Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Vedení prostějovské radnice chce investovat desítky milionů do fotovoltaiky

Prostějovští radní doporučují městskému zastupitelstvu schválit téměř šestimilionové rozpočtové opatření. Peníze by měly jít na realizaci fotovoltaických elektráren na základních školách. O schválení opatření se rozhodne na začátku září.

Doporučení ke schválení rozpočtového opatření přišlo prostějovskému městskému zastupitelstvu od radního Jiřího Rozehnala (ANO). Ten navrhuje rozpočtové opatření ve výši 5 milionů 700 tisíc korun, přičemž finanční prostředky by měly jít na dofinancování fotovoltaických elektráren, které mají vzniknout na budovách základních škol ZŠ a RG Otto Wichterleho, ZŠ a MŠ Melantrichova, ZŠ Jana Železného a ZŠ Dr. Horáka.

Loupež začala kebabem. Agresor zbil v Prostějově pracovníka občerstvení do bezvědomí

Až desetiletý pobyt za mřížemi hrozí agresorovi, který napadl a oloupil pracovníka rychlého občerstvení v Prostějově. Mladík obsluhu gastronomického zařízení po konci provozní doby zmlátil a v bezvědomí nechal v kuchyňce. Z pokladny pak odnesl...

„Celkové náklady na realizaci fotovoltaiky na uvedené školy včetně nezbytných posudků a dozorové činnosti jsou kalkulovány na 15 milionů 700 tisíc korun,“ uvedl v tiskové zprávě Rozehnal. Na realizaci je zatím schválených deset milionů. „Aby mohly být dodavatelem akce realizovány stavební práce, je nutné schválit chybějící finanční prostředky ve výši 5 milionů 700 tisíc korun,“ navázal. Na stavbu by radnice měla po jejím dokončení dostat dotaci v hodnotě přes deset a půl milionu korun.

Podobný požadavek vznesou radní i k fotovoltaické elektrárně, která by měla vzniknout na střeše šaten zimního stadionu. U té se jedná o rozpočtové opatření ve výši 2 milionů 150 tisíc korun. Z celkové investice v hodnotě 6 milionů 650 tisíc korun by přes polovinu – tři a půl milionu, mohla pokrýt dotace. Stejně jako v případě panelů na školách ale dotace do městské kasy přiteče až po realizaci akce.

Dříve investovala radnice do solárních panelů, které nechala v roce 2019 rozmístit na střeše haly Sportcentra DDM v ulici Olympijská. Tehdy se jednalo o panely o výkonu 29,16 kilowatt-peaku, v nadcházející investici očekává mnohonásobně vyšší výkon. Ten by měl dosahovat až 461,59 kWp. 

Na čtyřech základních školách nainstalují pracovníci panely s celkovým výkonem od 62 do 99 kWp. Nejvýkonnější panely hodlá radnice nainstalovat na střechu šaten zimního stadionu, kde by panely měly dosahovat až 131 kWp. 

Volby by aktuálně vyhrálo ANO. Mimo Sněmovnu by zůstala KDU-ČSL i KSČM

Sněmovní volby by podle aktuálního volebního modelu agentury Median vyhrálo hnutí ANO se ziskem 35,5 procenta hlasů. V dolní parlamentní komoře by tak obsadilo 87 křesel. Strany současné vládní koalice mají v součtu podporu 37,5 procenta lidí....

Podle mluvčí Aleny Vrtalové by měly všechny instalované fotovoltaické elektrárny přinést úsporu provozních nákladů o více než tři miliony korun ročně. Zároveň by investice měla vést k úspoře více než 382 tun oxidu uhličitého ročně.

Radnice má v plánu realizovat solární elektrárny i na dalších místech v Prostějově. „Prioritou je realizace FVE na střechách budov magistrátu na Školní, Křižkovského a Havlíčkově ulici, dalším záměrem je vybudování elektrárny na střeše nové tělocvičny v areálu Sportcentra DDM na Vápenici a připravenou máme taky FVE na případné nadstavbě základní školy E. Valenty – zde ale čekáme na vhodnou dotační příležitost“ uvedla mluvčí s tím, že první dvě budovy jsou v památkové zóně.

O schválení navrhovaného rozpočtového opatření rozhodnou prostějovští zastupitelé na jednání v pondělí 4. září.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky fotovoltaika, panely, solární energie, energetika, základní školy, Prostějov, radnice, školy, zastupitelstvo, radní, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení prostějovské radnice chce investovat desítky milionů do fotovoltaiky  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.