Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

VOLBY 2024: Rozjeli odpadový projekt a dohodli ochranu Troubek. Přesto Piráti neuspěli, nahradí je komunisté

Ačkoliv nastartovali skomírající odpadový projekt, který lidem v Olomouckém kraji zajistí likvidaci odpadků, nebo po téměř třiceti letech konečně dohodli protipovodňovou ochranu Troubek, Piráti na hejtmanství končí. U voličů propadli. Nahradí je komunisté.

"Bylo to těsné, ale do krajského zastupitelstva jsme se nedostali. Chybělo nám půl procenta. Něco dobrého však za námi přece jen zůstalo," reagoval na výsledky voleb lídr Pirátů v Olomouckém kraji a krajský radní pro životní prostředí, odpady a zemědělství Martin Šmída.

Pirátům u voličů nepomohlo několik úspěchů, které za nimi na kraji zůstaly. Šmída například znovu rozjel krajský odpadový projekt, který šel za vlády ANO k ledu. "Projekt zajistí obcím soběstačnost a kontrolu nad odpadovým hospodářstvím a náklady s tím spojenými," vysvětlil. Spolek Odpady Olomouckého kraje dnes reprezentuje desítky měst a obcí a polovinu obyvatel regionu.

Díky své funkci se Šmída věnoval protipovodňovým opatřením v kraji. Před rokem pak hejtmanství po letech odkladů podepsalo memorandum o protipovodňové ochraně Troubek. "Konečně se podařilo vyjednat dohodu mezi Olomouckým krajem, Povodím Moravy a obcí Troubky, aby i tam mohla být důkladná protipovodňová ochrana zbudována," potvrdil Šmída.

Protipovodňová ochrana Troubek je o krok blíž. Olomoucký kraj má připravené memorandum

Memorandum o spolupráci při budování chystaných protipovodňových opatření u obce Troubky na Přerovsku bude schvalovat krajské zastupitelstvo. Na ochraně by se měla podílet obec Troubky společně s hejtmanstvím a Povodím Moravy. Troubky nedaleko...

Pirátům se také na kraji podařilo na ochranu životního prostředí v Olomouckém vyjednat podstatně více peněz než v minulosti. Ale ani to nestačilo. Piráti se do krajského zastupitelstva nedostali, nahradili je tam komunisté ze Stačilo!.  

Podle Šmídy voliči nevzali v úvahu komunální problémy. "Díky všem, kteří v krajských volbách hodnotili krajskou práci a nikoli celostátní politické nálady. Voliči zřejmě nehodnotili tolik práci krajské rady, ale spíše se rozhodovali podle celospolečenských nálad, v tom bych viděl příčinu. Osm let jsem politiku dělal dobrovolnicky, teď čtyři roky profesionálně, tak se holt vrátíme ke kořenům," sdělil krajský radní. 

Možná Piráti udělali chybu, když kandidovali samostatně bez STAN, jak to bylo v minulosti. Taková koalice by dnes mohla mít kolem 20 procent. "Když se na to podíváme z dnešního pohledu, tak by to asi tak interpretovat šlo. My jsme však do toho šli s tím, že dáme voličům na výběr. Bohužel, chyběl nám kousek," odtušil Šmída.

Po sečtení všech hlasů v krajských volbách v Olomouckém kraji drtivě vyhrálo ANO s více než 40 procenty. Následují STAROSTOVÉ s více než 15 procenty. Volební účast byla 31,4 procenta, před čtyřmi lety to bylo přes 37 procent.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Piráti, výsledek, úspěchy, odpady, Troubky, projekt, Olomoucký kraj, komunista, Martin Šmída, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Rozjeli odpadový projekt a dohodli ochranu Troubek. Přesto Piráti neuspěli, nahradí je komunisté  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.