstupenky na druhý olomoucký charitativní koncert, který bude hostit Moravské divadlo Olomouc. V neděli 6. března od 20 hodin vystoupí na divadelním jevišti Karel Plíhal, Xindl X, Karel Holas a František Černý z Čechomoru, Jaroslav Samson Lenk, Matěj Plíhal nebo populární kapela Mňága a Žďorp. Výtěžek z koncertu poputuje organizaci Post Bellum, která zajistí nákup zdravotnického materiálu a ochranného vybavení zvyšujícího bezpečnost obránců Ukrajiny.

Vstupenky na koncert v hodnotě 500 a 1000 korun jsou v prodeji od úterý 1. března od 12 hodin v pokladně a na webu divadla. „Za vybrané peníze nakoupíme zdravotnický materiál a ochranné vybavení zvyšující bezpečnost obránců Ukrajiny, jako jsou neprůstřelné vesty, helmy, rukavice, vysílačky, drony s nočním viděním a další neútočné vybavení,“ popsal za společnost Petr Zavadil, ředitel pobočky Paměť národa Střední Morava.

Olomoučané se ptají na kryty civilní obrany. Primátor požádal o zmapování stavu objektů

Město Olomouc eviduje při současné válečné situaci mezi Ukrajinou a Ruskem zvýšený počet dotazů na rozmístění a možné využití krytů civilní obrany. Řada z těchto zařízení již neslouží svému původnímu účelu, v případě nebezpečí by se využívala...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Aleš Kočíb

Štítky Ukrajina, konflikt, krize, Rusko, Olomoucký kraj, pomoc, podpora, Olomouc, Moravské divadlo Olomouc, charita, Post Bellum, Člověk v tísni, koncert, divadlo, hudební vystoupení, Xindl X, Karel Plíhal, Karel Holas, Jiří Žák, Anatol Svahilec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koncerty pro Ukrajinu rozezní olomoucké náměstí a divadlo. Benefice pomohou vojákům i běžencům  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.