Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Elektrokola a koloběžky jako nové riziko na horách. Někdy to končí i fatálně, varuje náčelník horské služby

Tvrdý pád, rozseknutá helma a poranění páteře. Do nebezpečných situací se dostávají někteří návštěvníci Jeseníků na kolech či koloběžkách. Pomoc při těchto úrazech tvoří v letním období podle náčelníka tamní horské služby Vítězslava Kallera až tři čtvrtiny práce záchranářů. Do problémů se dostávají i uživatelé elektrokol, které jejich stroj vyveze do příliš náročného terénu a z návratu zpět se stane hazard se zdravím i se životem.

Zásahy horské služby jsou v letním období nejčastěji spojeny s cyklistikou a pády například při rychlých sjezdech. „Jezdí se jak v terénu, tak i po různých stezkách a tratích v areálech. Je to boom dnešní doby. Jeseníky jsou k tomu ideální,“ říká náčelník jesenických záchranářů Vítězslav Kaller.

V Jeseníkách začíná letní sezona. Hory nabízí bobové dráhy, bikeparky, ale i pískovcové sochy

V Jeseníkách začíná letní sezona, návštěvníkům nabízejí bikeparky, bobové dráhy, ale i půjčovny horských kol, koloběžek či elektrokol. Po technické přestávce se opět rozjely také lanovky, které místo lyžařů vyvážejí na hřebeny hor turisty či...

Podle zástupců Horské služby České republiky přibývá na horách úrazů na elektrokolech a elektrokoloběžkách. „Lidé spoléhají na elektromobilitu a podceňují svoji fyzičku. S elektrokolem vyšlápnou až do hřebenových partií, ale pak se taky musejí dostat dolů,“ upozorňuje Kaller.

Zatímco dříve tato místa prozkoumávali natrénovaní jedinci, nyní jsou náročné trasy přístupné širšímu spektru návštěvníků. „Turisté by si měli o terénu, do kterého se pouští, něco nastudovat. Aby to zvládli. Stává se, že tam vyrazí i starší lidé na elektrokolech, pak jim dojde baterka a někde kolo tlačí. A z toho pak jsou třeba infarktové stavy. Nebo nezvládnou obtížnost terénu, sjezdy jsou náročné a jsou z toho těžké pády a závažná zranění,“ podotýká náčelník Kaller s tím, že samozřejmým základem doporučené výbavy při horské cyklistice je nošení přilby.

Pomoc při pátráních i rvačkách. Strážníci v Jeseníku dostanou čtyřnohého parťáka Queena

S řešením situací v ulicích či parcích Jeseníku by měl již za pár týdnů pomáhat městským strážníkům nový čtyřnohý parťák. Řady městské policie rozšíří německý ovčák přezdívaný Queen. Pořízení psa ze šumperské chovatelské stanice schválila rada...

O víkendech pak nezřídka kdy do Jeseníků startuje vrtulník Letecké záchranné služby, při pádech dochází k vážným zlomeninám či poraněním zad. „Bohužel to někdy končí i fatálně, loni jsme měli i smrtelný úraz na koloběžce na Dlouhých Stráních. Nedávno byl těžký úraz na Ovčárně, kde paní spadla na koloběžce a bylo zde podezření na poranění páteře a pánve. I takto to může dopadnout, bylo štěstí že měla přilbu,“ zmínil Vítězslav Kaller.

Horská služba drží v Jeseníkách nepřetržitou pohotovost ve čtyřech pracovních obvodech – Ovčárna, Červenohorské sedlo, Ramzová a Dolní Morava. Aby její asistenci návštěvníci hor vůbec nepotřebovali, je podle Kallera důležitá příprava a přiměřené zhodnocení vlastních sil a možností. „Návštěvníci Jeseníků hory podceňují, stejně jako počasí a další situace, ke kterým může dojít. U pěší turistiky řešíme různé kolapsy. Lidé se srdečním onemocněním vyrazí na hory, nezvládnou to a mají infarkt. Případně mívají problémy například cukrovkáři, kteří si zapomenou léky a podobně,“ dodává náčelník horské služby závěrem.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Horská služba České republiky

Štítky Hory, Jeseníky, úraz, zranění, elektrokola, koloběžky, Dlouhé stráně, sjezd, horská služba, zdraví, terén, Horská služba České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Elektrokola a koloběžky jako nové riziko na horách. Někdy to končí i fatálně, varuje náčelník horské služby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.