Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Na Plumlovské přehradě u Prostějova je voda na jedničce. Problémy při koupání nehrozí

Voda v Plumlovské přehradě nedaleko Prostějova je podle posledních rozborů hygieniků stále čistá a vhodná ke koupání. Lidem žádné zdravotní problémy při koupání nehrozí. Odběry vody hygienici provedli v pondělí, vzorky z přírodního koupaliště Poděbrady u Olomouce odeberou později.

"Ukazatel jakosti vody v Plumlovské přehradě je opět na stupnici jedna. Znamená to, že voda je tam nezávadná, s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci a s vyhovujícími smyslově postižitelnými vlastnostmi," uvedla mluvčí hygieniků Markéta Koutná. Vzorky z jezer Poděbrady jsou odebírány v odlišném intervalu. Při posledním měření na začátku června tam byla voda také čistá.

Při rozborech vzorků vody z přírodních koupališť hygienici hodnotí jak smyslově postižitelné ukazatele jakosti vody jako znečištění odpady a přírodní znečištění, tak výsledky mikrobiologických, biologických a chemických laboratorních analýz. Informace o kvalitě sledovaných vod ke koupání v povrchových vodách jsou na stránkách hygienické stanice v sekci koupací vody ve volné přírodě.

U Plumlovské přehrady vyrostla další část cyklostezky. Některým lidem se nelíbí asfalt v lese

U Plumlovské přehrady na Prostějovsku začala sloužit část dlouho očekávané cyklostezky přes Mostkovice, která by měla milovníky kol bezpečně dovézt z Prostějova až k vodě. Některým lidem se však nelíbí asfalt v lese. Obec namítá, že v minulosti...

Štěrkopísková jezera Poděbrady, kam míří za osvěžením lidé z Olomouce i okolí, mají čistou vodu po celé léto. S vodou tady není problém dlouhodobě, odborníci to přisuzují hydrogeologickým poměrům nádrže. Problémy se naopak vyskytovaly v minulých letech během prázdnin na Plumlově, a to i přesto, že přehrada byla před časem rekonstruována, Povodí Moravy její dno s velkými náklady vyčistilo. Důvodem byly především přemnožené sinice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Krajská hygienická stanice Olomouc

Štítky voda, kvalita, koupání, hygienici, rozbory, sinice, zdraví, koupaliště, Plumlovská přehrada, Olomoucký kraj, Vodní nádrž Plumlov, Prostějov, Poděbrady, Olomouc, Krajská hygienická stanice, Povodí Moravy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Plumlovské přehradě u Prostějova je voda na jedničce. Problémy při koupání nehrozí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.