Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Moderní knihovna pro olomoucké sídliště žádá o stavební povolení. Rekonstrukce má začít za dva roky

Do fáze společného územního a stavebního řízení vstoupil projekt moderní pobočky knihovny v Trnkově ulici v Olomouci. Nevyužívaná sídlištní kotelna v městské části Nové Sady se má proměnit v atraktivní lokalitu kultury a vzdělání, se zahájením přestavby se nyní počítá v roce 2025.

Nová pobočka Knihovny města Olomouce má vzniknout podle nejlépe hodnoceného návrhu z architektonické soutěže. Té se účastnilo v roce 2020 několik desítek odborných subjektů. Rekonstrukce proběhne podle projektu pražské architektonické kanceláře kcarch.

„S vítězným návrhem jsem velmi spokojená. Splňuje požadavky na moderní podobu, ale zároveň neruší v místním prostředí,“ hodnotila před časem ředitelka Knihovny města Olomouce Lenka Prucková.

Město Olomouc ve spolupráci s architektonickou firmou nyní žádá o stavební povolení a územní rozhodnutí. „Řešily se otázky připojení dodávek tepla, což se podařilo vyjasnit. Nic by tak nemělo stát v cestě stavebnímu povolení. Tento záměr se tak blíží k realizaci. Ta je naplánována na rok 2025 ve střednědobém investičním plánu. Myslím, že vše by se mělo splnit v termínu,“ komentoval náměstek olomouckého primátora pro oblast kultury Viktor Tichák (Piráti a ProOlomouc).

Přízemí Moravského divadla v Olomouci čeká rozsáhlá proměna. Nechceme polovičatý výsledek, říká ředitel

Zatímco na budově Moravského divadla Olomouc pracují řemeslníci a restaurátoři na obnově fasády a historických prvků, vedení kulturní instituce a další organizace připravuje budoucí významnější proměnu stavby v samotném centru hanácké metropole....

Po stavebních úpravách by se kotelna měla proměnit na knihovnu a komunitní centrum. Současný jednopodlažní objekt přijde podle informací uvedených v oznámení o zahájení společného územního a stavebního řízení o střechu, komín, část obvodových zdí i základovou desku. Firma zajistí nové železobetonové konstrukce či výtahovou šachtu. „Fasáda v jižní, severní a západní bude provedena jako prosklená s hliníkovými rámy. Uvnitř stavby budou provedeny nové vnitřní instalace vzduchotechniky, elektřiny, vody a kanalizace. Vytápění je navrženo jako podlahové, hlavní zdroj tepla bude tvořit kaskáda dvou tepelných čerpadel typu země/voda. Jako alternativní zdroj tepla bude sloužit horkovodní tlakově nazávislá předávací stanice,“ uvádí dokument.

U knihovny vznikne také zpomalovací práh pro automobilovou dopravu a čtyři nová parkovací stání před jedním z bytových domů, projekt počítá i například se zajištěním stojanů pro jízdní kola.

Další bod rekonstrukce se týká úprav v sousedství knihovny, kde vznikne venkovní posezení. „Zahrada bude od okolí oddělena nízkou betonovou zídkou, v níž bude osazena branka z ulice Trnkova. Podél zídky u ulice Trnkova je navrženo dřevěné plató podélně procházející skrz celou zahradu,“ stojí v oznámení. Podle ředitelky knihovny bude tato část areálu atraktivním prvkem pobočky v jedné z nejlidnatějších oblastí města. „Líbí se mi i návrh zahrádky, která bude sloužit venkovním aktivitám. Bude veřejně přístupná a oddělená zvýšenou zídkou. Bude to součást knihovny, ale nevytvoří to u objektu hradbu,“ komentovala Lenka Prucková.

Pro investici do kulturního zařízení by město chtělo využít i vhodný dotační titul. „Ten se bude ještě upřesňovat. I u tohoto projektu jde o důležitou podporu,“ podotkl náměstek Tichák.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa, kcarch

Štítky Investice, rekonstrukce, stavba, knihovna, Knihovna města Olomouce, pobočka Trnkova, knihovna Trnkova, architektonická soutěž, kotelna, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moderní knihovna pro olomoucké sídliště žádá o stavební povolení. Rekonstrukce má začít za dva roky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.