Počasí dnes21 °C, zítra23 °C
Neděle 2. června 2024  |  Svátek má Jarmil
Bez reklam

O pronájem olomoucké tržnice má zájem podnikatel Benýšek. Developer Morávek přihlášku nepodal

O pronájem olomoucké tržnice má zájem okrašlovací spolek vlivného podnikatele a politika z ODS Richarda Benýška. Je připraven ihned investovat 25 milionů korun a tvrdí, že je jediným uchazečem. Magistrát zatím výsledky koncesního řízení nekomentoval.

Lhůta pro podání přihlášek na pronájem olomoucké tržnice, na které pravidelně nakupují tisíce lidí, skončila tento týden. Jediným známým uchazečem je společnost Čiperná tržnice, kterou stoprocentně vlastní Olomoucký spolek okrašlovací, kde je předsedou Richard Benýšek.

"Za Olomoucký spolek okrašlovací jsme podali nabídku na provoz olomoucké tržnice. Do venkovní plochy jsme připraveni nainvestovat 25 milionů korun a současně garantujeme prodejce, kteří budou prodávat svoje výpěstky či výrobky. Provoz jsme schopni zahájit okamžitě. Vím určitě, že jsme jediní zájemci," prohlásil Benýšek.

Jediným důvodem, proč přihlášku podala společnost Čiperná tržnice, nikoliv přímo okrašlovací spolek, byla podmínka, že uchazeč musí být plátcem DPH.

Vlivný podnikatel Benýšek chce být lídrem ODS a primátorem Olomouce

Vlivný olomoucký podnikatel Richard Benýšek z ODS, který se nezdráhá veřejně kritizovat i své spolustraníky, se bude ucházet o pozici lídra strany v blížících se komunálních volbách a chce se stát primátorem Olomouce.

Developer Morávek zájem nemá 

V minulosti o pronájem tržnice naznačili zájem další dva uchazeči, se kterými město zahájilo takzvané předběžné tržní konzultace. Jedním z nich byl developer Richard Morávek z olomoucké Šantovky. Jeho společnost tržnici provozovala doposud. Morávek však přihlášku nepodal. 

"Jak jsme avizovali již v našich minulých vyjádřeních, po prostudování schválených podmínek koncesního řízení jsme bohužel nenašli cestu, jak se řízení zúčastnit s nabídkou, která by nám umožnila realizovat v území záměr v souladu s naší vizí a v podobě, která by dávala ekonomický smysl, tedy splňovala podmínku ekonomické rentability a udržitelnosti," potvrdil Morávkův mluvčí Petr Hlávka.

"Proto jsme se rozhodli řízení nezúčastnit. Jako olomoučtí patrioti však chceme popřát Tržnici úspěšnou budoucnost a nalezení řešení dlouhodobě nevyhovujícího stavu," dodal.

Zda má o pronájem tržnice zájem ještě někdo další, není jasné. "Se závěry koncesního řízení se nyní seznamuje hodnotící komise a do rozhodnutí rady o další postupu je i informace o počtu uchazečů podle zákona neveřejná," vysvětlil náměstek primátora Olomouce Matouš Pelikán (KDU-ČSL).

Strategický pronájem na čtvrt století

Olomoucký magistrát vypsal strategické koncesní řízení na pronájem tržnice letos v říjnu. Lukrativní prodejní plocha poblíž centra města chátrá a nutně potřebuje investice.

"Chceme zajistit fungování a rozvoj celé lokality, a přitom současně městu uchovat vliv na podobu aktivit příštího nájemce. Jednou z podmínek udělení koncese je například zachování zelných trhů s lokální produkcí," sdělil náměstek Pelikán.

Pronájem by měl trvat 25 let od května příštího roku do roku 2047. Odhadovaná hodnota zakázky je 37 milionů korun.

Olomouc začala hledat nového provozovatele tržnice. Strategickou plochu dostane na čtvrt století

Olomoucká radnice začala hledat nového nájemce zanedbané městské tržnice, který by se o strategickou plochu v centru staral příštích pětadvacet let. Odhady mluví o investici v desítkách milionů korun. Tržnici dosud provozovala společnost...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Drahomíra Schneiderová, FB Richard Benýšek

Štítky tržnice, pronájem, koncesní řízení, Benýšek, Morávek, Olomouc, ODS, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O pronájem olomoucké tržnice má zájem podnikatel Benýšek. Developer Morávek přihlášku nepodal  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.