Počasí dnes31 °C, zítra26 °C
Středa 31. července 2024  |  Svátek má Ignác
Bez reklam

FOTOGALERIE: Kresby Zdeňka Horáka v muzeu zachycující ztracenou historii Prostějova, hlavně židovské uličky

Ponořit se do tajemných uliček a zákoutí Prostějova mohou nyní všichni zájemci na výstavě ve zdejším muzeu, kde Zdeněk Horák vystavuje své ikonické kresby. Návštěvníci uvidí hlavně prostředí zaniklých židovských uliček. Výstava potrvá do poloviny září.

"Výstava ikonických kreseb Zdeňka Horáka zachycuje uličky a zákoutí Prostějova. Doplněna bude o srovnávací fotografie ze sbírek Muzea a galerie v Prostějově. Poskytne pohled do prostředí zaniklých židovských uliček tak, jak je Zdeněk Horák znal z doby před asanacemi v sedmdesátých letech minulého století," popsala mluvčí Muzea a galerie v Prostějově Renata Janečková.

Jde o ulice Kostelní, Uprkova, Koželužská, Lutinovova, Křížkovského, Hradební, náměstí Svatopluka Čecha, křivolaké uličky, dlažby z valounů, mansardové barokní střechy nebo zajímavé architektonické detaily na fasádách domů.

Kresby Zdeňka Horáka tak zachycující ztracenou historii města, kterou doplňují dobové fotografie ze sbírek muzea. "Součástí výstavy jsou i komentované prohlídky. Začnou na výstavě a poté budou pokračovat krátkou procházkou s výkladem přímo do ulic Prostějova, které v 70. letech 20. století prošly asanací a rozsáhlou přestavbou. Účastníci si tak budou moci společně oživit vzpomínky na již zmizelý Prostějov," uvedla mluvčí muzea.

Komentované prohlídky jsou na programu v sobotu a neděli v polovině září, kdy v Galerie Špalíček v Uprkově ulici v Prostějově také výstava končí. 

Před 100 lety začala v Lošticích tvarůžková revoluce. Firma spustila první formovací stroj

První formovací stroj, který dokázal vyrobit neuvěřitelných až deset tisíc tvarůžků za hodinu, a umožnil tak tuto pochoutku dostat k velkému množství lidí, začal v Lošticích na Šumpersku fungovat před sto lety. Začala tak revoluce ve výrobě...

Ohodnoť článek

Foto Michal Šverdík

Štítky výstava, historie, kresby, židovské uličky, Prostějov, Zdeněk Horák, muzeum, Muzeum a galerie v Prostějově

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Kresby Zdeňka Horáka v muzeu zachycující ztracenou historii Prostějova, hlavně židovské uličky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.