Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

Obyvatelé Olomouce zaplatí od příštího roku dvojnásobnou daň z nemovitosti

Dvojnásobek zaplatí obyvatelé Olomouce od příštího roku na dani z nemovitosti. Po dlouhé diskusi to dnes schválilo olomoucké zastupitelstvo. Radní původně navrhovali ztrojnásobení daně, avšak po jednání s opozicí přistoupili na mírnější variantu.

Majitel bytu o rozloze do 75 metrů čtverečních tak příští rok v Olomouci zaplatí místo dosavadních 644 korun novou sazbu 1288 korun. Daň u přízemního rodinného domu s plochou do 120 metrů čtverečních vzroste z 840 korun na 1680 korun.

Radní zastupitelům doporučili schválit ztrojnásobení sazby daně, avšak návrh nakonec upravili a zastupitelstvo sazbu zdvojnásobilo. Primátor Miroslav Žbánek (ANO) upozornil, že i po této úpravě je možné, že radnice nebude mít v příštích letech dost peněz na plánované kapitálové výdaje a bez zásadních škrtů v rozpočtu může mít problém zapojit se do čerpání evropských dotací.

Podle Žbánka se provozní výdaje radnice dostaly na kritickou hranici a původně navrhovaný koeficient tři by zajistil přísun peněz potřebných na údržbu městského majetku i dokončování dlouho chystaných investic. Koeficient tři by podle něj pomohl nastartovat rozumný scénář, který zohlední potřebu dlouhodobého snižování úvěrového zatížení rozpočtu.

Opozice kritizuje populismus a nehospodárnost

Například opoziční hnutí ProOlomouc se na jednání zastupitelstva rozhodlo podpořit návrh radních v mírnější variantě, tedy s koeficientem dva. Avšak za podmínky, že se radniční koalice zaváže použít získané peníze na rychlejší snižování dluhu a lepší infrastrukturu, přičemž zároveň provede úspory na magistrátu.

"Kritizujeme tvrdě populismus a nehospodárnosti, navrhujeme úspory, ale také víme, že jen úspory stačit nebudou, že je potřeba i zvýšit příjmy do městské pokladny," uvedlo ProOlomouc.

Olomouc dluží přes jeden a půl miliardy

Daň z nemovitosti se v Olomouci neměnila deset let, naposledy v roce 2010 byl zaveden místní koeficient dva, který sazbu zdvojnásobil. O rok později byl ale zrušen. 

Radní v návrhu vyhlášky upozornili, že město od roku 2011 vybudovalo a předalo občanům do užívání majetek v celkové hodnotě 4,8 miliardy korun. Značnou část nákladů pokryly dotace a radnice si vzala investiční úvěr 1,5 miliardy korun, který postupně splácí.

Město zároveň musí investovat desítky milionů korun do údržby a oprav majetku. Na konci loňského roku Olomouc dlužila 1,67 miliardy korun a celkové roční splátky úvěrů obnášely bezmála 138 milionů korun.

Nová vyhláška o dani z nemovitosti ročně zvýší příjmy městského rozpočtu o zhruba 87 milionů korun. Ztrojnásobení sazby by zajistilo zvýšení rozpočtu o 173 milionů korun.

Olomouc chce ztrojnásobit daň z nemovitosti. Je to výsměch lidem, tvrdí opozice

Olomoucká radnice plánuje až ztrojnásobit daň z nemovitosti, což by ročně zvýšilo příjmy městského rozpočtu o 173 milionů korun. Opozice to považuje za výsměch. Zadlužená radnice by nejprve měla začít šetřit na svém provozu, a nikoliv zvyšovat...

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Skopalová

Štítky daň, nemovitost, reality, magistrát, Olomouc, daň z nemovitosti, peníze, radnice, Miroslav Žbánek, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Olomouce zaplatí od příštího roku dvojnásobnou daň z nemovitosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.