Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

FOTOGALERIE: Zkumavky, květiny a výpěstky. Podzimní Flora přiblíží i taje genetiky

Pod pětimetrové oblouky plné květin vyrazili ve čtvrtek první návštěvníci letošní podzimní etapy výstavy Flora Olomouc. Nejen hlavní expozice v pavilonu A tradičně nejvíce lidí přivítá v průběhu víkendu, k vidění jsou tuny ovocných a zeleninových exponátů či rozsáhlé floristické instalace. Speciálním motivem aktuálního ročníku je i pocta zakladateli genetiky Gregoru Mendelovi.

Pod gotickými oblouky, které mají odkazovat k působišti Gregora Mendela, si od čtvrtečního rána prohlížejí návštěvníci pestrou paletu výpěstků nejrůznějších druhů ovoce a zeleniny. Plodin je na výstavu připraveno takřka 40 tun. 

 

Letošní ročník výstavy potrvá již tradičně až do neděle a tentokrát nese podtitul Plody otce genetiky – připomíná 200. výročí narození Gregora J. Mendela.

Flora Olomouc – Hortikomplex 2022
Termín: čtvrtek 29. září až neděle 2. října 2022
Místo: Výstaviště Flora Olomouc
Čas konání: čtvrtek – sobota 9:00 - 17:00, neděle 9:00 - 16:00
Základní vstupné: na místě při výstavě 170,- Kč

„Coby připomínka Mendelovy vědecké práce budou expozici doplňovat Vědecko-výzkumné laboratoře. Interaktivní a hravou formou se zde představí významná vědecká pracoviště, která se věnují genetice a šlechtění, zemědělskému výzkumu a péči o genetické zdroje nejrůznějších kulturních plodin,“ prozradila k jednomu z důležitých prvků podzimní Flory Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.

Na loňský ročník výstavy a zahradnických trhů dorazilo okolo 20 tisíc lidí. Při dopravě na výstaviště je podle zástupců městské policie i organizátorů vhodné dbát jejich pokynů a dopravního značení.

„Pro návštěvníky jsou připraveny odstavné plochy pro vozidla. Parkovací plocha s kapacitou cca 1 000 míst bude k dispozici v areálu obchodního centra Šantovka. Dále bude k dispozici parkoviště u tzv. starého autobusového nádraží v blízkosti výstaviště Flora. Zde se jedná o zpoplatněné parkoviště v zóně placeného parkování. Vzhledem k omezenému počtu parkovacích míst doporučujeme odstavení vozidel v okrajových částech města a využití městské hromadné dopravy při přepravě na výstaviště,“ podotkl mluvčí Městské policie Olomouc Petr Čunderle.

Červený kostel i hanácká kasárna či hotel Grand. Festival architektury otevře lidem unikátní místa

Na více než stovce míst po celé České republice se v závěru září rozběhne festival Den architektury, který láká na poznání historických skvostů i výpravy za moderní architekturou. Akce letos nese poselství Nebourej, transformuj a v Olomouckém...

 

Pro pohodlnější cestu na Floru posílil Dopravní podnik města Olomouce vybrané tramvajové spoje. „V sobotu 1.10.a v neděli 2.10.2022 budou v době konání výstavy na linky číslo 1 a 4 nasazeny buď tříčlánkové nebo spřažené tramvajové soupravy. Všechny vozy jedoucí od nádraží k výstavišti, budou označeny cedulí „Výstaviště“ za čelním sklem vozu,“ doplnila k provozu v průběhu výstavy mluvčí DPMO Anna Sýkorová.

Strážníci zdůrazňují důraz na obezřetnost a opatrnost při samotné návštěvě výstavy. „V rámci preventivních opatření apelujeme na návštěvníky, aby věnovali zvýšenou pozornost osobním věcem, zavazadlům a zabezpečení vozidel. Právě kapsáři vyhledávají místa, kde se pohybuje větší množství lidí. Využívají své příležitosti při nepozornosti lidí a jejich neopatrného zacházení s osobními věcmi,“ doplnil Petr Čunderle.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky výstava, expozice, Flora Olomouc, příroda, rostliny, květiny, podzimní Flora, Městská policie, DPMO, tramvaje, Olomouc, genetika, Gregor Mendel, kongresové centrum, Dopravní podnik města Olomouce, Šantovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Zkumavky, květiny a výpěstky. Podzimní Flora přiblíží i taje genetiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.