Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Už v pondělí začnou práce na zkrášlení městského parku Michalov. V plánu je vysadit přes 270 keřů

Zaměstnanci technických služeb z Přerova se chystají na zkrášlení městského parku Michalov. Od pondělí budou za plného provozu pracovat v té samé části, kde se loni měnily pískové pěšiny za vhodnější minerální materiál. Budou pracovat zejména na sadové úpravě.

„V první fázi budou práce zahrnovat stržení přerostlého terénu okolo pásnic, dosadbu trvalkových záhonů, terénní úpravy včetně osetí a výměnu dřevěných obrub za ocelové pásnice,“ objasnil Marek Bartoník z Technických služeb města Přerova. V plánu je i dosadba rostlinného pláště Michalova.

Na ploše přes 1170 metrů čtverečních budou na určených místech proběhne takzvaný hydroosev travnaté plochy. Dožívající keře budou odstraněny a místo nich půjdou do země 277 nových keřů a 5 stromů.

Podle Petra Školouda z odboru majetku přerovského magistrátu nebude v uvedeném období v této části parku probíhat žádné kácení stromů, pouze jsou v plánu jejich ořezy. Doplnil, že budou zbavovat stromy i nežádoucího jmelí.

Řidiči si oddechnou. Magistrát povolil stavbu nadjezdu přes trať v Holici

Magistrát vydal stavební povolení na stavbu nadjezdu přes železní trať v Olomouci-Holici. Nadjezd po dokončení nahradí železniční přejezd se závorami, který nyní v této části Olomouce často komplikuje automobilovou dopravu. Přejezd totiž funguje na...

V průběhu prací nebude plošný zákaz vstupu do Michalova. Přístup bude zakázaný jen v místech, na nichž budou aktuálně pracovat technické služby. „Prosíme návštěvníky, aby se tím v průběhu března řídili a byli ohleduplní,“ apeloval Bartoník.

Na začátku dubna Technické služby zahájí s odbornou firmou další etapu výměny pískových cestiček. Nahradí je speciálním materiálem, který se už nebude měnit po deštích či sněhu v rozmokvanou a špatně schůdnou cestu, na rozdíl od písku.

„Tato oprava přijde asi na 2 miliony 700 tisíc korun a bude zahrnovat výměnu povrchu 2960 metrů čtverečních cest, a to od vstupu v Máchově ulici až po květnici,“ uvedl jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec.

Vydatný černý dým stoupající z průmyslového areálu na okraji Přerova vyděsil ve čtvrtek odpoledne některé obyvatele města a okolních obcí. Požár vypukl u stavby určené k demolici. Situaci na místě řešily tři jednotky profesionálních i dobrovolných...

Připomněl také, že v průběhu podobných prací v minulém roce návštěvníci parku značení o zákazu vstupu ignorovali. Ničili tak práci odborné firmy, která musela trasu opakovaně opravovat. Proto se rozhodli, že z Máchovy ulice bude brána zavřená. „Nechceme se dostat do stejné situace,“ doplnil Střelec.

Park Michalov se rozkládá na 20 hektarech, vznikl přeměnou původního městského lesa. Založen byl v roce 1904 a u jeho formování stál zahradní architekt František Thomayer. Největší rekonstrukci prodělal Michalov v letech 2000 až 2010. Park Michalov byl před třiceti lety prohlášen kulturní památkou.

Oblečení, kabelky i panenky. Celníci v kraji zajistili padělky za statisíce

Do prodejen v Přerově, Litovli, Šumperku i Zábřehu zavítali na začátku letošního roku celníci z Olomouckého kraje při pátrání po padělaném zboží. Podařilo se jim zajistit výrobky různých značek za více než milion korun. Prodejcům hrozí vysoká pokuta.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky ČR, správa, příroda, park, Přerov, keř, strom, František Josef Thomayer, Park Michalov, městský park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pondělí započnou práce na zkrášlení městského parku Michalov. V plánu je vysadit přes 270 keřů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.