Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Festival v Olomouci přiblíží život včel a práci včelařů. Nabídne zkušenosti z USA i Austrálie

Debata se včelařem, medový workshop či promítání oceňovaného filmu Kam mizí včely. Olomoucká pevnost poznání se stane dějištěm dalšího ročníku festivalu Země na talíři, který se zaměřuje na témata životního prostředí, změn klimatu a potravin. Letos se bude program točit právě kolem nejznámějších hmyzích opylovačů.

Včelstva loni lépe odolávala varroáze. Medu ale bylo málo, zjistili vědci z olomoucké univerzity

Situace ve včelstvech více než tisícovky chovatelů monitorují už několik let vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého Olomouc. Za uplynulou zimu byl podle výsledků průzkumu úhyn včel jeden z nejnižších. Velké ztráty tentokrát...

Návštěvníky olomoucké Pevnosti poznání čeká 20. července tématická filmová projekce, workshop, kvíz o ceny či diskuze. Akce začíná od 16 hodin a vstup je zdarma. „Chceme upozornit na to, že kvůli klimatické změně, vysokému nárůstu světové populace a dalším faktorům, hrozí do budoucna ve světě reálně nedostatek potravin. Je proto nutné hledat účinná řešení už nyní,“ vysvětluje v tiskové zprávě jedna z organizátorek Radka Kvasničková z výzkumného programu Potraviny pro budoucnost Strategie AV21. Jak dodává, ačkoliv se jedná o globální problém, může každý z nás přispět k jeho řešení, a to i drobnými změnami, například omezením plýtvání potravinami nebo šetrnějším přístupem k přírodě.

Sedmý ročník festivalu si jako ústřední téma vybral význam včel medonosných nejen pro člověka, ale i celé ekosystémy. „Je důležité uvědomit si, že včely produkují med, pyl a další cenné látky, ale jejich největší přínos je v tom, že dokáží opylovat téměř všechny rostliny. Právě opylování je klíčové pro lepší výnos a kvalitu plodů,“ upozorňuje Viktorie Tenzerová, ředitelka organizace Na mysli. Včely hrají důležitou roli při udržení biodiverzity ve volné přírodě, a protože velmi citlivě reagují na škodlivé látky, využívají se také jako bioindikátory kvality životního prostředí.

Přes sedm set tisíc pro včelaře. Hejtmanství podpořilo rozvoj chovů v regionu

V úvodu letošního roku mohli začínající i již zkušenější včelaři žádat Olomoucký kraj o finanční podporu. Hejtmanství eviduje 77 řádně podaných žádostí, na rozvoj chovu včel v regionu tak půjde z krajského rozpočtu více než 700 tisíc korun.

Zatímco snímek Kam mizí včely režiséra Petera Nelsona nabídne náhled do práce včelařů ve Spojených státech amerických, na besedě s Jaroslavem Bajkem se zájemci dozví poznatky o životě včel nejen v Česku, ale také v Austrálii. Jaroslav Bajko je od roku 2015 členem Mendelovy společnosti pro včelařský výzkum. Absolvoval také více než roční stáž v Austrálii pod vedením profesionálního včelaře a lektora Timothy Malfroye, průkopníka přirozeného včelaření a chovatele v úlech typu Warré.

Festival pořádají v rámci projektu Hra o klima! Na tahu před změnou klimatu organizace Na mysli, výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21, Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR a Pevnost poznání Univerzity Palackého.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Včelař, včelaření, včely, med, úl, festival, příroda, Země na talíři, Pevnost poznání, Olomouc, včela, včelařství, Austrálie, USA, jídlo, klimatické změny, Peter Nelson, Univerzita Palackého v Olomouci, Akademie věd České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival v Olomouci přiblíží život včel a práci včelařů. Nabídne zkušenosti z USA i Austrálie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.