Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Olomoucké sbírkové skleníky se opět otevírají. Zájem z listopadu a prosince mile překvapil, zní z Flory

V zimních měsících se návštěvníkům otevřou sbírkové skleníky Výstaviště Flora Olomouc ve Smetanových sadech. O víkendu si tak mohou lidé prohlédnout květy tropických rostlin i plodící kávovník, k vidění jsou také exotická zvířata či mořské akvárium.

Zájemic o poznání flory i fauny a také rodiny s dětmi se mohou do skleníků vypravit každou sobotu a neděli od 9:30 do 16 hodin. „Jsem ráda, že mohu všechny pozvat do palmového, kaktusového, tropického a subtropického skleníku. V minulém roce byly poprvé otevřené také v listopadu a v prosinci, velký zájem návštěvníků nás velice mile překvapil. Kouzlo našich skleníků ovšem spočívá v tom, že se díky kvetoucím a plodícím rostlinám a také díky práci našich zahradníků stále mění. Při každé návštěvě je tak co objevovat a obdivovat,“ uvedla Eva Fuglíčková, předsedkyně představenstva společnosti Výstaviště Flora Olomouc.

V subtropickém skleníku stojí za pozornost mimo jiné vytrvalá popínavka Solandra velkokvětá, jejíž zářivě bílé či žluté květy s fialovými pruhy měří až čtvrt metru.

 „Solandra grandiflora dorůstá do délky 12 metrů. Pochází ze Střední Ameriky a je příbuzná například bramboře či rajčeti, patří totiž do čeledi lilkovitých. Musíme k ní ale přistupovat s velkým respektem, je velice jedovatá. I přesto ji původní mexické indiánské kmeny používaly k rituálním a léčebným účelům. Sloužila i jako afrodiziakum, vyráběl se z ní nápoj lásky. Byla tak považována za mocnou šamanskou rostlinu,“ přiblížil Pavel Souček, vedoucí oddělení sbírkových skleníků na Výstavišti Flora Olomouc.

Provoz olomoucké tržnice spolkne miliony. Vznikne zde živé centrum s kulturou, slibuje město

Za provoz olomoucké tržnice zdejší radnice jen letos zaplatí 1,7 milionu korun. Vyhledávanou a strategickou lokalitu se městu nepodařilo pronajmout, tržnici si zřejmě nechá, což může znamenat další investice v řádu desítek milionů. Město slibuje,...

Krásné květy mohou o únorových víkendech lidé v palmovém skleníku obdivovat i díky Strelícii královské. Její domovinou je jih Afriky, vyniká nevšedním květenstvím, jež připomíná hlavu ptáka jeřába. Ve volné přírodě je podivuhodně opylována drobnými ptáky.

„Strelície ptáky lákají na květy s velkým množstvím nektaru, při jeho pití se jim pyl lepí na nohy. U nás to ale tak neprobíhá, před časem jsme proto zkusili tyto krásky opylit ručně. A podařilo se. Vůbec poprvé tak máme na strelícii také plody,“ prozradil Souček.

Záplavu květů pak zahradníci z Výstaviště Flora Olomouc čekají i v subtropickém skleníku, jemuž dominují nejrůznější druhy citrusů. Na své si ve sbírkových sklenících přijdou také milovníci zvířat. K vidění je zde exotické ptactvo, želvy nádherné, kajman brýlový, varan stepní anebo had. Velice atraktivní je také sladkovodní a mořské akvárium o objemu 600 litrů.

Mezi rybami návštěvníky díky své velikosti zaujme letitá piraňa rostlinožravá, jezírko v tropickém skleníku pak obývá jedinečný obří sumec – albín.

Olomoucké Bezručovy sady mají novou zvoničku ze dřeva. Jde o věrnou repliku

U historických hradeb v Bezručových sadech v Olomouci se nyní lidé mohou těšit z obnovené dřevěné zvoničky. Původní muselo Výstaviště Flora kvůli havarijnímu stavu odstranit, podařilo se však vybudovat věrnou repliku. Nová zvonička je umístěna...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Výstaviště Flora Olomouc | Zdroj Výstaviště Flora Olomouc

Štítky VýstaPříroda, výstava, skleník, Výstaviště Flora, Olomouc, Výstaviště Flora Olomouc, a.s., rostliny, ptáci, Afrika, Střední Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucké sbírkové skleníky se opět otevírají. Zájem z listopadu a prosince mile překvapil, zní z Flory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.