Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Krajská radní čelí v bizarním procesu obžalobě z porušování autorských práv

Radní kraje Zdeňka Dvořáková Kocourková čelí u soudu v Šumperku obžalobě z porušování autorských práv, protože do dětských pokojíků malovala pohádkové postavičky. Dvořáková považuje proces za nesmyslný a absurdní.

Podle obžaloby byly některé postavičky chráněny autorským právem. Radní Olomouckého kraje za Piráty Zdeňka Dvořáková Kocourková však přestoupení zákona odmítá.

"Proces mi nebere chuť do života, naopak mi dodává odhodlání, že proti nespravedlnosti a absurditě má smysl bojovat do posledních sil. Takové věci se totiž mohou dít i těm, kteří třeba nemají tolik energie a odhodlání bojovat," uvedla Dvořáková.

Nepopírá, že je celá záležitost vyčerpávající a stojí čas, nervy a peníze. "A bohužel to nestresuje jen mě, ale především mé nejbližší, což je mi vlastně na tom všem nejvíce líto. Stres způsobuje škody na zdraví. A tento permanentní stres trvá už tři roky, což je opravdu dost dlouho na to, aby se to na zdraví mém i mých blízkých mohlo podepsat," povzdechla si.  

Státní zástupce navrhuje podmínku 

Podle trestního zákoníku Dvořákové Kocourkové hrozí za přečin porušení autorského práva šest měsíců až pět let nebo pokuta. "Trestný čin měla obžalovaná spáchat tím, že v rámci podnikatelské činnosti malovala autorským právem chráněná díla," sdělil mluvčí Okresního soudu v Šumperku René Braun.

Soud na posledním jednání případ odročil, protože hodlá vyslechnout další svědky. "V obžalobě státní zástupce navrhnul uložení trestu odnětí svobody při spodním okraji trestní sazby s kratší zkušební dobou a současně uložení peněžitého trestu," dodal mluvčí šumperského soudu.

Radní prý udala sama sebe

Obhajoba tvrdí, že využití postav z večerníčků na zdi v dětském pokojíku je užití díla pro soukromou potřebu, a proto neporušuje žádný zákon. Podle obhájce Michala Šalomouna byl už začátek celého případu naprosto neuvěřitelný.

"Začíná anonymním oznámením kohosi, kdo se vydával za moji klientku. Předstíral, že klientka píše policii a udává sama sebe, že páchá trestnou činnost. Ta měla spočívat v tom, že klientka v sedmadvaceti případech namalovala postavičky z večerníčků do dětských pokojíčků. Pak sama sebe napráskala na policii," popsal bizarní příběh advokát.

Policie nicméně začala kontaktovat majitele autorských práv postav z večerníčků. "Našla se jistá společnost, která tvrdí, že má autorská práva od jednoho autora. Škodu vyčíslila na 35 tisíc korun za použití postavy v jednom dětském pokojíčku. Osobně jsem neslyšel o nikom, kdo by za použití Víly Amálky nebo Makové panenky v pokojíčku dal takovou částku," podivil se advokát.

Odškodnění pro bývalého primátora Přerova Lajtocha za stíhání bylo příliš nízké, rozhodl Ústavní soud

Bývalý primátor Přerova Jiří Lajtoch má nárok na větší odškodnění za své trestní stíhání. Pražské soudy mu přiznaly zhruba 360 tisíc korun, verdikt ale zrušil Ústavní soud. Lajtoch žádal 20 milionů korun. Kolik nakonec dostane, Ústavní soud neurčil.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Zdeňka Dvořáková Kocourková

Štítky radní kraje, obžaloba, autorské právo, Večerníček, malování, Dvořáková Kocourková, Šumperk, Zdeňka Dvořáková Kocourková, policie, Česká pirátská strana, Olomoucký kraj, Michal Šalomoun

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajská radní čelí v bizarním procesu obžalobě z porušování autorských práv  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.