Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Válka na Ukrajině, hledání svobody. Jeden svět Olomouc letos uvede i fikční filmy

Mezinárodní filmový festival Jeden svět se vrátí na plátna olomouckých promítacích míst. Letos poprvé se vyjma dokumentů dostanou diváci také na fikční filmy. Letos oslaví olomoucký lidskoprávní festival jubilejních 25 let.

Jeden svět každoročně upozorňuje na důležitá témata, která hýbou společností. Promítané filmy se týkají svobody slova, nezávislosti soudů, identity či vztahů, nebo nás přivádí do nenápadných uliček a válečných zón. Letos poprvé na Jednom světě obohatí repertoár zejména dokumentů i fikční filmy, které se budou týkat lidských práv a jejich porušování.

Studenti a učitelé olomouckého gymnázia uspořádali sbírku na canisterapii. Vynesla 80 tisíc korun

Studenti a pedagogové česko-francouzské sekce Slovanského gymnázia v Olomouci již podruhé zorganizovali dobročinnou sbírku, jejíž výtěžek využije Fakultní nemocnice Olomouc na úhradu canisterapie pro pacienty a zdravotníky. Zatímco v roce 2021...

„V době, kdy je o stavu lidských práv třeba informovat s ještě větším úsilím a zápalem než kdy dříve, je také třeba zapojit odlišné formy vyprávění a dát moc imaginaci o jiných, možných světech. Hrané filmy obohatí lidskoprávní rozměr Jednoho světa i díky schopnosti umocnit prožitek z fenoménů, jež se dokumentaristům ne vždy daří v těkavé realitě zachytit,“ přiblížil programovou novinku v tiskové zprávě ředitel Jednoho světa Ondřej Kamenický.

Mezi fikčními filmy by měly figurovat taktéž snímky ze zemí, kde filmový průmysl není tak rozvinutý jako v Evropě. „Chceme dát prostor titulům, které byly v českém prostředí přehlíženy, a dát hlas také tvůrcům, kteří nejsou zatím etablovanými festivalovými jmény,“ doplnil Kamenický.

Letošní Jeden svět krom tradičních soutěžních sekcí nabídne i sedm nesoutěžních kategorií, které filmy podle tématu sdruží do sekcí Identity, Vrstvy moci, Blízký východ, Ekosystémy, Hledání svobody, Hrany dospívání a Komunity.

Festival tak diváky představí osobní příběhy z Česka i zahraničí. Věnovat se bude válečným konfliktům na Ukrajině i Blízkému východu, situaci umělců v Hong Kongu, umělé inteligenci, menšinám nebo klimatickým změnám na severu Evropy. „Stejně jako loni budeme mít po téměř každém promítání i debatu se zajímavými hosty a hostkami, které ke každému tématu vybíráme z odborné i laické veřejnosti,“ vysvětlila koordinátorka Jednoho světa Olomouc Anna Kvítková.

Pomoc nejen s úpornou bolestí zad. Šumperská nemocnice nově využívá vysokovýkonný magnet

Nové možnosti bezkontaktní pomoci pacientům s bolestí nejrůznějších částí těla využívají odborníci z rehabilitační kliniky šumperské nemocnice. Zdravotnické zařízení investovalo do pořízení nového vysokovýkonného magnetu, jehož energie má...

Zahájení festivalu proběhne 2. dubna tradičně v kině Metropol „Následující dny diváci budou moc navštívit projekce v Divadle na Cucky, ART Rubikon, Aule CMTF a znovuotevřeném Centralu Muzea umění. Nově Jeden svět Olomouc nabídne i několik fikčních snímků s lidskoprávní tématikou a uskuteční se projekce více jak 25 snímků. Vedle tradičních projekcí festival nabídne nabitý doprovodný program a poprvé v historii si budou moc diváci vyzkoušet i virtuální realitu v Pevnosti poznání,“ doplnila koordinátorka.

Festival bude probíhat od úterý 2. do soboty 6. dubna. Krom Olomouce budou filmy s lidskoprávní tematikou pod záštitou Jednoho světa promítat i v dalších 47 městech. V Olomoouckém kraji bude možné navštívit projekce taktéž v Šumperku a Jeseníku.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Gřiva

Štítky Jeden svět Olomouc, Jeden svět, lidská práva, festival, filmový festival, projekce, debaty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Válka na Ukrajině, hledání svobody. Jeden svět Olomouc letos uvede i fikční filmy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.