Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

VOLBY 2024: Lidé v Olomouckém kraji mají všech pět pohromadě, říká krajský lídr ANO Ladislav Okleštěk

Jasným vítězem voleb v Olomouckém kraji se stalo hnutí ANO, jedničkou kandidátky byl poslanec Ladislav Okleštěk. Ten se s největší pravděpodobností stane příštím hejtmanem. Vrátí se tak do role, kterou dobře zná –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ tuto funkci zastával mezi lety 2017 až 2020. Třiašedesátiletý politik a někdejší dlouholetý starosta Výšovic na Prostějovsku bude nyní se stranickými kolegy hledat koaličního partnera. Poté se chce zaměřit na analýzu současného stavu regionu a podporu oblastí na severu kraje poničených živelnou pohromou.

Co podle vás rozhodlo o vítězství ANO v krajských volbách v Olomouckém kraji?

Myslím, že naše práce před čtyřmi lety na hejtmanství dala základ tomuto volebnímu úspěchu. A přidalo se k tomu ještě to, jakým způsobem funguje vláda. Vymezili jsme se v našem fungování vůči vládě. Přispělo i to, že přišly povodně a nebyly podle mě až tak bravurně zvládnuty, jak se to prezentovalo od hejtmanství. Ale opírat se o povodně je takové špatné, to není náš styl. Nicméně přišlo méně lidí a myslel jsem, že budeme mít horší výsledek, protože na severu máme plno voličů. Ale stalo se to, voliči, kteří přišli, nám také dali hlasy. Díval jsem se a oproti minulým krajským volbám tam máme o pět procent nižší účast a přibližně o sedm tisíc hlasů víc. To mě hodně překvapilo, je vidět, že ve společnosti je nějaká nálada.

Jak byste zhodnotil vaše působení v opoziční roli?

Prospělo nám zřejmě i to, že jsme do nikoho nekopali. I třeba když jsme byli nespokojení s tím, jak se některé věci na zastupitelstvu odehrávají. Okomentovali jsme to, ale nebyli jsme taková ta brutální opozice. To se nám nepřihodilo, že bychom se tak chovali. Akorát, když se nás snažili do něčeho nasměrovat, tak to jsme určitě nepřijímali. Je to prostě o lidech a chtěl bych poděkovat všem, kteří nám hlasy dali. A chtěl bych jim slíbit, že uděláme maximum pro to, abychom je nezklamali.

Měl celostátní rámec postoje veřejnosti vůči vládnoucí koalici takový vliv z pohledu výsledků v Olomouckém kraji?

Těžko posoudit. Jsem rád, za Olomoucký kraj, protože lidé v Olomouckém kraji mají, jak se říká, všech pět pohromadě. Uděláme všechno pro to, abychom kraj posunuli a aby se lidé v něm cítili lépe a lépe. Bude to náročné kvůli škodám, které vznikly v severní části našeho regionu, ale to se nedá nic dělat. Myslím, že lidé se zamysleli a rozhodli.

Volební účast v obcích zdevastovaných povodněmi na severu Olomouckého kraje byla výrazně nižší než před čtyřmi lety. V České Vsi to bylo jedenáct procent a v Kobylé nad Vidnavkou na Jesenicku, kde hlasování muselo zajistit ministerstvo vnitra,...

Co si nyní budete dávat jako nejdůležitější a primární úkoly?

První, co se musí udělat, je analýza současného stavu. Podíváme se, jak si stojíme na kraji, nejenom z hlediska ekonomiky. Pořád jsme slyšeli, jak byl snížen dluh. Ale to byly v podstatě standardní splátky, které byly nastaveny na jednotlivých úvěrech. Ale je pravda, že kontokorent, který se bral na začátku tohoto období, kdy nastoupila tato reprezentace po nás, dokázali umazat. Bylo to na předfinancování jednotlivých projektů. Tento princip budeme, předpokládám, držet taky. Až se přijdou prostředky z dotací, tak z nich se to potom splácí. Musíme se také rozmyslet, jak teď podpořit sever našeho kraje.

Jaký je váš pohled na situaci na severu kraje, kde se lidé po povodních budou potýkat se řadou problémů?

Je mi strašně líto toho, co tam nastalo. V tomto týdnu jsem tam byl několikrát, dá se říct, anonymně. Mluvil jsem tam s lidi, byli hodně naštvaní, nedá se to publikovat. Mávat jim před nosem volbami, když mají vytopený nebo v horší případě určený k demolici nebo zbořený, tak naprosto rozumím jejich frustraci.

Dá se z vašeho pohledu říct, kde mělo předchozí vedení Olomouckého kraje rezervy, že se od nich voliči odklonili?

Nevím, oni si musí zanalyzovat svoje kroky, já jim určitě napovídat nebudu, je to na nich. Já jsem rád, že kroky které dělali, udělali tak, že jsme zvítězili.

Spojení funkcí poslance a hejtmana berete jako pozitivum?

Já se toho nebojím. Myslím, že teď to bude obzvlášť potřeba, abych mohl tlačit na vládu ve vztahu k Jesenicku a severu Šumperska. Nicméně, kdybych cítil, že nebudu schopen svou práci zvládat, tak z toho vyvodím závěry.

I přes zisk více než 40 procent hlasů budete potřebovat koaličního partnera. Kdo by jím mohl být?

Bude to některá ze stran, které budou mít největší průnik s naším programem. Začneme zvát účastníky tohoto klání a budeme se s nimi bavit, jestli mají zájem s námi spolupracovat. Pak se budeme ptát na průniky, abychom mohli posunout kraj nahoru. V žádném případě bych nechtěl jednobarevnou vládu, klidně bych chtěl tříbarevnou. Pak člověk ztrácí určitou ostražitost v programech a projektech. A opozici nebudu poslouchat, ale budu jít naslouchat.

Je nějaký politický subjekt, se kterým vylučujete spolupráci?

Nevylučuji žádný politický subjekt, já vylučuji možná některé lidi. Krajská politika je nejvyšší stupeň komunální politiky. Je to vždy o lidech a jestliže má jakýkoliv politický subjekt na kandidátce osobnosti, které chtějí pracovat a chovají se slušně, tak jsem schopen a ochoten dělat.

Umíte si tedy představit spolupráci s SPD či komunisty?

Nepersonifikuji podle stran, ale podle lidí. Jestliže jsou ve straně odborníci a jsou to slušní a pracovití lidé, tak jsem ochotný s nimi spolupracovat. Ale vše si samozřejmě prověřím, zeptám se a promluvím se zájemci o společnou práci. V řádech dnů by mohlo být hodně napovězeno, kdo bude v příštím vedení kraje působit.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky volby, výsledky, Olomoucký kraj, hejtmanství, krajské volby, hejtman, Ladislav Okleštěk, politika, rozhovor, rozhovor Okleštěk, ANO, hnutí ANO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Lidé v Olomouckém kraji mají všech pět pohromadě, říká krajský lídr ANO Ladislav Okleštěk  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.