Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Trailpark v Neředíně je minulostí. Terénní stezky pro cyklisty srovnal bagr

Bagr vyznačil tlustou čáru přes snahu olomouckých bikerů provozovat v neředínském lese terénní stezky. Několik desítek příznivců jízdy na kole terénem si oblíbilo olomouckou lokalitu nazvanou Trailpark u rybníčku. V lese v městské části Neředín si nadšenci svépomocí vytvořili stovky metrů upravených tras, avšak celý záměr neměl potřebná povolení od Lesů města Olomouce a dalších institucí.

Výraznější úpravy lesního terénu bez předchozí domluvy se správci městského majetku vzbudily na na jaře tohoto roku kontroverzi. Po neshodách však podle jednoho z iniciátorů budování Trailparku Tadeáše Vymětala následovala diskuze se zástupci města i lesníků a plánování dalšího vylepšení přírodního sportoviště.

V minulém týdnu jej však zastihla nečekaná zpráva, pracovníci s bagrem srovnali se zemí vybudované skokánky, překážky či terénní vlny. „Ani pořádně nevíme, jaká je situace. Zničehonic nám přišla fotka od nějakého pána, byl tam bagr a viděli jsme, že se to bourá. S kolegou, se kterým to řešíme, jsme byli v práci. Nemohli jsme se tam jet podívat a zeptat se, co se děje,“ popisoval překvapivou situaci Tadeáš Vymětal.

Důvodem zrušení více než dvou kilometrů terénních cyklistických tras bylo podle ředitele Lesů města Olomouce Davida Janáska riziko možného postihu ze strany České inspekce životního prostředí. „Šlo o odstranění stavu, který nebyl v souladu s platnou legislativou. Jako správci lesního majetku ve vlastnictví města, bychom byli vystaveni případným sankcím ze strany ČIŽP, která by dříve či později provedla kontrolu. V takovém případě bychom zároveň nesli odpovědnost za případnou újmu na zdraví či majetku návštěvníků lesa, pokud by došlo k jejich střetu s bikery,“ vysvětlil David Janásek a dodal: „Jako správci lesa bychom byli takzvaně první na ráně. Proto jsme v souladu s platnou legislativou a zájmy ochrany lesa uvedli lokalitu v době vegetačního klidu do původního stavu. K tomuto kroku nás opakovaně vyzývala i část veřejnosti,“ řekl ředitel lesnické organizace.

Podle autorů trailparku ale v posledních měsících probíhala jednání dokonce o možném rozšíření tras, které z jejich pohledu naopak měly řadu příznivců. „Je to zvláštní, z radnice nám ještě před nedávnem přišel email, že pokud bychom potřebovali hlínu, tak že mají na Floře navíc. Kolega projednával i podrobnější projekt, jak by se trailpark mohl upravit. Vypadalo to nadějně, že by se to mohlo dál vylepšovat. A pak se stalo tohle, nikdo nám nic neřekl,“ krčil rameny Tadeáš Vymětal.

Kraj ocenil turistická lákadla. Nejvíce zaujaly terénní Hanácké stezky

Jeden galavečer pro dva ročníky ankety Ceny cestovního ruchu. Kvůli loňským koronavirovým omezením vyhlašoval Olomoucký kraj hned dvojnásobek oceněných turistických lokalit regionu. Absolutními vítězi se staly Hanácké stezky u Plumlova a...

Informaci o dřívějších snahách zachovat trailpark potvrzuje i náměstek olomouckého primátora a poslanec Martin Major (ODS). „Tento výsledek mě mrzí. Sám jsem si se synem tento trail mnohokrát projel. Opakovaně jsem se i na místě samotném potkal se zástupci městských lesů, odboru životního prostředí a zástupcem sportovců tuto lokalitu využívajících. Snažil jsem pomoci nalézt kompromis mezi různými zájmy a ,zlegalizovat‘ současný, respektive teď už minulý stav. To se zjevně nepodařilo. Jako jedno z možných řešení se nabízí rozvoj bikeparku ve Slavoníně,“ tvrdí Major.

Jedním z prvotních impulsů pro porady s městem a správci lesa byl článek v médiích, který mimo jiné pojednával o poškozování přírody ze strany bikerů. Ti to však odmítají. „Nejvíce jim vadily posekané stromy. Do toho lesa ale chodí různí lidé. Byl tam i nějaký pán s dětmi a stavěli bunkry z větví. Pak si ale přinesly sekerky, pily a začaly padat stromy. Po nějaké době jsem to počítal a našel jsem asi šedesát pořezaných stromů. I jsem to fotil a s městem a lesníky jsme si to vyříkali. My přece víme, že pokácet strom na veřejném pozemku je skoro jako někoho nabourat autem. Všechno jsme od začátku dělali tak, aby nevznikaly problémy,“ míní Vymětal.

Lesy města Olomouce otázku neředínského trailparku zřejmě uzavřely s nesouhlasným stanoviskem. „Ze stop v terénu je zřejmé, že se tratě stále rozšiřovaly dál do lesních porostů a stav lesa se nadále zhoršoval. Dlouhodobé přetváření lesa na sportoviště bylo nelegální a nebylo ve veřejném zájmu,“ uvedl ředitel Janásek. Podle něj tak bude vhodnější zachování oblasti v původním duchu. „Pro další využití příměstského rekreačního lesa se nabízí například možnost vybudování naučné stezky či okruhu s tématikou lesa a přírody,“ konstatoval.

Ochrana přírody i nový výletní cíl. Stezky k pramenu Odry získaly ocenění

Dlouho připravovaný projekt revitalizace pramene Odry získal ocenění v anketě Ceny Olomouckého kraje za přínos v oblasti životního prostředí. Úpravu prameniště evropského veletoku zajistil státní podnik Vojenské lesy a statky a myslel při tom...

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB - KOLARNA-specialisté na cyklistiku, Trailpark u rybníčku

Štítky Turistika, atrakce, cyklostezka, cyklistika, trailpark, bikepark, Olomouc, les, bagr, Neředín, terén, strom, Česká inspekce životního prostředí, Martin Major, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Trailpark v Neředíně je minulostí. Terénní stezky pro cyklisty srovnal bagr  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.