Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Sleva k prodeji Hanáckých kasáren nevedla. Stavbu chce kraj využít pro ukrajinské běžence

Také čtvrtý pokus o prodej unikátních Hanáckých kasáren v centru Olomouce skončil nezdarem. Do aukce stavby za čtvrt miliardy korun se přihlásil jeden zájemce, příhoz ale opět nepadl. Další kolo dražby tentokrát Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) nevyhlásí, historická budova by se totiž mohla stát útočištěm pro lidi prchající z válkou zasažené Ukrajiny.

V předchozích třech kolech dražby byla vyvolávací cena Hanáckých kasáren 262 milionů korun, pro aktuální aukci ji úřad snížil na 249 milionů. Dražba mohla být v úterý zahájena díky tomu, že nejméně jeden zájemce ve stanoveném termínu složil kauci 25 milionů Kč „Jednalo se o fyzickou osobu, která složila kauci i v předchozích kolech aukce. Jelikož zájemce žádný příhoz neučinil, skončila aukce bez vítěze. Nicméně i kdyby v aukci příhoz padl, ÚZSVM by s vítězem aukce kupní smlouvu vzhledem k aktuální výjimečné situaci zatím neuzavřel," uvedla mluvčí státní organizace Michaela Tesařová, s tím, že ze stejného důvodu nebude nyní úřad připravovat vyhlášení dalšího kola elektronické aukce.

Hanácká kasárna jsou po zahájení ruského útoku na Ukrajinu na seznamu vytipovaných míst pro potřeby chystaného krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU), které má pokrýt všechny základní služby pro přicházející uprchlíky. V současnosti pro tento účel slouží část prostor krajského úřadu v Olomouci. "První den fungování KACPU byl spíš zahřívací, zabezpečili jsme na 50 uprchlíků. Dnes už to má docela jiné parametry, kolegyně a kolegové v centru se mají co ohánět. Moc jim všem děkuji. Zároveň intenzivně pracujeme na tom, abychom pro pro potřeby centra mohli využívat objekt olomouckých Hanáckých kasáren," uvedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (PirStan).

Do Olomouckého kraje přijíždí stovky uprchlíků z Ukrajiny. Rodiny s dětmi hledají ubytování

Do Olomouckého kraje již přijely stovky uprchlíků z Ukrajiny, zejména rodiny s dětmi hledají ubytování. Kraj zřídil asistenční centrum pomoci, města uvolňují peníze a probíhají desítky sbírek. Dvě maminky s malými dětmi, matka se sedmnáctiletým...

Do třetího kola elektronické aukce se v lednu přihlásil jediný zájemce, avšak neučinil příhoz. Stejně dopadla i předchozí dvě kola výběrového řízení. Majetkový úřad také jednal s Univerzitou Palackého v Olomouci, která dříve projevila předběžný zájem o přímý nákup tohoto areálu. Také podle zástupců vedení města Olomouce i Olomouckého kraje se řešila řada scénářů, jak rozlehlý objekt získat a využít. Radnice i hejtmanství hledá v Olomouci vhodné administrativní kapacity.

„Spodní podlaží budovy by byla výborná pro účel depozitáře a uložení sbírek například Vlastivědného muzea. O budově uvažujeme ale zejména i v širším rozhledu jako o administrativním zázemí pro úředníky krajského úřadu. Je to otázka peněz a také rozhodnutí vlády, která případně určí, komu objekt prodá,“ prohlásil před časem hejtman  Suchánek.

Hanácká kasárna využívala armáda 170 let, od roku 2013 jsou prázdná. Budova Hanáckých kasáren má kancelářskou plochu přes 2000 metrů čtverečních. Původně se uvažovalo o tom, že se do ní přestěhují stovky pracovníků státních úřadů, jež nyní sídlí na vícero místech Olomouce. Další využití pro státní úředníky by ale podle ministerstva obrany bylo nákladnější než prodej a případná stavba nového administrativního sídla.

Z Hranic na hranice plné chaosu. Judisté odvážejí klubovými dodávkami uprchlíky z Ukrajiny

Sportovní aktivity šly na nějaký čas stranou a judisté z Hranic vyrazili pomoct lidem prchajícím z válečné oblasti Ukrajiny. Na hraniční přechody s Polskem zamířili s klubovými dodávkami pro rodiny, se kterými byli dopředu domluvení. K setkání ale...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Investice, rekonstrukce, stavba, Hanácká kasárna, aukce, Ukrajina, uprchlíci, Univerzita Palackého, Olomouc, Olomoucký kraj, dražba, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Josef Suchánek, Univerzita Palackého v Olomouci, Piráti a Starostové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sleva k prodeji Hanáckých kasáren nevedla. Stavbu chce kraj využít pro ukrajinské běžence  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.