Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Olomouckém kraji tentokrát těsně vyhrál Petr Pavel. Dostal o dvanáct tisíc hlasů víc než Babiš

V Olomouckém kraji na rozdíl od prvního kola vyhrál nad Andrejem Babišem ve finále prezidentských voleb generál ve výslužbě Petr Pavel. Rozdíl byl těsný, něco přes dvanáct tisíc hlasů. Volební účast byla vysoká, k urnám přišlo téměř sedmdesát procent voličů.

Jste spokojeni s nově zvoleným prezidentem České republiky?

Celkem hlasovalo55215 čtenářů

Generál Petr Pavel získal ve druhém kole prezidentských voleb 52 procent hlasů, bývalý premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš dostal 48 procent. Pavel dostal v Olomouckém kraji 179 888 hlasů, Babiš jen 167 440. Volební účast byla 69,51 procenta.

První kolo prezidentských voleb přitom před dvěma týdny vyhrál Babiš, měl 40 procent hlasů. Pavel získal 30 procent, účast byla 67 procent. Před pěti lety prezidentské volby v Olomouckém kraji jasně vyhrál Miloš Zeman, porazil Jiřího Drahoše, když ve druhém kole dostal 59 procent hlasů.

Pavel vyhrál na Prostějovsku, Šumpersku a jasně zvítězil na Olomoucku. Babiš naopak přesvědčil voliče na Přerovsku a Jesenicku, kde skončil na prvním místě. 

Hejtmanovi Josefu Suchánkovi (PirSTAN) připomněla atmosféra při společném sledování výsledků prezidentských voleb v Jazz Tibet Club v Olomouci první zvolení Václava Havla v roce 1989. "Jsem moc rád, že rozum, slušnost a státnický nadhled jasně zvítězil nad lhaním a nechutnou volební kampaní poraženého protikandidáta a jeho neomezených peněz," sdělil hejtman.

Nový prezident má úzké vazby na Prostějov, první dáma pochází ze Šumperska. Brali se v Olomouci

Nový prezident České republiky Petr Pavel má úzké vazby na Prostějov. Sloužil na zdejším vojenském letišti a seznámil se zde také s novou první dámou Evou. Svatbu měli v roce 2004 na radnici v Olomouci. Eva Pavlová přitom pochází ze Šumperska.

Náměstek primátora Olomouce Miloslav Tichý (ANO) je přesvědčen, že zisk Andreje Babiše není žádnou velkou prohrou. "Ve sněmovních volbách 2021 mělo ANO 1,45 milionu hlasů, ve druhém kole prezidentských voleb má Andrej Babiš 2,38 milionu hlasů. Kdyby takto dopadly sněmovní volby, je jednoznačný vítěz. Jestli naráží na svůj strop, tak ten strop je teď někde mezi 35 až 42 procenty. Podobně, jako když ANO s přehledem vyhrává komunální a krajské volby, ale v senátních ve stejnou dobu téměř vždy ve druhém kole prohraje," vysvětloval Tichý.

Primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO) výsledky sledoval ze Švýcarska, kde je na pracovní cestě. "Kampaň byla vyostřená, nepříjemná, někdy až nedůstojná prezidentských voleb, ale asi si na tyto věci musíme zvykat. Máme nového prezidenta, kromě samotné gratulace je potřeba, aby občané sundali přilby, zbroj, zbraně, uložili je, aby se lidé, kteří se kvůli prezidentských volbám rozhádali, znovu sešli a žili běžnými životy," řekl primátor.

"Po dvaceti letech se konečně přestanu stydět za prezidenta. Bude třeba pořád pracovat, nezačnou létat pečení holubi a pořád bude na každém, jak se svým životem naloží. Ale to, že se nepřátelské převzetí státu minimálně odkládá, je velké plus dnešního výsledku," komentoval volbu prezidenta na sociálních sítích například uvolněný člen rady Olomouckého kraje Petr Lysek (Piráti).

Ve Vilémově na Olomoucku zemřel po odchodu z volební místnosti senior. Zkolaboval na toaletě

Dvaaosmdesátiletý senior zemřel dnes dopoledne po odchodu z volební místnosti ve Vilémově na Olomoucku. Zkolaboval náhle na toaletě, když odvolil. Nedokázali mu pomoci ani přivolaní záchranáři. Podobná událost se odehrála i při prvním kole...

V celém Olomouckém kraji měl nově zvolený prezident největší podporu na Olomoucku, kde jej volilo 57 procent voličů, v Olomouci měl dokonce 63 procent. Na Prostějovsku a Šumpersku bylo vítězství těsné. 

Na Přerovsku i Jesenicku naopak vyhrál Babiš. Na Jesenicku měl 55 procent, ale v samotném Jeseníku vyhrál o téměř tři procenta Pavel. Na Přerovsku získal Babiš 53 procent, velké zastání měl Babiš i přímo v Přerově, kde sídlí chemička Precheza, která je s více než 600 zaměstnanci součástí skupiny Agrofert. Ve městě získal 54 procent.

Podle olomouckého politologa Jakuba Lýska volby kopírují rozdíl v životní úrovni Olomouckého kraje. Pavel bodoval v Olomouci i Prostějově, což jsou podle politologa nejbohatší a nejvíce rozvinuté části kraje. "Mapa volebních výsledků ukázala, jak je kraj vnitřně rozdělený na jádro a regiony, kde se žije hůře," míní politolog.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto redakce Drbny

Štítky volby, prezident, Olomoucký kraj, Andrej Babiš, Petr Pavel, ANO 2011, Olomouc, Miloslav Tichý, okres Přerov, okres Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouckém kraji tentokrát těsně vyhrál Petr Pavel. Dostal o dvanáct tisíc hlasů víc než Babiš  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.