Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Olomoucký literární historik a prozaik Josef Galík by se dožil devadesáti. I za totality studentům nic nezamlčoval

V těchto dnech si připomínáme nedožité devadesátiny literárního historika, vysokoškolského pedagoga, bohemisty a prozaika Josefa Galíka. Byl pozoruhodnou osobností české literární vědy, rozkročený mezi Olomoucí, místem, kde studoval a pracoval na filozofické fakultě, a Zlínem, bydlištěm, kde měl svoji rodinu.

Osobnost a badatelský odkaz docenta Josefa Galíka připomene katedra bohemistiky FF UP v Olomouci 23. listopadu 2022 společně s odkazem profesora Jiřího Skaličky na jubilejním kolokviu Dvě jubilea olomoucké literárněvědné bohemistiky.

Olomoucký literární historik, vysokoškolský pedagog a prozaik Josef Galík by rozkročený také mezi literární vědou a beletrií. Psal totiž i novely a povídky. Byl ale také vynikajícím pedagogem, který vychoval řadu češtinářů i vysokoškolských pedagogů a vědců, například Lubomíra Machalu a Jana Schneidera. Byl filozofujícím literárním historikem, který hledal všechny impulsy a souvislosti ovlivňující vznik literárních děl.

Životní a profesní dráha

Narodil se 21. října 1932 v Rackové u Zlína. Jeho snem bylo stát se učitelem. Vzorem mu byl tamní vesnický učitel a legionář. Tento sen také začal naplňovat. V letech 1949 až 1951 se vyučil na mistrovské pletařské škole národního podniku Svit ve Zlíně. Následně absolvoval Státní jednoroční kurz pro přípravu pracujících na vysoké školy v Mariánských Lázních.

V letech 1952 až 1957 studoval obor čeština a ruština na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Zde byl jeho vzorem literární vědec Oldřich Králík, který vedl jeho diplomovou práci o Josefu Horovi. Zároveň debutoval i literárně. Vyhrál totiž v roce 1956 studentskou soutěž o nejlepší báseň a jeho verše byly otištěny ve sborníku Poezie mladé Hané. Jeho spolužáky zde byli budoucí literáti, básníci Jiří Pištora a Dušan Žváček, překladatelka Lucy Topolská, literární vědec František Všetička a divadelní historik Jiří Stýskal.

V letech 1957 až 1963 učil na středních školách v Hradci Králové, Rychnově nad Kněžnou a Zlíně, tehdejším Gottwaldově.

Richard Fischer mezi válkami rozšířil Olomouc. Život a dílo slavného starosty přibližuje nová kniha a výstava

U příležitosti sto padesátého výročí narození vlastence, advokáta, literáta a dlouholetého olomouckého starosty Richarda Fischera vydala Vědecká knihovna Olomouc novou knihu s názvem Život je mnoho. Kromě publikace je významné osobnosti z Hané...

V roce 1963 se stal odborným asistentem pro obor česká literatura 20. století na katedře bohemistiky v Olomouci a zde působil až do konce svého života. V roce 1969 získal doktorát filozofie prací Básnický vývoj Josefa Hory a v témže roce i titul kandidáta věd za monografii o Vladislavu Vančurovi. Potom nastala léta normalizace a Josef Galík se sice na fakultě udržel, ale byl odsunutý na vedlejší kolej bez šancí získat vědeckopedagogické hodnosti a další postupy. Toto mu však vadilo méně než ztráta možnosti být otevřený a svobodný. Mohl sice publikovat, mnohé věci však psal do šuplíku. Problém měl například s vydáním svých dvoudílných skript Česká literatura po roce 1945, která reflektovala bez ideologických apriorismů díla autorů zapovězených za normalizace (vyšla 1985, 1988). Byl jedním z mála učitelů, kteří studentům nic nezamlčovali. Někteří si ho vážili, jiní jej zase udávali. V Olomouci vedl také neoficiální bytové semináře.

Teprve po roce 1989 mohl svobodně působit a publikovat. V roce 1991 získal hodnost docenta studiemi o české próze 20. století. Vydal rovněž svoje práce, ve kterých mapoval bílá místa naší literatury (skriptum Česká a slovenská literatura v exilu a samizdatu, Olomouc 1991). Byl spoluautorem učebnice Panorama české literatury (Olomouc 1994), kterou připravili členové katedry bohemistiky v Olomouci. Moderoval také besedy se spisovateli v olomouckém Divadle hudby.

