Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

VOLBY 2022: Máme vytipovány místa pro parkovací domy na sídlištích, říká jednička kandidátky SPOLU

Před zářijovými komunálními volbami Olomoucká Drbna oslovila lídry všech politických stran a hnutí, které kandidují v Olomouci. Všichni lídři dostali stejné otázky.

Komunální volby se konají v pátek a v sobotu 23. a 24. září. Na Olomoucku v tomto termínu zároveň proběhne i první kolo senátních voleb.

Jedničkou na kandidátce SPOLU je Markéta Záleská (ODS). 

Co je podle vás největším současným problémem Olomouce a jak ho budete řešit?
Jako největší problém Olomouce vnímáme parkování. Potvrdil nám to i dotazníkový průzkum, který jsme dělali několik týdnů mezi našimi spoluobčany. Dlouhodobý neuralgický bod, který nás svírá čím dál víc. Ulice se nenafouknou a aut je stále víc. Pokud se má ve městě spustit v dalších fázích parkovací politika, neobejdeme se bez konkrétních kroků, bez nichž to nedává smysl. Projekt parkovacího domu u zimního stadionu je připraven i se stavebním povolením. Další jsou vytipovány v sídlištní zástavbě. Zaměříme se i na vybudování dvou odstavných parkovišť na okrajích města s návazností na MHD a propojením parkovacího lístku s jízdenkou. Podpoříme i dílčí projekty, navrhované komisemi místních části, které zahrnují i vybudování nových parkovacích míst.

Městu Olomouc v posledních sedmi letech s výjimkou jednoho roku neustále klesá počet obyvatel. Co s tím uděláte?
Je to problém, který nikoho netěší, protože město tím přichází o část daní. Na druhou stranu žijí dlouhodobě v Olomouci tisíce lidí, kteří mají trvalé bydliště jinde. Odhady se pohybují mezi 10 až 20 procenty. Přitom ve městě využívají to, co registrovaní Olomoučané. Pokud podle zákona lidé nemusí nahlašovat změnu bydliště na přechodné, je logickou cestou pozitivní motivace. Někde zkoušejí finanční bonusy, podmíněné časovým rámcem pobytu, jinde zvýhodněné jízdné či parkování, v Olomouci máme třeba lepší bonifikaci u pronájmů městských bytů, bavili jsme se i o ročních permanentkách v kulturních a sportovních zařízeních města. My si teď mapujeme rámec, ve kterém se můžeme pohybovat. Určitě navrhneme motivační balíček, podtržený výraznou kampaní.

ANKETA: Kdo by se měl stát dalším primátorem? Olomouc by poprvé mohla mít i primátorku

Současný primátor Olomouce Miroslav Žbánek z ANO v komunálních volbách obhajuje svou pozici. O místo bojují také jeho náměstkyně a náměstek nebo vysokoškolská pedagožka. Kdo by se měl stát dalším primátorem krajské metropole?

Pokud se dostanete do vedení města, budete prosazovat nějaké zásadní změny ve struktuře výdajů a dotaci?
Pokud se má městu zlepšit finanční kondice města i ve výhledu toho, že nás po covidu opět čeká složité období, jehož dopady teď nikdo neumí stoprocentně predikovat, bude rozhodně zapotřebí ujasnit si v první fázi, co je z připravovaných investic důležité. Stanovit si priority a jejich řešení v oblastech, které lidi trápí a musí se zlepšit a které nejsou tak finančně nákladné. Vedle toho ale pracovat na přípravě několika vybraných projektů, zásadních pro rozvoj města. Ne megalomanských a ne postavených na chimérách. A racionalizovat provoz magistrátu a městských společností. Pak se můžeme bavit, jestli je možné více podpořit projekty a činnost ve sportovní a kulturní sféře na všech úrovních a vzdělávací, volnočasové či veřejně prospěšné aktivity. Bezpochyby nás čeká velká debata, jak zefektivnit chod Moravského divadla a Moravské filharmonie, abychom nesnížili jejich uměleckou úroveň a obě tyto tradiční značky města zachovali. Tady se při nevýhodném rozpočtovém určení daní pro Olomouc bez větší pomoci státu a kraje neobejdeme.

