Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Na mé odvolání rektor nemá kompetence, brání se děkan. Jedním z důvodů je i úklid na záchodcích

Kromě emailů použitých v soudním sporu s bývalým zaměstnancem, chemikem Radkem Zbořilem, je jedním z důvodů odvolání děkana přírodovědecké fakulty v Olomouci Martina Kubaly úklid na záchodcích. Rozhodnutí rektora Martina Procházky šokovalo část akademické obce, začaly se již objevovat výzvy k jeho odstoupení. Hejtman označil válku akademiků za nedůstojnou a toxickou.

Rektor Univerzity Palackého v Olomouci Martin Procházka odvolal děkana olomoucké přírodovědecké fakulty Martina Kubalu, který je dlouholetým kritikem vzniku vysokoškolského ústavu CATRIN, v pondělí. Stalo se tak pár dní poté, co akademický senát zamítl návrh rektora na rozdělení majetku mezi ústavem CATRIN a přírodovědeckou fakultou. 

"Podstatou je snaha zbavit se mě, časová souvislost s rozhodnutím akademického senátu v podstatě jiný výklad nenabízí. Přišlo to naprosto bez varování, nedostal jsem prostor vyjádřit se. Na výpověď z pracovního poměru přitom rektor nemá kompetence, pracovně právní vztahy jsou v kompetenci fakult. Budu se bránit žalobou," sdělil děkan Kubala.

Jedním z důvodů jeho výpovědi je ochrana osobních údajů. Jde o použití zaměstnaneckých emailů v soudním sporu s bývalý zaměstnancem přírodovědecké fakulty, předním chemikem Radkem Zbořilem, kterému etická komise přírodovědecké fakulty vytkla řadu prohřešků. "K žádnému nezákonnému vlámání se do emailové korespondence nedošlo, nedopustil jsme se ničeho nelegálního. Nemohu to však blíže komentovat, protože soudní spor stále běží," vysvětlil Kubala. 

Dalším důvodem je ochrana vlastnických práv univerzity, podle děkana jde však o zcela hypotetickou hrozbu, ke které neexistuje jediný konkrétní důkaz. Posledním důvodem výpovědi je "zastavení úklidu na sociálních zařízeních," což souvisí se sporem přírodovědecké fakulty s ústavem CATRIN o platby za úklid.  

Rektor univerzity sesadil děkana přírodovědecké fakulty, který kritizuje vznik ústavu CATRIN

Rektor Univerzity Palackého v Olomouci Martin Procházka sesadil děkana olomoucké přírodovědecké fakulty Martina Kubalu, který je dlouholetým kritikem vzniku vysokoškolského ústavu CATRIN. Rektor prověřoval vyjádření děkana a tvrdí, že zohlednil...

Rektor Procházka neopověděl na dotaz, jak dlouho o emailech použitých v soudním sporu ví a proč je využil krátce poté, co akademickým senátem neprošel jeho návrh na rozdělení majetku mezi přírodovědeckou fakultu a CATRIN.  

"Tato situace nesouvisí žádným způsobem s tím, co proběhlo před několika dny na jednání Akademického senátu UP. Byly mi sděleny velmi závažné okolnosti, po kterých proběhla opravdu pečlivá analýza a musím konstatovat, že při posouzení všech skutečností jsem konal tak, jak jsem konat musel. A to proto, abych zamezil případné další škodě, nedodržování právních předpisů, eliminoval rizika a chránil zájmy univerzity, což je mou povinností jakožto rektora této univerzity," prohlásil Procházka. 

Jeho poslední krok ovšem šokoval část olomoucké akademické obce, začaly se objevovat i výzvy, aby odstoupil. 

"Způsob, jakým je rozhodnutí procesováno, je absolutně opovržlivý. Senátoři přírodovědecké fakulty si skutečnost, že děkan končí, musí přečíst na internetu. Rektor se neobtěžuje jim to sdělit jinou formou, zřejmě není čas, ani chuť. Očividně je pro něj vhodnější předávat rozhodnutí demonstrativně na vědecké radě univerzity. Vážené kolegyně a kolegové-senátorky a senátoři ostatních fakult, dovolte mi otázku: vážně chcete rektora s tímto vzorcem jednání a přístupem k fakultní samosprávě? Já tedy ne. Pane rektore, už toho bylo dost, odstupte," vyzval Procházku například vedoucí katedry organické chemie Miroslav Soural.

Válku akademiků odsoudil hejtman Josef Suchánek (PirSTAN), označil ji za neuvěřitelnou, nedůstojnou a toxickou. "Výsledkem je významná ztráta reputace, neklid a frustrace v řadách akademiků a bohužel i studentů," reagoval Suchánek a jako bývalý zaměstnanec univerzity nabídl pomoc při urovnávání sporů.

Válka na olomoucké Univerzitě Palackého pokračuje. Přírodovědecká fakulta odmítá rozdělení majetku kvůli vzniku vědeckého superústavu a hrozí stávkou. Podle akademického senátu připravované majetkové vypořádání bezprecedentně zasahuje do...

Vznik Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií CATRIN přírodovědecká fakulta dlouhodobě ostře kritizuje. Ústav začal fungovat na jaře roku 2021 na základech vědeckých center fakulty. Po rozdělení by měla být část majetku podle přírodovědecké fakulty odepřena chemickým katedrám, které by přišly o laboratoře nezbytné pro výuku studentů. Rozdělení by výrazně zkomplikovalo chod kateder, fakulta proto hrozí stávkou.

Vedení CATRIN tvrdí, že je připraveno na další jednání. "V tuto chvíli je využívání budov a majetku dáno opatřením rektora z minulého roku, prakticky se nic nemění. Na přístupech zaměstnanců a studentů se také nic nemění," komentoval situaci ředitel CATRIN Pavel Banáš.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého Olomouc

Štítky CATRIN, spory, děkan, přírodovědecká fakulta, odvolání, rektor, válka, Univerzita Palackého, Olomouc, úklid, Martin Procházka, soudní spor, Radek Zbořil, Univerzita Palackého v Olomouci, Josef Suchánek, Piráti a Starostové, Akademický senát Univerzity Pal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na mé odvolání rektor nemá kompetence, brání se děkan. Jedním z důvodů je i úklid na záchodcích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.