Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Mají si obce a města ponechat kontrolu nad odpady?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Podporujete krajský odpadový projekt i poté, co z něho vystoupilo město Prostějov? Měly by si obce ponechat kontrolu nad odpady?

Odpovědi zastupitelů nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle času doručení do redakce.

Miroslav Žbánek (ANO) 

I po odstoupení města Prostějova jsem přesvědčen, že projekt má význam a my pokračujeme v jeho přípravě. Je jasné, že na to Olomouc nemůže být sama, ale musíme do něj jít ve větším uskupení. Ta investice musí dávat smysl a být efektivní. Nejen z těchto důvodů jsme si nechali zpracovat posudek realizovatelnosti. Pokud by si obce nechaly vzít kontrolu nad odpady, budou o nich ve finále rozhodovat nadnárodní společnosti, jako tomu bylo v minulosti třeba v případě vody.

Štěpán Kellner (SPOLU)  

V poslední době prochází svět dynamickým vývojem v oblastech zpracování odpadů a hodnocení zdrojů energie z pohledu ekologie. I na základě příkladu města Prostějov by bylo vhodné, aby krajský odpadový projekt prošel aktualizací jeho ekonomičnosti. Dle mně dostupných informací nemá ale v současné době město Olomouc jakoukoli alternativu, tudíž setrvání v odpadovém projektu za těchto podmínek podporujeme.

Eva Machová (STAN a Zelení) 

Krajský projekt Odpady olomouckého kraje podporujeme, protože je velmi důležitý a současně výhodný pro všechny občany kraje. Jak zabezpečit čistotu krajiny, ovzduší, ukládání odpadu, který objemově narůstá? Ano, to zajímá nejen politiky, ale také ty, kteří zde žijí a chtějí i nadále žít. A je to dobře!

V Olomouci – Chválkovicích, v areálu Technických služeb, by do dvou let měla vyrůst centrální dotřiďovací linka, která bude zpracovávat odpady z celého kraje. Systém nabídne nejlepší technologie, které budou dotřiďovat směsný i separovaný odpad. Nejenže jej lépe roztřídí, ale současně i upraví tak, aby byl energeticky využitelný a také částečně využitelný v rámci kraje. Pro uskutečnění záměru centrální dotřiďovací linky bude nutné shromáždit finanční prostředky ve výši 300 milionů korun.

Statutární město Olomouc uzavřelo smlouvu o převodu akcií se Servisní společností odpady Olomouckého kraje již v roce 2020, tj. ve stejné době, jako statutární město Prostějov. Bude velmi dobře pro občany města Prostějova, pokud se jejich zástupci města vrátí ke společnému jednacímu stolu. Na zajištění projektu se budou podílet obce i města. Věříme, že projekt díky transparentním výhodám bude mít podporu postupně v celém kraji.

POLITICKÁ KORIDA: Jste pro sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Radnice nyní hledá nový model pro provoz Moravského divadla a Moravské filharmonie. Ve hře je i jejich sloučení....

Martin Jirotka (SPD a Trikolora) 

Krajský odpadový projekt - myšlena budoucí likvidace odpadů prostřednictvím Servisní společností odpady Olomouckého kraje (dále jen SSOOK ) je dle našeho názoru dobrá myšlenka. Je to cesta, která umožňuje městům a obcím v době, kdy již nebude umožněno skládkování (2030), aby mohly levně, efektivně a bezpečně se zbavovat svých odpadů. Obce a města vstupem do SSOOK získávají za úplatu akcie této společnosti, aby se mohli podílet na budoucích řešeních. Získané finance budou použity na potřebnou infrastrukturu, jako jsou překladiště, třídící linky, svoz, vlastní skládky, kompostárny. Je zřejmé, že čím více akcionářů bude mít SSOOK, tím bude více financí k efektivním řešení likvidace odpadů.

Je zřejmé, že odpad je a v budoucnu určitě bude energeticky strategickou surovinou. Je velmi pravděpodobné, že v rámci Olomouckého kraje se zde objeví další soukromé společnosti, které též budou nabízet obcím a městům likvidaci jejich odpadů. Otázkou ovšem je, za jakou cenu a bez možnosti odpadové hospodářství ovlivnit.

To, že SSOOK opustil Prostějov, určitě není dobrá zpráva, tyto finance budou chybět a navíc to není dobrý signál pro ostatní. Měla by následovat diskuse a analýza, zda má smysl v tomto projektu dále pokračovat, jestli navrhovaná řešení jsou atraktivní pro všechny akcionáře. Daleko více by se měl v projektu angažovat i Olomoucký kraj, protože mnoho času pro optimální finální řešení již nezbývá.

POLITICKÁ KORIDA: Jak vidíte budoucnost zimního stadionu v Olomouci?

V dalším díle Politické koridy, prvním v tomto roce, předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Jak vidíte budoucnost zimního stadionu v Olomouci, která z uvažovaných variant je vám...

Otakar Štěpán Bačák (spOLečně) 

Rada města na pondělním jednání potvrdila účast v projektu a pořadí priorit, jak by se měl projekt realizovat. Podporuje výstavbu odpadového centra, kde investorem bude Servisní společnost odpady Olomouckého kraje, k tomu nabídne areál pro jeho výstavbu a součinnost Technických služeb města Olomouce. Ve druhém pořadí je město připraveno se samo ujmout výstavby s podporou SSOOK. Kontrola nad odpady je důležitou součástí ekonomiky služeb všech obcí nemluvě o reálném dopadu na vzhled a prostředí obcí v případě, že by likvidace a cena za ni byla čistě komerční záležitost.

Pavel Grasse (ProOlomouc a Piráti) 

Krajský odpadový projekt Servisní společnosti odpady Olomouckého kraje (SSOOK) považujeme za skvělý nápad, Městům, která se do něj sdružila, dá do budoucna větší jistotu a schopnost aktivně řešit nejen likvidaci svého komunálního a tříděného odpadu, ale i efektivněji využívat druhotné odpadní suroviny. Současně zúčastněným městům umožní určitou míru nezávislosti na cenové politice velkých firem podnikajících s odpady pouze za účelem zisku. Věříme, že stále se zpřísňující legislativa v této oblasti, ale i zvyšující se poptávka po druhotných surovinách, v budoucnu potvrdí správnost rozhodnutí společnost vybudovat.

Důvody, které vedly město Prostějov k vystoupení ze společnosti, nám nejsou známy. Ale i bez Prostějova je projekt Servisní společnosti životaschopný a ekonomicky rentabilní. A právě jeho rentabilita je jistě zajímavá pro naše obyvatele, kteří jako poplatníci náklady na likvidaci a povinné druhotné zpracování odpadů nesou.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Technické služby města Olomouce

Štítky politická korida, odpady, kontrola, projekt, Prostějov, Olomoucký kraj, Olomouc, finance, ANO 2011, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Mají si obce a města ponechat kontrolu nad odpady?  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.