Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Kolo pro Adama opět pomůže handicapovaným dětem. Tentokrát cestou na kole až z Itálie

V rámci třetího ročníku charitativní akce Kolo pro Adama se dobrovolníci projedou na kole z italského Bergama až do jihomoravských Bukovan. Sportovní výzva, která má za cíl pomoci handicapovaným dětem má letos i dva známé ambasadory - Zdeňka Štybara a Michala Kosíka.

Trasa loňského ročníku byla podstatně kratší. Dobrovolníci vyráželi z olomouckého Horního náměstí do 130 kilometrů vzdáleného Kyjova. Letos mají za cíl zdolat 880 kilometrů dlouhou trasu a do čtyř dnů dorazit do Vídně. Tam se k nim připojí skupina handicapovaných dětí a dospělých, se kterými dojedou do Bukovan.

"Víme, že žádat veřejnost o podporu po náročných letech je troufalé, ale věříme, že touha pomoci handicapovaným dětem k tomu, aby zažívaly radost ze sportu jako ostatní bude stále velmi silná," uvedl v tiskové zprávě zakladatel akce Martin Souček. Podle něj je cílem vybrat přes 500 tisíc korun. "Tyto finance vystačí na to, abychom byli schopni vyrobit kola pro šest dětí," doplnil.

"Součástí výzvy se může stát doslova kdokoli, kdo se rozhodne v určeném datu vykazovat své usportované kilometry. Stačí jezdit na kole, běhat nebo například chodit," vysvětlil člen tiskového odboru olomouckého magistrátu Michal Folta. Dobrovolníci mohou vykazovat své kilometry na stránkách koloproadama.cz a partneři výzvy je následně odmění příspěvkem do sbírky na výrobu nových dětských handbiků od neziskové organizace Černí koně. Letos výzva běží od 23. do 31. července. 

Česká tour láká i hvězdné reprezentanty. Cyklisty čeká čtyřdenní boj v Jeseníkách i Beskydech

Celkově přes deset tisíc metrů nastoupají během čtyř etap Sazka Tour cyklisté nejen v Olomouckém kraji. Nejprestižnější etapový závod na českém území se rozběhne na začátku srpna, organizátoři by ve startovním poli rádi viděli také hvězdy světové...

První ročník charitativní akce se konal v roce 2020. Vše začalo podporou tehdy třináctiletého Adama Kuthana. Adam byl do tří let zdravý, aktivní chlapec. Byl mu ale nalezen nádor na mozkovém kmeni. "Operace nemohla být bez následků, které ovlivnily mimo jiné koordinaci pohybu. Trvalo dlouhých sedm let, než se Adam poprvé posadil v léčebně na hadbike od Černých koní. Už z něj neslezl," popsal Adamův příběh Michal Folta.

Po několika letech ale bylo jasné, že pokud se chce Adam kolu věnovat na závodní úrovni, potřebuje nový stroj. V tu dobu vznikla akce Kolo pro Adama, která dodnes pomáhá i dalším dětem. 

Ambasadory letošního ročníku jsou handicapovaný biker Michal Kosík a mistr světa v cyklokrosu Zdeněk Štybar. Pokud nenastane nečekaná změna v jeho závodním kalendáři, měl by Štybar osobně doprovodit skupinu dobrovolníků při jejich cestě. 

Nenápadný, ale unikátní. Tunel cyklostezky u Litovle otestoval technologii pro další místa v republice

Mnohé cyklisty či bruslaře to zřejmě při jízdě po nové cyklostezce mezi Litovlí a Uničovem ani nenapadne, průjezd tunelem pod hlavním železničním koridorem Olomouc – Praha ale umožnilo inovativní technické řešení. Stopadesátitunový betonový...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Folta

Štítky charita, kolo, cyklistika, handicap, děti, sbírka, Kolo pro Adama, Itálie, Zdeněk Štybar, Bukovany, Bergamo, Vídeň, Kyjov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kolo pro Adama opět pomůže handicapovaným dětem. Tentokrát cestou na kole až z Itálie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.