V centru jeho vědecké pozornosti byla historická próza

„Ačkoli umění vždy bylo menšinovým humanistickým živlem, stále bude otevřeným duším vdechovat smysl pro dobro a krásu.“
Josef Galík

Badatelsky se zaměřoval na českou poválečnou historickou prózu, na díla autorů M. V. Kratochvíla, Vladimíra Neffa, Alexeje Pludka a Vladimíra Körnera. Psal také o Karlu Čapkovi, Jiřím Weilovi, Věře Sládkové, Jiřím Muchovi, Eduardu Valentovi a Arnoštu Lustigovi. Stále ho uchvacovala mohutnost díla Walta Whitmana. Rád se nechával vtáhnout do břitké vypointovanosti Dykova verše. Vracel se také k Weinerově poezii a próze. Z dalších to byl Jan Skácel, všechno od Cimrmanů, Vaculíkova Sekyra a Bohumil Hrabal počátků a Hlučná samota.

Publikoval se sbornících (například Studia Bohemica, Slavica Olomucensia), ale také v různých periodikách, například v České literatuře, Kulturním měsíčníku, Kulturní tvorbě, Literárním měsíčníku, Nové svobodě, Stráži lidu a prostějovské Štafetě.

Josef Galík jako prozaik

Byl také literárně činný. Prvotinou byla novela Zkouška před termínem vydaná v roce 1975 v ostravském nakladatelství Profil. Příběh z olomouckého univerzitního prostředí byl zasazený do doby normalizace začátků sedmdesátých let. Dílo však bylo poplatné době a nebylo příslibem. V dalších dílech se proto Galík obrátil do historie. Hledal v ní paralely se současností a snažil se poukázat na problematiku svědomí, osobní odpovědnosti i statečnosti.

Vyšla kniha Nikdy to nevzdám! Zachycuje příběh prostějovského rodáka a právníka Františka Doležela

U příležitosti padesátého výročí úmrtí Františka Doležela, který po válce vyšetřoval Krčmaňskou aféru a komunistický režim se mu za to tvrdě pomstil, vydala Vědecká knihovna v Olomouci publikaci Lubomíra Novotného Nikdy to nevzdám! Životní...

Román Soud i odpuštění (Profil, Ostrava 1987) se odehrává kolem stavovského povstání a následně let třicetileté války. V postavě regenta holešovského panství Viléma Ultersdorfera ukazuje také jeho přestoupení z protestantismu na vítězné a výhodné katolictví. Román Čekání na konec tmy (dokončený v roce 1989, vydaný v roce 2012) je zasazený do doby vlády Marie Terezie a hrdiny je čtveřice kameníků bratří Gordysových.

Josef Galík zemřel po krátké a těžké nemoci 3. listopadu 1999 ve svých sedmašedesáti letech ve Zlíně. Svým dílem se významně zapsal do naší literární vědy. Byl i velkým a poučeným čtenářem, který také svým čtenářství žil po celý život. I u jeho smrtelné postele byla rozečtená kniha.

Pár střípků osobních vzpomínek
Josef Galík byl mým učitelem na olomoucké bohemistice v první polovině osmdesátých let 20. století. Na nás, tehdejší studenty, působil tak trochu jako „zjevení“ – svou inteligencí, znalostmi, slušností, vstřícností i otevřeností. Byl u mých přijímacích zkoušek, státnic, zkoušel českou literaturu 20. století, přednášel a vedl semináře české literatury po roce 1945. Tyto byly svým způsobem také jedinečné a zajímavé. Uváděl nás totiž i do sféry neoficiální literatury, takže zde zazněla například jména Jakuba Demla, Jaroslava Durycha či autorů kolem časopisů šedesátých let a básnických skupina 42, Ohnice, Květen a dalších. Vzpomínal, že právě ke studiu bohemistiky ho přivedla kniha o češtině od Pavla Eisnera Chrám i tvrz. Tu jsem si mohla koupit a přečíst až v roce 1992. Do semináře pozval na besedu neoficiálního básníka a lékaře-vědce Miroslava Holuba. Přiblížil nám hloubku veršů Vladimíra Holana. Zjevením pro něj byl Ladislav Fuks a tehdy vydaná kniha Vévodkyně a kuchařka.
Z rozhovoru s Bohumírem Kolářem u příležitosti 65. narozenin, Hanácké noviny, říjen 1997

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Hany Bartkové

Štítky výročí, 90 let, literární vědec, pedagog, prozaik, totalita, pronásledování, studenti, Univerzita Palackého, Josefa Galík, Olomouc, Zlín, literatura, próza, kniha, Josef Hora, Lubomír Machala, Jan Schneider, Walt Whitman, Karel Čapek, Marie Terezie Habsbu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký literární historik a prozaik Josef Galík by se dožil devadesáti. I za totality studentům nic nezamlčoval  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.