Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Olomouc plánuje investice do vodovodů a kanalizací. V rozporu se smlouvami i legislativou, tvrdí opozice

Zvýšení ceny nájmu za vodohospodářskou infrastrukturu přinese potřebné finanční prostředky do rozpočtu města Olomouce, radnice chce do této oblasti investovat 87 milionů korun. Opozice postup města kritizuje, peníze podle ní radnice rozděluje v rozporu se smlouvami a legislativou. Platby za vodné a stočné narostou v krajské metropoli v příštím roce o 6,3 procenta.

Prostřednictvím zvýšeného nájemného pro společnost Moravská vodárenská získá Olomouc pro rok 2022 197 milionů korun, část z této sumy zamíří do obnovy vodohospodářské infrastruktury. Peníze chce město vložit do oprav, rekonstrukcí a rozvoje vodovodů a kanalizací. V příštím roce by se mělo jednat o 87 milionů korun, značný díl z těchto prostředků zamíří do výstavby moderní sušárny kalů. Ta by měla v budoucnu zbavit městské části zápachu z kalů ukládaných na pole. Investice je také nutná kvůli změně příslušných zákonů a nařízení pro nakládání s tímto materiálem.

Vodné a stočné se prodraží. V Prostějově o dvě procenta, v Pasece o sedmnáct

S navýšením cen vodného a stočného musí počítat domácnosti na Olomoucku i v dalších oblastech kraje. V Olomouci je nárůst podobný jako v minulém roce okolo sedmi procent, v Prostějově se cena zvýší o necelá dvě procenta.

S navrženým rozdělením peněz nesouhlasí opoziční hnutí ProOlomouc, podle kterého jsou vodovody a kanalizace ve městě dlouhodobě podfinancované a vyžadují ještě větší investice. „Přes 110 milionů korun bude mít v rozpočtu jiné využití. To je v rozporu nejen se smlouvou města s Moravskou vodárenskou, ale i legislativou. A dost možná i s cenovými předpisy ministerstva financí. Do ceny vody a stočného se smějí započítávat jen vyjmenované výdaje, mezi které nepatří dotování městského rozpočtu,“ říká lídr ProOlomouc Tomáš Pejpek.

„Před několika lety vznikla velmi profesionální analýza stavu vodárenské sítě. Vyplynuly z toho scénáře, jak je tento mnohamiliardový majetek udržovat. Vytvořil se plán, jehož dodržování je zákonná povinnost,“ upozorňuje Pejpek.

Kromě investice do moderní nízkoteplotní sušárny kalů připravuje město i další projekty, které zajistí obnovu a rozvoj vodovodní a kanalizační sítě. „V příštím roce uskutečníme například rekonstrukci kanalizace v ulici Opletalova za téměř šest milionů korun i kotelny na čističce odpadních vod na Nových Sadech. Tam investované peníze představují částku téměř patnáct milionů,“ informoval majetkoprávní náměstek primátora Matouš Pelikán (KDU-ČSL). Do obnovy vodovodní a kanalizační sítě míří také prostředky od provozovatele vodohospodářské infrastruktury. Společnost Moravská vodárenská každoročně realizuje opravy a udržovací práce ve výši 35 až 38 milionů korun.

Z 87 milionů vyčleněných městem pro příští rok ukrojí náklady na sušárnu kalů více než 60 milionů. „Do oprav a údržby infrastruktury tak fakticky zamíří pouze okolo 21 milionů korun. Přitom podle plánu obnovy by to mělo být 125 milionů. Město takto kontinuálně postupuje řadu let, a dluh na vodohospodářské síti tak narostl na stovky milionů. Za nějakou dobu najednou vzniknou okamžité požadavky na enormní investice a na to město peníze mít nebude,“ varuje opoziční zastupitel Pejpek.

Žádost o pronájem olomoucké tržnice, kterou jako jediný podal okrašlovací spolek vlivného podnikatele Richarda Benýška (ODS), vedení radnice ze soutěže vyloučilo. Oblíbené tržiště poblíž centra dočasně převezme Výstaviště Flora Olomouc.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Moravská vodárenská

Štítky Voda, investice, vodné a stočné, domácnost, vodovody, kanalizace, město, obec, Olomouc, peníze, MORAVSKÁ VODÁRENSKÁ, a.s., KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc plánuje investice do vodovodů a kanalizací. V rozporu se smlouvami i legislativou, tvrdí opozice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.