Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Olomouc chce ztrojnásobit daň z nemovitosti. Je to výsměch lidem, tvrdí opozice

Olomoucká radnice plánuje až ztrojnásobit daň z nemovitosti, což by ročně zvýšilo příjmy městského rozpočtu o 173 milionů korun. Opozice to považuje za výsměch. Zadlužená radnice by nejprve měla začít šetřit na svém provozu, a nikoliv zvyšovat daně obyvatelům.

"Koeficienty pro daň z nemovitosti jsou platné beze změny již deset let. Od roku 2011 bylo vybudované obrovské množství nového majetku, zejména infrastruktury, který logicky vyžaduje náklady zejména na údržbu a opravy. K realizaci projektů města sloužil mimo jiné i investiční úvěr od Evropské investiční banky ve výši 1,5 miliardy korun," vysvětlil důvody pro zvýšení daně z nemovitosti předkladatel návrhu, náměstek primátora Olomouce Štěpán Bačák (spOLečně).

Odvolává se rovněž na ministryni financí Alenu Schillerovou (ANO), která města a obce ke zvýšení daně z nemovitosti nabádala, pokud potřebují více peněz do rozpočtu.

Pokud návrh schválí zastupitelstvo, majitelé bytů a rodinných domů v Olomouci zaplatí o 1288 korun až 3990 korun více. Zvýší se také daň z rekreačních staveb, garáží a staveb k podnikatelské činnosti. 

Například u bytu s rozlohou 75 metrů čtverečních by měla daň v Olomouci od příštího roku vzrůst ze současných 644 korun na 1932 korun a u velkého bytu s plochou 150 metrů čtverečních z 1281 korun na 3843 korun.

Majitelé přízemních rodinných domů s plochou 120 metrů čtverečních by v roce 2022 zaplatili městu 2520 korun místo dosavadních 840 korun. U jednopodlažního rodinného domu by pak daň z nemovitosti vzrostla z 1995 korun na 5985 korun.

Město musí začít šetřit, nikoliv zvyšovat daně

Opozice v olomouckém zastupitelstvu je ostře proti. 

"Zvýšení daně z nemovitosti je až nelidské. Pokud by se něco takového mělo stát, město by v prvním případě mělo šetřit zejména na provozu, a pokud to neudělá, je to výsměch lidem. Nelze zvyšovat daně, když se nehledají koncepční úspory, staví se vodopády, dávají se miliony hokeji, za desítky milionů se staví střecha na jejich stadion, aby se za pár let spolu s celým stadionem poroučela k zemi, a v úřadě se drží nadbytek úředníků," prohlásil opoziční zastupitel Viktor Tichák (Piráti a starostové).

Pokud chce Olomouc motivovat mladé lidi, aby se ve městě zabydleli, nemůže podle něho stále zvyšovat poplatky a nakonec i daň z bytu. "Olomoucká kasa je v rozkladu," tvrdí Tichák.

Se zvýšeném daně počítá střednědobý výhled rozpočtu  

Na konci loňského roku Olomouc dlužila 1,67 miliardy korun, roční splátky úvěrů obnášely bezmála 138 milionů korun. Příjmy už druhý rok drtí pandemie koronaviru, letošní schodek se může vyšplhat až ke čtvrt miliardě korun. 

Z daně z nemovitosti olomoucká radnice ročně inkasuje zhruba 85 milionů. Pokud návrh na zvýšení projde, tak se tyto příjmy zvýší o 173 milionů. Radní návrh na zvýšení daně z nemovitosti zdůvodnili také tím, že s úpravou místního koeficientu na hodnotu tři počítá schválený střednědobý výhled rozpočtu Olomouce.

Obyvatelé Olomouce si oddechnou. Město dokončilo opravy dvou cest

Stavební práce v Holici a Neředíně jsou u konce. Opravená je silnice na Návsi Svobody a městské autobusy se dočkaly tří nových zálivů a zastávek. V Neředínské ulici přibyla část chodníku a nový ostrůvek zeleně.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Skopalová

Štítky daň, nemovitost, sazba, opozice, Olomouc, daň z nemovitosti, radnice, Evropská investiční banka, Viktor Tichák, ANO 2011, pandemie covidu-19, Piráti a Starostové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc chce ztrojnásobit daň z nemovitosti. Je to výsměch lidem, tvrdí opozice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.