Jak budete řešit zeleň ve městě, jak chcete do města dostat více stromů?
Budeme obnovovat stromořadí ve vybraných městských třídách a ulicích v souladu s novou Strategií městské zeleně a budeme hledat cesty, jak umožnit vysazování stromů i tam, kde tomu brání inženýrské sítě. Nové technologie, jak uvést obojí do souladu, už existují. Naši podporu budou mít aktivity komisí městských částí na obnovu či výsadbu nové zeleně, kterým by měl být navýšen příspěvek na estetizaci. Postupně chceme také vysazovat další stromy v prostoru Holického lesa.

VOLBY 2022: Pokud neosadíme celou městkou třídu, i patnáct stromů udělá velkou službu, říká lídr spOLečně

Před zářijovými komunálními volbami Olomoucká Drbna oslovila lídry všech politických stran a hnutí, které kandidují v Olomouci. Všichni lídři dostali stejné otázky.

Zajistíte ve městě více parkovacích míst?
Tady je stejná odpověď jako u první otázky.

Budete prosazovat, aby se veřejných zakázek nemohly účastnit firmy napojené na Putina?
Samozřejmě, ale samospráva musí zatím postupovat striktně v intencích zákona o veřejných zakázkách. Není v její moci si stanovovat nějaká vlastní pravidla, byť jsou žádoucí. Nicméně toto řeší novela zmíněného zákona, která je už v legislativním běhu.

Víte už, s kým určitě nepůjdete do koalice?
Dlouhodobě je pro nás na všech úrovních nepřijatelná koaliční spolupráce s KSČM a SPD.

Kdo je Markéta Záleská
Narodila jsem se 18. 12. 1966 v Olomouci. Vystudovala jsem pedagogický obor český a francouzský jazyk na Univerzitě Palackého v Olomouci. Za studií jsem se také věnovala i italštině a španělštině. Následně jsem pracovala jako asistentka na katedře romanistiky UP, provozovala jsem studentskou kavárnu a živila se jako novinářka. Po celou dobu jsem se zároveň věnovala tlumočení, výuce cizích jazyků a průvodcovství. V roce 1995 jsem stála u zrodu městského informačního střediska v Olomouci. Ve stejné době jsme společně s manželem začali překládat z angličtiny knihy a filmy pro český dabing. Doteď jsme přeložily téměř tři desítky knih a přes dvě stě filmů a seriálů. V roce 2005 jsme byli nominováni na cenu Magnesia Litera za překladovou literaturu, v roce 2010 na překladatelskou cenu Josefa Jungmanna. Několik let jsem vedla poslaneckou kancelář. V roce 2007 jsem založila s dalšími nadšenci pro historii zájmový spolek Muzeum Olomoucké pevnosti, který už 15 let obnovuje Korunní pevnůstku v  Olomouci. Ve spolku jsem dlouho působila jako ředitelka. V letech 2010 až 2015 jsem vyučovala cestovní ruch na Vysoké škole logistiky v Přerově a byla jsem odborným garantem projektů v oblasti turismu. Osm let jsem v Olomouci pořádala Hanácký farmářský trh. Podílela jsem se na řadě publikací z oblasti turismu v rámci celé ČR. V letech 2002 až 2010 jsem byla členkou městské kulturní komise, které jsem čtyři roky předsedala. Několik let jsem působila také v KMČ Olomouc – střed. V letech 2010 a 2012 jsem získala titul Žena regionu Olomouckého kraje. V roce 2016 mi byla udělena pamětní medaile Univerzity Palackého za mimořádnou reprezentaci UP v ČR a zahraničí. Od 5. 11. 2018 vykonávám funkci náměstkyně primátora Olomouce s gescí kultura, cestovní ruch, sport a městské příspěvkové organizace Moravské divadlo Olomouc, Moravská filharmonie Olomouc a ZOO Olomouc. Ve volných chvílích velmi ráda cestuji, zajímám se o historii a s manželem často zpíváme. Mám sedmnáctiletého syna.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Markéty Záleské

Štítky volby, komunální, lídři, názory, anketa, Olomouc, Markéta Záleská, SPOLU, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, projekt, parkování, Drbna.cz, Olomoucký kraj, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, ODS, Univerzita Palackého v Olomouci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Máme vytipovány místa pro parkovací domy na sídlištích, říká jednička kandidátky SPOLU  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.