Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Olomouc začala hledat nového provozovatele tržnice. Strategickou plochu dostane na čtvrt století

Olomoucká radnice začala hledat nového nájemce zanedbané městské tržnice, který by se o strategickou plochu v centru staral příštích pětadvacet let. Odhady mluví o investici v desítkách milionů korun. Tržnici dosud provozovala společnost developera Richarda Morávka.

Olomoucký magistrát nyní vypsal koncesní řízení. "Tržnice k centru Olomouce tradičně patří a měla by se rozvíjet a měnit k lepšímu. Chceme zajistit fungování a rozvoj celé lokality, a přitom současně městu uchovat vliv na podobu aktivit příštího nájemce. Jednou z podmínek udělení koncese je například zachování zelných trhů s lokální produkcí," sdělil náměstek primátora Olomouce Matouš Pelikán (KDU-ČSL).

Zájemci o pronájem tržnice mohou své nabídky poslat do konce listopadu. Radnice plánuje, že koncese začne platit příští rok v květnu a potrvá do května roku 2047. Odhadovaná hodnota zakázky je 37 milionů korun.

S některými zájemci o pronájem již město v minulých měsících zahájilo předběžné tržní konzultace. Ve hře jsou například vlivný olomoucký podnikatel Richard Benýšek z ODS s okrašlovacím spolkem, Jaromír Zavřel ze společnosti Creative contaYner Olomouc nebo právě developer Richard Morávek. Do soutěže se však může přihlásit kdokoliv další.

V Olomouci začala bitva o pronájem tržnice. Vítěz může získat strategickou plochu na čtvrt století

V Olomouci začala bitva o pronájem oblíbené a vyhledávané tržnice, na které pravidelně nakupují tisíce lidí. Současný provozovatel skončí ještě letos a radnice hledá strategického investora, který by tržnici provozoval dalších až pětadvacet let....

Plán na stavbu Paláce Morava lidé odmítli 

O budoucí podobě městské tržnice v Olomouci se diskutuje již léta. Původně mělo na tržišti, které sousedí s městskou památkovou rezervací, vzniknout obchodně-společenské centrum Palác Morava. Proti stavbě se však zvedla vlna odporu, a město proto od tohoto plánu ustoupilo.

Radnice poté zorganizovala k budoucnosti areálu anketu a odborné semináře. Zatímco z průzkumu veřejného mínění vyplynulo, že lidé si přejí zachování trhů, urbanisté se vyslovili pro zastavění plochy. Radní proto v roce 2004 zvolili pronájem tržnice, který neuzavřel ani jednu z variant a měl řešit i neutěšený stav areálu.

Vánoční trhy v Olomouci zdůrazní tradice. Velký strom dorazí z Hluboček

Měsíc a několik dní zbývá do zahájení oblíbených vánočních trhů v centru Olomouce. Podle radnice budou mít ještě tradičnější podobu než dřív. Na začátku listopadu dorazí na Horní náměstí vánoční strom z Hluboček.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Drahomíra Schneiderová

Štítky tržnice, pronájem, koncesní řízení, Benýšek, Morávek, Olomouc, KDU-ČSL, ODS, Palác Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc začala hledat nového provozovatele tržnice. Strategickou plochu dostane na čtvrt století  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.