Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Co přineslo Olomouci členství v Evropské unii?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Na začátku května před dvaceti lety Česká republika vstoupila do Evropské unie? Co členství v EU přineslo Olomouci?

Odpovědi zastupitelů nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle času doručení do redakce.

Tomáš Sýkora (ANO)

Dvacetileté členství České republiky v Evropské unii mělo pro Olomouc značný pozitivní dopad. Díky evropským fondům prošla městská infrastruktura rozsáhlou modernizací. Investice do obnovy silnic, veřejného osvětlení a kanalizace zvýšily komfort a bezpečnost obyvatel města. Veřejná doprava získala nové, ekologicky šetrnější autobusy a byly vybudovány nové tramvajové tratě, což zlepšilo mobilitu městské populace i přístup k okolním oblastem.

Rozsáhlá rekonstrukce historických památek v Olomouci zvýšila jejich přitažlivost pro návštěvníky z různých koutů světa. Restaurování řady barokních a renesančních budov v centru města nejenže podpořilo zachování kulturního dědictví Olomouce, ale také zlepšilo vizuální podobu historického jádra. Tato snaha o obnovu a ochranu architektonických skvostů přispívá k dlouhodobé udržitelnosti a estetické hodnotě města.

Vzdělávací sektor těžil z významného financování, které pomohlo modernizovat vybavení a infrastrukturu Univerzity Palackého, jedné z nejstarších a nejprestižnějších univerzit v České republice. Toto zlepšení přilákalo větší počet domácích i zahraničních studentů a umožnilo širší nabídku studijních programů.

Podpora malých a středních podniků se rozšířila prostřednictvím různých grantů a programů financovaných z EU, což umožnilo místním podnikatelům rozvíjet své aktivity a přispívalo k diverzifikaci místní ekonomiky. Zvýšila se také schopnost těchto podniků zapojit se do mezinárodního obchodu a využívat evropský jednotný trh.

Celkově Olomouc získala díky členství v EU možnost zrealizovat projekty, které by jinak zůstaly kvůli finančním omezením pouhými plány. Město tak upevnilo svou pozici jako důležité kulturní a ekonomické centrum, které je atraktivní nejen pro turisty, ale i pro podnikání a studium.

POLITICKÁ KORIDA: Měl by kraj pomáhat ohroženým skupinám v boji s vysokými cenami energií?

V dalším díle Politické koridy zástupci politických strana a hnutí v olomouckém krajském zastupitelstvu odpovídali na otázku: Měl by kraj pomáhat ohroženým skupinám v boji s vysokými cenami energií? Pokud ano, jakou cestou? Jeho možnosti jsou...

Jan Žůrek (ProOlomouc a Piráti)

Odpověď je jednoduchá: bohatství. A nejde zde jen o finanční příspěvky z evropských fondů na školy, silnice či památky. Anebo rozvoj obchodu, který umožnil efektivnější rozvoj podnikání českých firem na evropských trzích i příliv zahraničního kapitálu k nám. Mám na mysli zejména bohatství spočívající v rozšíření myšlenkového horizontu postaveného na evropské spolupráci. Poznání evropských partnerů i kooperace s nimi znamená pro české organizace, firmy, samosprávy i jednotlivce ten nejzásadnější přínos i dosud nedostatečně vytěženou příležitost.

Matouš Pelikán (SPOLU)

Město Olomouc jako historické a kulturní centrum Moravy a významné univerzitní město zaznamenalo díky členství v EU výrazný růst a modernizaci, ale i důležitou obnovu bohatého fondu historických budov a památek. Díky využití prostředků z fondů EU je dnes město atraktivnější pro investory, studenty a turisty. Důležité projekty v oblasti veřejné dopravy, jako jsou obnova a budování tramvajových tratí či rozšiřování sítě cyklostezek či projekty energetických úspor a revitalizace veřejných prostranství přispěly k zvýšení kvality života Olomoučanů. Volný pohyb osob, zboží, služeb umožnil podnikatelům rozšířit obchodní aktivity do zahraničí a zvýšit konkurenceschopnost místního podnikatelského prostředí, přilákal turisty i zahraniční studenty.

Členství v EU také přineslo Olomouci podporu v oblasti kultury, vzdělávání a vědy. Granty a programy byly hojně využity k ochraně historického dědictví a obnově památek ve městě, podpora výzkumu na univerzitách posílila postavení Olomouce jako významného vzdělávacího centra střední Evropy. Celkově lze říci, že členství v Evropské unii přineslo Olomouci stabilitu, mnoho příležitostí pro ekonomický, sociální a kulturní rozvoj a také zajímavé příležitosti ke spolupráci napříč státy a regiony. I díky tomu všemu je dnes Olomouc jedním z nejatraktivnějších a nejhezčích měst střední Evropy.  

POLITICKÁ KORIDA: Co by nemělo chybět v okolí Moravy v Černovíře, na Lazcích a u Klášterního Hradiska?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Olomouc vypsala krajinářskou soutěž na poslední část protipovodňových opatření u řeky Moravy, které mají ochránit...

Eva Machová (STAN a Zelení)

Členství v EU poskytlo městu Olomouci řadu příležitostí, které ovlivnily jeho podobu a fungování. Ekonomicky členství v EU přineslo Olomouci přístup k evropským fondům a programům, které umožnily financování rozvoje infrastruktury, podporu inovací a podnikání. Otevření hranic a volný pohyb osob umožnil lidem snadněji cestovat, studovat a pracovat v zahraničí. To přineslo do města nové myšlenky, kultury a zvýšenou mezinárodní rozmanitost. Celkově lze tedy říci, že dvacet let členství v EU přineslo Olomouci mnoho výhod a změn.

Neodpověděli Otakar Štěpán Bačák (spOLečně) a Martin Jirotka (SPD a Trikolora).

Ohodnoť článek

Foto Město Olomouc/Jan Andreáš

Štítky politická korida, Olomouc, Evropská unie, Česko, projekt, podnikání, silnice, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Co přineslo Olomouci členství v Evropské unii?  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.