Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Zrekonstruovaný Červený kostel v Olomouci oslaví rok od znovuotevření, navštívilo ho přes 50 tisíc lidí

Po tříleté komplexní rekonstrukci se loni v květnu otevřel Červený kostel v Olomouci i s novou moderní přístavbou. Budovy slouží Vědecké knihovně v Olomouci, která zde pořádá celou řadu akcí a poskytuje prostory také dalším kulturním institucím.

Odsvěcený kostel, který dříve sloužil jako depozitář knih a jehož přestavba na kulturní centrum stála přes 170 milionů korun, se poprvé otevřel 17. května. „Od této doby prošlo Červeným kostelem téměř 51 tisíc návštěvníků, koncem roku to bylo 47 tisíc lidí. Když začala probíhat rekonstrukce kostela, měla jsem velké přání, aby se VKOL stala více otevřenou a spolupracovala s dalšími institucemi ve městě, jako je Moravské divadlo, Moravská filharmonie, Univerzita Palackého či Muzeum umění. A to se podařilo. Daří se nám přilákat veřejnost na různé akce," uvedla ředitelka Vědecké knihovny v Olomouci (VKOL) Iveta Ťulpíková. Na podzim by podle ní měl kostel na pozvání knihovny navštívit také prezident Petr Pavel.

Variantou B pro přístavbu Červeného kostela byla zlatá barva, prozradil architekt Miroslav Pospíšil

Přibližně sedm let uběhlo od úvodních návrhů na přestavbu Červeného kostela v centru Olomouce až ke slavnostnímu otevření, které původně sakrální stavbu znovu zpřístupní veřejnosti. Podobu kulturního centra s moderní přístavbou navrhl tým...

Kostel od svého otevření získal mnoho ocenění včetně prestižního titulu Stavba roku, nyní k nim přibyla i cena Czech Interior Award 2024, uvedl architekt Miroslav Pospíšil. „Díky vyváženému dramaturgickému plánu VKOL se Olomoučané naučili pravidelně navštěvovat tyto prostory,“ doplnil za atelier-r architekt Miroslav Pospíšil.

Výročí otevření si VKOL připomene 17. května Muzejní nocí, velkou akcí bude i druhý ročník Sousedských slavností 25. a 26. května. Na programu jsou prohlídky kostela, workshopy, divadlo pro děti a dospělé nebo koncert Davida Tučka. „VKOL se stala letos také partnerem několika benefičních koncertů. Ve spolupráci s Charitou Olomouc vystoupí v kostele 21. května kytarista Petr M. Lutka. Ve středu 22. května proběhne v kostele benefiční koncert v rámci celostátní sbírky Zasukované tkaničky. Koncert organizuje Spolek Trend vozíčkářů Olomouc, který letos slaví 30 let od svého založení," sdělila ředitelka Ťulpíková. Třetí benefiční koncert ponese název Děti dětem a uskuteční se 30. května.

Pokračovat budou i zavedené programové cykly, jako jsou Pohledy do minulosti, cyklus Umění stárnout či vzdělávací formát Dialogy o vesmíru. Až do poloviny června probíhají v kostele dvě výstavy. První s názvem Prodloužený život představí restaurování historického fondu VKOL ve spolupráci s Fakultou restaurování Univerzity Pardubice v letech 2006 až 2018. Autorská výstava Bedřich Sebera - Madam Praha pak zachycuje Prahu objektivem rodilého Žižkováka Bedřicha Sebery. Prostory knihovny oživí také díla textilní výtvarnice a členky Unie výtvarných umělců Olomoucka Renáty Jančo, která během roku povede ve VKOL několik workshopů zaměřených na textilní umění.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vědecká knihovna v Olomouci

Štítky Kultura, Červený kostel, knihovna, Vědecká knihovna, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zrekonstruovaný Červený kostel v Olomouci oslaví rok od znovuotevření, navštívilo ho přes 50 tisíc lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.