Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Bytová výstavba v Olomouckém kraji zaznamenala výrazný pokles

Bytová výstavba v Olomouckém kraji letos výrazně klesá. Za prvních devět letošních měsíců začala v kraji stavba 1174 bytů, meziročně jich bylo o bezmála pětinu méně, vyplývá z předběžných údajů Českého statistického úřadu.

Bytová výstavba v kraji už loni po předchozím růstu meziročně klesla o 8,2 procenta, jelikož značnou část stavební sezony poznamenala pandemie koronaviru. Předloni bytová výstavba v Olomouckém kraji naopak vzrostla o 2,3 procenta.

Na novou výstavbu v Olomouckém kraji od ledna do září připadlo 982 bytů a na změnu dokončených staveb 192 bytů. Z toho v nových rodinných domech za první tři čtvrtletí začala stavba 780 bytů a v bytových domech 199 bytů.

Poptávka desetkrát převyšuje nabídku, říká olomoucký Realiťák roku Adam Šimoník

Olomoucký trh realit prochází trendem značného nárůstu cen. Byty různých velikostí i domy k rekonstrukci jsou však stále žádaným zbožím. Podle realitního makléře Adama Šimoníka ze společnosti Vojta Reality se nemovitosti často daří prodat i během...

Bytová výstavba v posledních letech ožila hlavně v Olomouci, kde však ceny bytů patří k nejvyšším v České republice. V hanácké metropoli se nyní připravuje, staví či dokončuje několik velkých bytových projektů. Developerské společnosti staví byty v městské části Slavonín a další vznikly v areálu bývalého telekomunikačního podniku SPT Telecom na Tabulovém vrchu.

Společnost Sochorova stavební na místě bývalých kasáren v centru Olomouce staví více než 300 bytů. Více než 200 bytů ve dvou etapách postaví v areálu bývalých sladoven a mrazíren developerská společnost Link City Centrum NS.

Kvůli vysokým cenám stavebních prací byl ale pozastaven projekt luxusní obytné čtvrti Šantovka Living, ve které mělo být 200 bytů. Lidem, kteří už složili zálohy, se developer rozhodl vrátit peníze. Podle firmy zatím není možné stavbu uskutečnit.

Jeseník rozjíždí projekt družstevního bydlení. Lidem chce zajistit nižší cenu

Město Jeseník zahájilo takzvané předběžné tržní konzultace o projektu dostupného družstevního bydlení, ve kterém chce lidem zajistit nižší cenu bytů. Pilotní projekt zahrnuje zhruba padesátku bytů například pro mladé rodiny s dětmi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto akustickykatalog.cz

Štítky byty, stavba, město, nemovitosti, Olomoucký kraj, Olomouc, Český statistický úřad, pandemie covidu-19, Česko, O2 Czech Republic, Tabulový vrch a.s., Slavonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bytová výstavba v Olomouckém kraji zaznamenala výrazný pokles  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.